dołączanie pliku html/php do stylu wordpressa

Odpowiedz Nowy wątek
2017-12-09 17:13

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 2 minuty temu

0

Mam taki problem tworze nowy motyw do wordpressa w zasadzie ma to być strona w wordpressie nadałem następujące właściwości dla hiperłącza

<div id=aktu><a class="hiper" href="<?php echo get_template_directory_uri(); ?>/aktu.htm">AKTUALNOŚĆI</a></div>

I teraz jak najeżdżam na to hiperłącze to pokazuje mi krzyżyk, ścieżka jest poprawna.

Pozostało 580 znaków

2017-12-09 20:16

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Proponuję takie rozwiązanie: stwórz sobie templatkę .php do strony, którą chcesz dodać, możesz ją dać do nowego folderu page-templates w katalogu głównym motywu - ważne jest żeby dodać jej komentarz, w którym określisz Template Name - po tym komentarzu wp ją rozpozna jako jedną z template do stron. Dalej w tej templatce możesz pęltą wyrzucić jakąś zawartość.
Potem dodajesz nową stronę w dashboard Pages>Add New i przy dodawaniu wybierz z rozwijanej listy Template nazwę templatki, którą przed chwilą zrobiłeś (jak nie dodasz komentarza j.w. w pliku templatki, nie będziesz miał tej listy).
Teraz na stronie głównej, czy gdziekolwiek tam chcesz, robisz hiperłącze, w href będzie echo get_permalink($id) gdzie zamiast $id wpisujesz id tej strony ( ono jest w adresie URL tej strony w Pages>All Pages>Nazwa Strony - tam będzie gdzieś w środku post=liczba) - nawet jak zmienisz nazwę tej strony w dashboard to jej id zostanie bez zmian.

Jeśli to jest jakaś strona z nawigacji, to lepiej wygenerować w wp menu nawigacyjne, tutaj zabawa się zaczyna od register_nav_menu.

Już pomijam to, że, w tym kodzie, który wstawiłeś masz błędy, np. brakuje " " w id i l w .html.
Polecam zaprzyjaźnienie się z dokumentacjami i handbookami na woordpress.org, tam są odpowiedzi na większość pytań.

A komentarz do tej templametki musi być takie jak do motywu ? I ja stworzyłem w katalogu głównym motywu katalog o nazwie page-templates i tam dałem plik o nazwie nazwa.php i potem dałem hiperłącze do echo get_permalink(4) w pliku motywu i jak kliknąłem w to hiperłącze to się otwiera strona ta która jest aktualnie otwarta, - pol90 2017-12-11 11:12
Jeszcze musisz w dashboard stworzyć nową stronę i ustawić jej ten szablon z nazwa.php ew. upewnij się czy masz dobre ID lub wyślij kod z nazwa.php i pliku, w którym używasz hiperłącza. - accolade 2017-12-11 12:00
Czyli ustawić jej nazwę na nazwa.php ? - pol90 2017-12-14 16:19

Pozostało 580 znaków

2017-12-09 20:45

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 2 minuty temu

0

Proponuję takie rozwiązanie: stwórz sobie templatkę .php do strony, którą chcesz dodać, możesz ją dać do nowego folderu page-templates w katalogu głównym motywu - ważne jest żeby dodać jej komentarz, w którym określisz Template Name - po tym komentarzu

A teraz jak stworzyć tą templatkę

2017-12-10 21:47

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Odpowiadając we wszystkich Twoich tematach dot. Wordpressa
1 Primo: ogarnij Codex. Tam masz 90% odpowiedzi na Twoje pytania: https://codex.wordpress.org/
2 Primo: Masz w Wordpressie przykładowe szablony. Tam możesz znaleźć dużo przykładów w samym kodzie
3 Primo: Masz coś takiego jak Google - praktycznie wszystkie Twoje problemy związane z WP są rozwiązane na Stacku i innych źródłach. Wystarczy odpowiednio wpisać frazę.

Pozostało 580 znaków

2017-12-11 12:16

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 2 minuty temu

0

To może pokaże jak to wygląda

plik index.php, który jest w katalogu głównym motywu.

