Spring czy Angular2 i Node.js - Czego się uczyć?

0

Może zacznę od tego, że od jakiegoś czasu próbuję robić proste aplikacje na androida w Javie, tak więc w jakimś tam niewielkim stopniu znam Javę i wiem z czym się je programowanie obiektowe.
Podstawy html-a i css też znam, bo kiedyś robiłem parę prostych stronek, chociaż wiadomo, że musiałbym się poduczyć html5 itd.

Chciałbym dostać się gdzieś na staż jako programista, jednak nie wiem czego się uczyć. Kolega z pewnej firmy namawia mnie, żebym pouczył się Javascriptu, Angulara 2 (lub Reacta) i Node.js i startował do jego firmy. (wgl. to trzeba uczyć się Javascript przed nauką Angulara?)
A ja zastanawiam się, czy nie lepiej by było uczyć się Spring-a?
Problem w tym, że ja tak naprawdę nie mam pojęcia co to jest Spring, co robi developer znający Springa? Czy służy od do tworzenia całej strony? Czy może oprócz Springa trzeba też umieć front-end (HTML, CSS, Angular).
W wielu ofertach pracy widzę, że programista Java powinien znać Spring i Hibernate, ani słowa o tym, że powinien znać Javascript, HTML czy Angulara itd. Czyli czym tak naprawdę zajmuje się taki programista? Nie musi posiadać wiedzy na temat front-endu?
Co do tego JS Angulara to też za bardzo nie wiem czym się zajmuje tego typu programista. Trochę odrzuca mnie pewnie błędne przekonanie, że taki programista większość czasu spędza nad zapewnieniem odpowiedniego wyglądu stronie. Czy tak jest?

No i mojego głowne pytanie to czego łatwiej i szybciej da się nauczyć? Tego front-enda? Czy może Spring-a (i to co oprócz niego trzeba znać)?
Proszę o porady.
Dziękuje

0
wojtaseka napisał(a):

(wgl. to trzeba uczyć się Javascript przed nauką Angulara?)

Oczywiście! Angular to tylko narzędzie, ma tam sporo abstrakcji, ale nadal trzeba znać język na jakim bazuje. Zresztą tak jest z każdym frameworkiem.

wojtaseka napisał(a):

Co do tego JS Angulara to też za bardzo nie wiem czym się zajmuje tego typu programista. Trochę odrzuca mnie pewnie błędne przekonanie, że taki programista większość czasu spędza nad zapewnieniem odpowiedniego wyglądu stronie. Czy tak jest?

Pewnie są firmy, gdzie JSowiec zajmuje się tylko JSem, ale musisz się nastawić na dłubanie w CSSach, chociaż i z tym bywa różnie. Czasami projekt jest taki, że trzeba zrobić cały wygląd od podstaw, czasami założeniem jest maksymalne wykorzystanie możliwości jakiegoś frameworka i jest niewiele stylowania, czasami niby korzystamy z jakiegoś MDLa a i tak trzeba się sporo pobawić CSSami.

wojtaseka napisał(a):

No i mojego głowne pytanie to czego łatwiej i szybciej da się nauczyć? Tego front-enda? Czy może Spring-a (i to co oprócz niego trzeba znać)?

Frontu, ale nie podchodź do tego w ten sposób. Spróbuj trochę JAVY, spróbuj frontu i zdecyduj w którym kierunku się rozwijać, bo może w żadnym z powyższych. No i nie idź na skróty!

0

Opanowanie dobrze html, css, js i angulara jest dużo trudniejsze od javy i spring?
Czy znając jave i spring trzeba pracować przy frontendzie?
Który język do backendu, pozwoli mi na skupienie się tylko na nim, nie grzebiąc w frontendzie?
Chciałbym się dobrze skupić na dwóch rzeczach i je dobrze opanować niż na dziesięciu. Z tego co wiem developer Pythona, PHP musi znać frontendowe technologie i w nich pisać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1