Walidacja kodu, usunięcie błędu duplikacji

0
<div id="solid">
   <div id="solid_box" class="margin3">
      <h2><img src="images/icon_here.png" alt="sf"  />Lorem ipsum</h2>
      <p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras ac erat eget urna faucibus pellentesque sit amet eget metus.
         Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras ac erat eget urna faucibus pellentesque sit amet eget metus.
      </p>
      <br />
      <a href="#">Lorem ipsum</a>
   </div>
   <div id="solid_box" class="margin2">
      <h2><img src="images/icon_new.png" alt="t" />Lorem ipsum</h2>
      <p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras ac erat eget urna faucibus pellentesque sit amet eget metus.
         Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras ac erat eget urna faucibus pellentesque sit amet eget metus.
      </p>
      <br />
      <a href="#">Lorem ipsum</a>
   </div>
   <div id="solid_box" class="margin2">
      <h2><img src="images/icon_warning.png" alt="dnj"  />Lorem ipsum</h2>
      <p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras ac erat eget urna faucibus pellentesque sit amet eget metus.
         Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras ac erat eget urna faucibus pellentesque sit amet eget metus.
      </p>
      <br />
      <a href="#">Lorem ipsum</a>    
   </div>
</div>

Oto komunikat z W3C o błędzie
Error: Duplicate ID solid_box.
From line 44, column 5; to line 44, column 40
/div>↩


Warning: The first occurrence of ID solid_box was here. NIE wiem jak to naprawić do zrobić aby było dobrze</p>
0
bartek164 napisał(a):
<div id="solid">
   <div **id="solid_box"** class="margin3">
      <h2><img src="images/icon_here.png" alt="sf"  />Lorem ipsum</h2>
      <p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras ac erat eget urna faucibus pellentesque sit amet eget metus.
         Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras ac erat eget urna faucibus pellentesque sit amet eget metus.
      </p>
      <br />
      <a href="#">Lorem ipsum</a>
   </div>
   <div **id="solid_box**" class="margin2">
      <h2><img src="images/icon_new.png" alt="t" />Lorem ipsum</h2>
      <p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras ac erat eget urna faucibus pellentesque sit amet eget metus.
         Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras ac erat eget urna faucibus pellentesque sit amet eget metus.
      </p>
      <br />
      <a href="#">Lorem ipsum</a>
   </div>
   <div id="solid_box" class="margin2">
      <h2><img src="images/icon_warning.png" alt="dnj"  />Lorem ipsum</h2>
      <p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras ac erat eget urna faucibus pellentesque sit amet eget metus.
         Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras ac erat eget urna faucibus pellentesque sit amet eget metus.
      </p>
      <br />
      <a href="#">Lorem ipsum</a>    
   </div>
</div>

Oto komunikat z W3C o błędzie
Error: Duplicate ID solid_box.
From line 44, column 5; to line 44, column 40
/div>↩


Warning: The first occurrence of ID solid_box was here. NIE wiem jak to naprawić do zrobić aby było dobrze</p>

Dzieje się dokładnie to, co walidator napisał. HTML nie uznaje wielu elementów o tym samym id, a w tym kodzie znajdują się dwa divy o id "solid_box".

Co robisz z tym id? Masz do niego przypisany jakiś css? Może używasz jakiegoś skryptu i wyszukujesz elementy po id? Musisz się pozbyć tej duplikacji.

0

Masz zduplikowane ID (atrybut html) i tyle. Zrób z tego albo klasę, albo nadaj solid_box_x (gdzie x to unikalna liczba)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1