<link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo('stylesheet_url'); ?>" type="text/css" />

<link href="<?php echo get_template_directory_uri(); ?>/bootstrap-3/css/bootstrap.min.css " rel="stylesheet">
<html>
<head>
   <!-- pozostały kod sekcji <head> -->
   <?php wp_head(); ?>
</head>
<!-- pozostały kod strony -->
<!-- pozostały kod strony -->
<body>
   <!-- treść strony -->
   <?php wp_footer(); ?>

</body>

<div id=menu_gorne>
    <div id=menu_gorne_lewa>
    </div>
    <div id=oferta><a class="hiper">OFERTA</a></div>
//tutaj jest ten link
    <div id=aktu><a class="hiper" href="<?php echo get_permalink(11) ?>/aktu.htm">AKTUALNOŚĆI</a></div>

    <div id="center" style=" background:url(<?php echo get_template_directory_uri(); ?>/image/tytul.jpg)"></div>
    <div id=lokale><a class="hiper">LOKALE</a></div>
    <div id=galeria><a class="hiper">GALERIA</a></div>
    <div id=kontakt><a class="hiper">KONTAKT</a></div>
    <div id="menu_gorne_prawa">
    </div>
</div>
<div id=aktu2  style=" background:url(<?php echo get_template_directory_uri(); ?>/image/aktu.jpg)">
</div>
<div id=pojemnik>
<div id=aktu4>
sad
</div>
<div id=aktu3  style=" background:url(<?php echo get_template_directory_uri(); ?>/image/aktu2.jpg)">
sad
</div>
</div>
</html>

I stroan testo.php z folderu page-templates

<?php /* Template Name: Example Template */ ?>

Tylko teraz nie wiem gdzie są pliki tych stron.

Pozostało 580 znaków

2017-12-11 13:43

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 1 tydzień temu

0

Stwórz sobie nową stronę w kokpicie WordPressa i w metabox'ie "Atributes" wybierz szablon podstrony z rozwijanej listy. Powinien pokazać się "Example Template". Po przejściu na permalink wskazany w kokpicie, powinieneś mieć pustą stronę ( bo Twój szablon podstrony jest pusty ).

No tak właśnie mam. - pol90 2017-12-11 13:51
I w czym dalej problem? Odseparuj sobie kolejne kawałki kodu do innych plików, zaciągnij style, skrypty, zbuduj strukturę HTML. Przecież nie będziemy Cię uczyć takich rzeczy. Dobrym pomysłem byłoby zajrzenie do już istniejących templatek, np. tych oficjalnych od WP. Są dobrze napisane. - dualjack 2017-12-11 13:53
Gdzie w katalogu wordpressa są pliki tych stron ? Bo muszę podejrzeć te pliki, żeby móc pisać stronę ? - pol90 2017-12-11 13:57
wp-content/themes/<nazwa_tematu> - dualjack 2017-12-11 14:16
No mam temat i jak w tym temacie mam podgląd na żywo to jest strona i klika na hiperłącze jest w hiperłączu taki adres http://127.0.0.1/wordpress/?c[...]-0&customize_autosaved=on nie wiem czy dobry i jak klikam to mi się cały czas włącza ta sama strona. - pol90 2017-12-11 14:31

Pozostało 580 znaków

2017-12-11 14:53

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Jak nie umiesz ogarnać Codexa po angielsku to sobie chociaż to ogarnij: https://wpadmin.pl/tutorial-w[...]ml-do-dynamicznego-motywu-wp/
Bo inaczej w tym temacie nigdy nie dojdziemy do rozwiązania

Pozostało 580 znaków

2017-12-11 15:28

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 2 minuty temu

0

Korzystam z tego turoliala http://www.wpbeginner.com/wp-[...]e-a-custom-page-in-wordpress/ i jak tworze plik przykładowo tomek.php i umieszczam go w katalogu motywa i zawartość tego pliku to

<?php /* Template Name: tomek */ ?>

I potem w tym turiotialu jest instrukcja, że trzeba wejść do stron i w opcji Atrybuty strony wyświetli się ten plik, ale żądnego pliku o nazwie tomek nie ma.

Pozostało 580 znaków

2017-12-16 18:18

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 2 minuty temu

0

Już wiem gdzie był błąd hiperłącze cały czas działało a ikona się pokazywała tylko dlatego, że ten motyw nie był zastosowany był tylko na podglądzie i teraz taki zapis działa.

<a href="<?php echo get_template_directory_uri()?>/aktu.html"> Welcome</a>

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0