Niezaznaczalny obrazek

0

W jaki sposób w CSS (lub jakiś inny) mogę zrobić, żeby obrazki załadowane na stronie za pomocą nie były zaznaczalne myszką?

0

Ok, trochę chaotycznie to napisałem.

Mam na stronie wstawiony obrazek za pomocą

<img src=" ">

Chciałbym, żeby nie można było nic z tym obrazkiem robić. Żeby trzymając lewy przycisk myszy nie można było go przeciągać oraz żeby nie zaznaczał się na niebiesko gdy kliknie się na niego dwa razy lewym przyciskiem myszy.

Za pomocą CSS znalazłem takie rozwiązanie:

img {
pointer-events: none
}

I faktycznie nie da się go przeciągać LPM, ale nadal da się go 'zaznaczyć' gdy kliknie się 2x LPM.

Z góry dzięki za pomoc

0

Rozwiązanie:

img {
  pointer-events: none;
}

żeby nie można było przeciągać obrazów

<script>
    window.onload = function() {
        document.body.onselectstart = function() {
            return false;
        }
    }
</script>

żeby nie można było ich zaznaczać

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1