Prosty serwis PHP

0

Witam

Chciałbym zrobić publiczny serwis tematyczny gdzie użytkownicy mogliby wstawiać zdjęcia i logować się na konta. Dzięki temu mogliby głosować na zdjęcia innych użytkowników podobnie jak lajki na FB. Serwis musiałby pilnować by można było oddać tylko jeden lajk z danego konta na każdą przeglądaną rzecz.

Moje pytanie brzmi: jaki polecacie serwis hostingowy ? Czy obsługa PHP powinna być przez strice napisanie kodu czy da się to zrobić może metodą przeciągnij i upuść ? Czy wix.com coś takiego pociągnie i czy mogę tam trzymać proste bazy głosowań użytkowników ? Chodzi o serwis, który będzie trzymał dane jakie wygenerują użytkownicy i operował na nich. Który serwis polecacie ?

0

Ja takie coś napisałem w kilka dni, nie mając żadnego pojęcia o programowaniu. Ta książka prowadzi Cie jak dziecko za rączkę, żeby inni tak pisali książki. Stworzyłem mini kopię serwisu https://pl.pinterest.com/
https://helion.pl/ksiazki/ruby-on-rails-tworzenie-aplikacji-www-john-elder,rrtwww.htm#format/d

0

Może WordPress?

0

jak masz nikłą wiedzę techniczną to ciężko będzie to zrobić z zachowaniem bezpieczeństwa, widziałem gotowe skrypty ale na ile to jest dobre to nie wiem

0

Drupal byłby idealny, ale trzeba się trochę znać. W Drupalu przy dobrej praktyce można to zrobić w dwa dni (uwzględniając same funkcjonalności)

0

czysteskarpety
jak masz nikłą wiedzę techniczną to ciężko będzie to zrobić z zachowaniem bezpieczeństwa
Nie jest ze mną aż tak źle. Zdecydowałem się robić to w PHP, SQL i HTML5 - co do bezpieczeństwa są nawet skrypty chroniące przed code injection ALE liczyłem, że coś będzie znacznie łatwiejszego. Coś co jest już gotowe i programuje się za pomocą przeciągania paneli na formę, ale pracę mam już na tyle zaawansowane, że nie zmienię narzędzi.

Mam jeszcze tylko takie pytanie: jak byście rozwiązali system lajkowania np: książek w serwisie. Załóżmy, że 200 userów lajkuje tę samą książkę. Czy tu się tworzy tabele dynamicznie tzn, zawsze trzeba dostawiać kolumny w takich przypadkach ?

0

@stdstringclass:
Jest, jest z Tobą aż tak źle.

Nie ma żadnego dynamicznego dodawania tabeli czy kolumn jak ktoś lajkuje (jeden lajk to może być jeden record w tabeli).

Nie ma czegoś takiego jak programuje się za pomocą przeciągania. Nie ma żadnego drag and drop'a żeby zrobić serwis (jedynie layout na front możesz sobie wyklikać, ale takie są z reguły badziewne).

Nie ma czegoś takiego jak skrypt chroniący przed sql injection, jedyne co Cię może przed tym ochronić to znajomość tego jak te ataki działają.

0

Nie ma czegoś takiego jak skrypt chroniący przed sql injection
Jest bo sam okodowałem editbox by inaczej interpretował wprowadzane znaki specjalne. Nie ma czegoś takiego jak uniwersalny skrypt chroniący przed injections, ponieważ zawsze da się coś wymyśleć, choć niektóre zabezpieczenia są 100% na dany okres.
Posługuję się skrótami w imię zasady MĄDREJ GŁOWIE DOŚĆ POSŁOWIE więc nie wiem po co się udzielasz w temacie, w którym nie potrafisz udzielić odpowiedzi i chcesz błysnąć jaki to jesteś mądry. Jeśli Cię to usatyfakcjonuje to przyznam Ci rację - ja jestem idiotą Ty jesteś geniuszem.

Jest coś takiego jak programowanie "przeciągnij i upuść" chociażby w SCRATCH 1.0 stąd zapytałem się informatyków czy jest może coś (o czym nie wiem) co pozwoli mi UNIKNĄĆ php, sql i html5 bo mi szkoda na to tyle czasu, ale w efekcie zdecydowałem się już na to.
Zastanawiam się jak zrobić system lajków, ale widze, że od Ciebie się tego nie dowiem bo człowiek, który coś wie by mi odpowiedział bez tej zbędnej otoczki. Super jesteś wielki:))

0

Jeśli jest książka to może mieć ona dedykowaną kolumnę jak LIKE i wtedy wpisałoby się ID usera, który zalajkował daną pozycję, ale jeśli 1000 ludzi zalajkuje jedną i tę samą książkę to ciągle musiałbym dostawiać nowe kolumny i niezbyt mi się to podobało. Teraz wymyśliłem, że w SQL można zrobić po prostu tablicę z dwiema kolumnami: IDBOOK i IDUSERA i bedą dopisywane tylko wiersze (rekordy) - czyli będę miał duble ID, ale na chwilę obecną nie mam lepszego pomysłu...

