PHPStorm + xdebugger na zdalnym serwerze

Odpowiedz Nowy wątek
2017-11-24 12:15

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 1 minuta temu

0

Witam,

Mam sobie serwer w tej samej sieci co moj PC. Czy jest mozliwe, zeby xdebugger dzialal z "zdalnym serwerze"? W sumie serwer jest w tej samej sici takze powinnien dzialac? Ma ktos jakies z tym doswiadczenie? Albo szersze pojecie jak dziala xdebugger, jak mapuje pliki PHP i odbiera requesty z serwera?

Pozostało 580 znaków

2017-11-24 12:46

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 6 godzin temu

Lokalizacja: Warszawa

0

Jest możliwe - przecież masz nawet opcję w PHPStormie - "PHP Remote Debug" w Run/Debug Configuration. Mapujesz sobie katalogi i tyle. Ja z tego korzystam poprzez vagranta i nie narzekam.

Tylko nie mam pojęcia jak to skonfigurować. - poniatowski 2017-11-27 21:56

Pozostało 580 znaków

2017-11-24 13:02

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 1 minuta temu

0

Czyli musze zainstalowac jakiegos virtual boxa? Natknales sie kiedys moze na jakis dobry toturial? Bo juz mnie one dobijaja, nie moge tego skonfigurowac.

Mimo, ze serwer jest w tej samej sieci to dalej potrzebuje vagranta?

Pozostało 580 znaków

2017-11-24 13:26

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 6 godzin temu

Lokalizacja: Warszawa

0

Vagrant nie jest potrzebny - ważne jest tylko bys miał dobrze zmapowane ścieżki.

Pozostało 580 znaków

2017-11-24 14:10

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 1 minuta temu

0

W pierwszym poscie napisałeś, ze korzystasz przez Vagranta? Czyli jak to zrobić? Jak zmapować te pliki PHP? Jak debugujesz na zdalnym serwerze to sama strona działa np na innym PC? Czy można kilka sessji debugowania utworzyc?

Pozostało 580 znaków

2017-11-24 14:15

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 1 minuta temu

0

Jakie ściezki masz na myśli?

Konfigurujesz coś w PHPStorm albo w samym xdebugerze (pluginie w przegladarce)?

zend_extension = "\php\ext\php_xdebug-2.5.0-7.1-vc14.dll"
xdebug.profiler_append = 1
xdebug.profiler_enable = 0
xdebug.profiler_enable_trigger = 0
xdebug.remote_enable = true
xdebug.remote_handler = "dbgp"
xdebug.remote_host = "localhost"
xdebug.remote_port = 9000
w phpstormie - axelbest 2017-11-24 15:18
Tak, stawiałem ze phpstorm. Co dokładnie, mozesz mnie ponawigować? Mówisz o połączeniu ftp? Run -> Validate Debugger Configuration on Web Server? Może? - poniatowski 2017-11-24 16:42
Czy Tools -> Vagrat -> Init? Bo już byłem chyba wszedzie :D - poniatowski 2017-11-24 16:43
Settings > Languages & Frameworks > PHP > Servers - Laran 2017-11-24 16:48
Laran - teraz to ma sens. Jest mapowanie. Od razu probuje. Thx - poniatowski 2017-11-24 17:21

Pozostało 580 znaków

2017-11-24 21:58

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 1 minuta temu

0

Dodałem ścieżke do mapowania, ale nie działa. Może coś jeszcze ustawialiście? Pokażecie jakie macie ustawienia xdebug w php.ini?

Pozostało 580 znaków

2017-11-27 09:37

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 1 minuta temu

0

Jakies inne pomysly? Debuggowanie dziala bez zarzuty na projektach, ktore mam na localhost. Ale zaden zdalny serwer nie dziala.

Pozostało 580 znaków

2017-11-27 11:17

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 1 minuta temu

0

Troche to nie wyglada jak by mialo sie obyc bez Vagranta albo Dockera...

Pozostało 580 znaków

2017-11-27 22:36

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 1 minuta temu

0

Teraz coś czytałem, że trzeba otworzyć tunel ssh na zdalnym serwerze i przypisać IP komputera z którego chce się debuggować. Ma to jakiś sens? Jutro będę to testował.

Pozostało 580 znaków

2017-11-27 22:51

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 20 minut temu

0

A na pewno masz debugger włączony na tym zdalnym serverze?
phpenmod xdebug


A jak mogę to sprawdzić, co by wiedzieć to na 100%? Mam zainstalowane zend xdebug rozszerzenie i ustawione konfiguracje na zdalny serwer etc, tj wyzej. - poniatowski 2017-11-27 22:59
To raczej nie w tym problem lezy. Wszystko wskazuje, ze jest włączony. - poniatowski 2017-11-27 23:04

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0