plik htaccess i odnośniki do zasobó

0

Witam.
Mam stronę która nazywa się powiedzmy krwawymlot.ovh.pl. Chcialbym skopiować kontent istniejącej strony na krwawymlot.ovh.pl/test lecz wynikło z tego pare problemów :
linki do skryptów zaczynają się od slasha np jest <script src="/js/script.js" /> wiec odnosi się do krwawymlot.ovh.pl/js/script.js a ja che żeby odnosił się do krwawymlot.ovh.pl/test/js/script.js - jest jakiś sposób żeby nie zmieniając kodu strony to po prostu działało? (można to jakoś zmienić w htaccess) ??? Nie chce zmieniać kodu strony poniewaz w wielu miejscach skrypty zaczynają się od slasha.

0

nie możesz zrobić przekierowania?

0

Możesz rozjaśnić? to co znajduje się na krawymlot.ovh.pl musi tam dalej siedzieć, a na krwawymlot.ovh.pl/test bedzie nowa wersja strony.

0

czaje
nie wiem jak jest zrobiona stronka, ja to bym se to trachnął w jakimś frameworku php, wtedy wystarczy, że utworzysz nowy kontroler, a w nim widoki skopiowanie z podstawowego tej pierwszej strony, a zasoby są współdzielone i tyle, potem tylko ustawiasz wygodny dla ciebie url
ew. bardziej prosto jakieś php include i dołączasz

0

No właśnie, zasoby wolałbym żeby nie były współdzielone, ponieważ dwie wersje strony różnią się skryptami i cssami :( .

0

nie wiem stary, w pierwszym poście pisałeś że będą współdzielone dlatego martwiłeś sie o odnośniki... może daj se spokój z tym ;)

0

Chodzi mi o to ze jak mam skrypt :

<script src="/js/script.js" /> To chce zeby nie odnosił się do krwawymlot.ovh.pl/js/script.js tylko do krwawymlot.ovh.pl/test/js/script.js, nie zmieniając kodu html bo tego jest po prostu za dużo. Chodzi mi żeby przeglądarka traktowała krwawymlot.ovh.pl/test/ jako home.
0

sory, ale ty chyba nie rozumiesz podstawowych pojęć i je mylisz, nie dogadamy się

0

Czego qrwa nie rozumiesz.

0

I gdzie ja qrwa napisałem że chce zeby te 2 strony miały mieć współne zasoby

0
Krwawy Młot napisał(a):

Witam.
Mam stronę która nazywa się powiedzmy krwawymlot.ovh.pl. Chcialbym skopiować kontent istniejącej strony na krwawymlot.ovh.pl/test lecz wynikło z tego pare problemów :
linki do skryptów zaczynają się od slasha np jest <script src="/js/script.js" /> wiec odnosi się do krwawymlot.ovh.pl/js/script.js a ja che żeby odnosił się do krwawymlot.ovh.pl/test/js/script.js - jest jakiś sposób żeby nie zmieniając kodu strony to po prostu działało? (można to jakoś zmienić w htaccess) ??? Nie chce zmieniać kodu strony poniewaz w wielu miejscach skrypty zaczynają się od slasha.

Jemu chyba chodzi o to, że jak skopiuje treść na podstronę, to linki skryptów odnoszą się nie do tej podstrony (test/js) lecz do głównego katalogu, stąd ten problem.
Najłatwiej będzie Ci zrobić subdomenę (np. test.krwawymlot), wtedy katalog jest odseparowany (prawdopodobnie) i linki powinny zaskoczyć. Robienie nowych wersji na zasadzie podstrony, będzie generowało Ci takie problemy jak powyżej.
Jeżeli jednak bardzo Ci zależy żeby ta struktura była jak opisałeś, musiałbyś napisać sobie funkcje add_css albo add_js, która będzie wstawiać Ci path odpowiedni dla Twoich zasobów albo po prostu cały url. Nic innego póki co nie przychodzi mi do głowy

PS: Jakiś wielki ten serwis? Masz zamiar bo rozwijać? Bo jeżeli tak to warto oprzeć go o jakiegoś CMSa albo Frameworka które załatwią Ci takie rzeczy z automatu

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1