0

Stworz jedna tabele np likes i tam daj kolumny: IDzdjecia, IDuzytkownika i co tam jeszcze chcesz.

Jak ktos daje like to wrzucasz do tej tabeli nowy rekord z id zdjecia i uzytkownika. Jak chcesz wyswietlic ile zdjecie ma lajkow to po prostu zliczasz ile wystepuje w tabeli rekordow z IDzdjecia odpowiadajacemu temu ktore sprawdzasz.

1

Hmmm... no to tak:
jako programista z prawie 8-letnim doświadczeniem potwierdzam, że Nie ma czegoś takiego jak skrypt chroniący przed sql injection. Mogą istnieć co najwyżej techniki ochrony przed tym, które w zależności od zastanego kodu implementuje się inaczej. To że Ty masz taki skrypt - to nie znaczy, że zadziała wszędzie. Poza tym jeśli nadal twierdzisz, że jednak masz ten skrypt - to wklej go tu - ocenimy i prawdopodobnie wskażemy dobre i złe miejsca w kodzie. To że okodowałeś editbox - tzn tylko tyle, że napisałeś skrypt który zabezpiecza tylko jedną rzecz. @TomRiddle moim zdaniem błysnął wiedzą, natomiast Ty błyskasz tylko brakiem poszanowania dla wiedzy innych i brakiem pokory jak na świeżaka przystało. Szkoda Ci czasu na programowanie php/html/css i chcesz wszystko przeciągać? No to powiem, że tak to nie działa.

Ile znalazłeś ofert pracy w scratchu? Kto oprócz osób chcących się nauczyć podstaw programowania tego używa? Poza tym scratch jest też bardzo ograniczony. Metoda przeciągnij i upuść to raczej kwestia interfejsu, bo i tak pod spodem masz normalny kod - w scratchu jest on ograniczony i to bardzo.

Aby lajkować coś - tworzysz tabelę z ID'kiem usera i lajkowanej rzeczy i tyle (możesz też dodać datę itp itd, ew licznik ile razy ktoś to polajkował, o ile zakładasz ze 1 user moze zalajkować tą samą rzecz więcej niż raz) tak więc @TomRiddle dobrze Ci napisał. Twoje rozwiązania z nowymi kolumnami są naprawdę złe, więc odrzuć te podejście czym szybciej. Twój pomysł z book_id i user_id jest ok, ale dubli mieć nie będziesz o ile zrobisz to tak jak pisałem wyżej.

0

Twoje rozwiązania z nowymi kolumnami są naprawdę złe, więc odrzuć te podejście czym szybciej.
Tak w zasadzie to było tylko pierwsze co mi przyszło na myśl, potem stwierdziłem, że to bez sensu i można przecież zrobić osobną tabelę: IDUsera, IDBook. Z czego IDU i/lub IDB będą się dublować, ale już całe rekordy będą zawsze inne. Zastanawiam się jakie bazy musi mieć yt w swoich lajkach:))) Nie dość, że user może lajkowac filmy to jeszcze komentarze innych - ale dislajkować komentarzy już nie moża ^^

o ile zakładasz ze 1 user moze zalajkować tą samą rzecz więcej niż raz
Teraz nie potrafię sobie wyobrazić sensu takiego rozwiązania - to prowadzi do sztucznych i nieprawdziwych statystyk przebitych o właśnie wielkość tego licznika dla każdego usera xD

tak więc @TomRiddle dobrze Ci napisał.
Wiem to geniusz IT - aż dziw, że ze swoją krytyką Nobla jeszcze nie dostał xDD

Ile znalazłeś ofert pracy w scratchu? Kto oprócz osób chcących się nauczyć podstaw programowania tego używa?
Wiesz...kiedy chcesz np: zrobić efektowną stronę z portfolio możesz użyć HTML i PHP a możesz też zrobić ją w WIX.COM. Po co się męczyć ? Mój serwis jest w założeniu prosty. Ot zwykły sklepik książek, trzymanie kont userów i prosty system lajków i przegląd bazy. Czasem warto kogoś spytać by nie wymyślać koła od nowa bo przyznam się, że utknałem teraz na phpMyAdmin - chcę tam zrobić tabelę z polem trzymającym zdjęcie książki, chyba to była zmienna VARCHAR - o ile oczywiście dobrze to napisałem, ale pojawiają się błędy przy zapisie i nigdzie nie mogę znaleźć opisu pól przy wypełnianiu tabeli. Szukałem trochę na tym forum, w necie ale nie znalazłem.

Używam XAMPP i wbudowany w niego phpMyAdmin - czy ktoś może zna jakiś przystępnie napisany help do tworzenia tabel z wyjaśnieniem pól ? Bo one są tak nieintuicyjne, że nawet z chmurek podpowiedzi nic nie mogę wywnioskować ...

Byłbym wdzięczny za pomoc. Z góry dziękuję.

0

Do tworzenia tabelek i pól(a dokładniej to kolumn w tabeli) jedyne co polecam to przejść kurs MySQL'a czy innego sql'owego języka oraz czytać dokumentację, która dokładnie opisuje jakie typy danych mogą być przechowywane w kolumnach.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1