Potrzebna pomoc - pozycjonowanie strony.

0

Witam

Czytałem masę tematów na Tym forum i chyba od tego mam już mętlik w głowie. Nie wiem czy to ban, czy sandbox, czy mam czekać, czy co.

O co mi chodzi? Zarejestrowałem stronę w Google Search Console, oraz Analytics. W tym drugim widzę cały ruch na stronie, które strony są otwierane itp. W sumie prawie wszystko działa. Jeśli chodzi o Search Console - tutaj zaczynają się schody:

Mapa strony dodana (dodane 28 stron, zindeksowane 9) - czemu tylko 9?
Żadnych danych nie mogę zobaczyć, wszędzie informacja (Nie przetworzyliśmy Twojej strony) - przecież niby 9 jest zindeksowanych?
Plik robots.txt i sitemap są na serwerze i nie ma z nimi błędów.
Strona podlinkowana na forach, jest też reklama na FB która przenosi na moją stronę. (działa, bo widać ruch na analytics)

Strona w google raz jest, raz nie ma - wyświetla się tylko po pełnej nazwie (loanpartner.pl), po wpisaniu site:loanpartner.pl co dzień pokazuje co innego.

Po słowach kluczowych wcale się nie wyświetla (przeleciałem wszystkie strony wyszukiwania pod różnymi hasłami).

Nie wiem już co jest źle, może ktoś by rzucił okiem i dał kilka wskazówek?

Link: http://loanpartner.pl

Z góry dziękuje każdemu, kto się chociaż zainteresował moim problemem.

1

jak dla mnie wszystko jest ok, może brakuje faviconu i calc.png mógłby być mniejszy, nie widzę też wersji mobilnej?, poczekaj tydzień na zgromadzenie danych przez GSC

0

No własnie, jak się tworzy tą wersję mobilną?

1

najprościej dodać do obecnej klasy grida
https://kursbootstrap.pl/rusztowanie-szablonu/
http://getskeleton.com/

0

Ktoś jeszcze ma jakieś sugestie?

1

Na Googla trzeba czasem poczekać.

Co do sugestii - logo. Nie powinno być tła. No i kod. Warto go zoptymalizować, bo po PPM -> Zbadaj wyskakują cuda na kiju w stylu:

<ul><a href="/"></a>
        <li><a href="/"></a><a href="/firmy" title="Lista firm udzielających pożyczki przez internet.">FIRMY</a></li>
        <li><a href="/rankingi" title="Ranking firm udzielających pożyczki przez internet.">RANKINGI</a></li>
        <li><a href="/" title="Wybierz pożyczkę według Twoich potrzeb.">STRONA GŁÓWNA</a></li>
</ul>

Nie wiem po co ci te puste linkowania. Zdarzają się też puste divy. Wizualnie może to wygląda, ale od strony kodu jest tragedia. O gridzie i wersji mobilnej nie ma co mówić przy takim niedbalstwie o kod :x Ogarnij najpierw ten kod, a później zainteresuj się RWD i media queries :)

0

To nie są puste linki tylko friendly url's

Logo rzeczywiście mój błąd.

Co z tym kodem byś doradził? To moja pierwsza strona więc każda sugestia na wagę złota.

1
jankosoln napisał(a):

To nie są puste linki tylko friendly url's

Logo rzeczywiście mój błąd.

Co z tym kodem byś doradził? To moja pierwsza strona więc każda sugestia na wagę złota.

To jest frienly url:

<a href="/rankingi" title="Ranking firm udzielających pożyczki przez internet.">RANKINGI</a>

To jest pusty url:

<a href="/"></a>

Co do kodu to ja zawsze dziele stronę/szablon na sekcje i używam do tego znacznika <section> nadając każdej sekcji selektora identyfikatora czyt. id. U mnie zazwyczaj wygląda to tak:

...
<body>
   <section id="head" class="<!-- tu klasy decydujące o wyglądzie elementu -->">
          <div class="<!-- tu nazwa klasy decydującej o "centrowaniu / szerokości treści" -->">
                   <! -- KONTENERY NA LOGO + MAIN MENU -->
          </div>
   </section>
   <section id="page" class="<!-- tu klasy decydujące o wyglądzie elementu -->">
          <div class="<!-- tu nazwa klasy decydującej o "centrowaniu / szerokości treści" -->">
                   <! -- KONTENERY NA GŁÓWNĄ ZAWARTOŚĆ -->
          </div>
   </section>
   <section id="foot" class="<!-- tu klasy decydujące o wyglądzie elementu -->">
          <div class="<!-- tu nazwa klasy decydującej o "centrowaniu / szerokości treści" -->">
                   <! -- STOPKA -->
          </div>
   </section>
</body>
...
* {box-sizing: border-box; margin: 0; padding: 0;}

section {width: 100%;}

/* 
KLASY-KOLUMNY
służą do tego, że jak chcę by jakiś element zajmował określoną część danego elementu to po prostu dopinam tą klasę
efekt - zawsze % szerokości rodzica
 */
.col2 {width: 50%;}
.col3 {width: 33.333%;}
.col4 {width: 25%;}
.col5 {width: 20%;}

Ogólnie kodu za Ciebie nie napiszę (chyba, że za $), ale polecam zaprzyjaźnić się z Notepad++ (o ile nie używasz) i dbać o wygląd kodu - im bardziej przejrzysty tym lepiej. No i oczywiście omijać puste elementy! Nie wrzucać pustych elementów - nie ma sensu.

Jak będziesz miał przejrzyście napisany kod to później łatwiej nim zarządzać i dostosowywać do różnych urządzeń :)

Edit: Czemu używasz tabeli? O ile wiem to dawno się od nich odeszło.

0

Używam notepada++ od początku.

Jeśli chodzi o ten URL / to po prostu przenosi na główną.

Czy ta optymalizacja kodu poprawia działanie robotów czy walory są czysto estetyczne?

//Tabeli używam tylko dlatego że znalazłem takie informacje w poradniku :)

0

Optymalizacja pomoże nie tylko robotom, ale i Tobie, jak wspomniałem wcześniej - łatwiej dostosować stronę do różnych urządzeń i rozdzielczości - RWD (czyt. Responsive Web Design), a chyba zależy Ci by wyglądała ładnie na każdym urządzeniu, nie? Dzisiaj internet działa tak: coś jest brzydkie - nie siedzę tam.

Co do URLi to się nie rozumiemy jeżeli mamy coś takiego:

<a href="/"> <!-- JAKIŚ TEKST LUB ELEMENT --> </a>

To nas przeniesie, bo mamy w co kliknąć. Jeżeli mamy coś takiego:

<a href="/"></a>

To nigdzie nas nie przeniesie, bo to pusty link. Nie klikniesz w niego. Między <a.>, a </.a> zawsze musi coś być! ZAWSZE!

Co do tabeli zmień poradnik, albo w ogóle nie korzystaj. Wejdź sobie na pierwszą lepszą stronę tego typu najedź kursorem na daną jej część, kliknij prawy przycisk myszy i w menu wybierz zbadaj. Zobaczysz jak zbudowane są takie strony - nie bez przyczyny wszystkie mają ogarnięty kod :)

EDIT: Dobra niech stracę. Jak nie chcesz się z tym męczyć to zrobię Ci to za jakąś symboliczną kwotę typy flaszka wódki czy coś :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1