PHPStorm + xdebugger na zdalnym serwerze

0

Witam,

Mam sobie serwer w tej samej sieci co moj PC. Czy jest mozliwe, zeby xdebugger dzialal z "zdalnym serwerze"? W sumie serwer jest w tej samej sici takze powinnien dzialac? Ma ktos jakies z tym doswiadczenie? Albo szersze pojecie jak dziala xdebugger, jak mapuje pliki PHP i odbiera requesty z serwera?

0

Jest możliwe - przecież masz nawet opcję w PHPStormie - "PHP Remote Debug" w Run/Debug Configuration. Mapujesz sobie katalogi i tyle. Ja z tego korzystam poprzez vagranta i nie narzekam.

0

Czyli musze zainstalowac jakiegos virtual boxa? Natknales sie kiedys moze na jakis dobry toturial? Bo juz mnie one dobijaja, nie moge tego skonfigurowac.

Mimo, ze serwer jest w tej samej sieci to dalej potrzebuje vagranta?

0

Vagrant nie jest potrzebny - ważne jest tylko bys miał dobrze zmapowane ścieżki.

0

W pierwszym poscie napisałeś, ze korzystasz przez Vagranta? Czyli jak to zrobić? Jak zmapować te pliki PHP? Jak debugujesz na zdalnym serwerze to sama strona działa np na innym PC? Czy można kilka sessji debugowania utworzyc?

0

Jakie ściezki masz na myśli?

Konfigurujesz coś w PHPStorm albo w samym xdebugerze (pluginie w przegladarce)?

zend_extension = "\php\ext\php_xdebug-2.5.0-7.1-vc14.dll"
xdebug.profiler_append = 1
xdebug.profiler_enable = 0
xdebug.profiler_enable_trigger = 0
xdebug.remote_enable = true
xdebug.remote_handler = "dbgp"
xdebug.remote_host = "localhost"
xdebug.remote_port = 9000

0

Dodałem ścieżke do mapowania, ale nie działa. Może coś jeszcze ustawialiście? Pokażecie jakie macie ustawienia xdebug w php.ini?

0

Jakies inne pomysly? Debuggowanie dziala bez zarzuty na projektach, ktore mam na localhost. Ale zaden zdalny serwer nie dziala.

0

Troche to nie wyglada jak by mialo sie obyc bez Vagranta albo Dockera...

0

Teraz coś czytałem, że trzeba otworzyć tunel ssh na zdalnym serwerze i przypisać IP komputera z którego chce się debuggować. Ma to jakiś sens? Jutro będę to testował.

0

A na pewno masz debugger włączony na tym zdalnym serverze?
phpenmod xdebug

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1