Duża aplikacja internetowa - jak zacząć, gdzie czerpać wiedzę.

0

Witam,

planuję stworzenie pewnego serwisu internetowego, początkowo oczywiście w dosyć okrojonej wersji, ale docelowo ma być to duży serwis(ogólnopolski, a nawet ogólnoświatowy w przyszłości) później także planuję stworzenie aplikacji Android i iOS.

Moja prośba i pytania dotyczą tego jak zacząć to ogarniać. Dodam że nie jestem amatorem który nigdy nie napisał Hello World, na co dzień pracuję nad front endem tutaj sobie bez problemu poradzę, ale niestety muszę też się zająć backendem przynajmniej na początku rozwoju serwisu, gdy coś będę miał może uda mi się znaleźć osoby do współpracy. Znam też podstawy czystego PHP oraz Javy(JSF/EJB) tu u tu zbuduję podstawową apkę, blog / microCMS. Tak więc wiem że na pewno dużo łatwiej było by zacząć w PHP, ale gdy się projekt w przyszłości rozwinie może mi się to odbić czkawką. :) Dlatego tutaj jestem i pytam, czy warto bawić się w PHP-ie i jak tak to na jakich frameworkach i technologiach budować swoją aplikację, czy jednak zacząć od razu w Javie i tutaj też pytanie z czego korzystać w Javie aby było to jak najprostsze jednocześnie nie utrudniające życia w przyszłości(Spring? Czy może coś jeszcze innego?). Proszę także o sprawdzone źródła wiedzy po Polsku(przynajmniej obszerne podstawy) odnośnie danych technologi.

Proszę doradźcie co wybrać, poniżej opiszę w punktach mój przypadek:

  • Aplikacja będzie serwisem zbierającym informacje o wydarzeniach, trochę taki serwis społecznościowy ale okrojony do konkretnego zadania, które inne serwisy wykonują dosyć nieudolnie :)
  • Łatwość nauki danej technologi i szybkie tworzenie aplikacji
  • Dobra społeczność i łatwość znajdywania rozwiązań problemów w internecie
  • Materiały do nauki najlepiej Książki w języku Polskim - tak, tak, tak, wiem, ale na start muszę mieć podstawę dobrze wyjaśnioną w języku Polskim, później sobie poradzę już z konkretnymi problemami w języku Angielskim.
  • Nowoczesne i przyszłościowe technologie oraz czystość, przejrzystość i logiczność kodu :D

Dajcie znać co polecacie i DLA CZEGO akurat to :)
Bardzo proszę i z góry dziękuję :)

1

python + django

Dlaczego? Pasuje do wszystkich punktow ktore chcesz

1

Nie rozważałeś Node'a? Skoro klepiesz front, to pewnie szybko byś się w nim odnalazł.

0

Dzięki za propozycje.

Pythonowi z Django przyjrzę się bliżej, a co do Noda, zastanawiam się czy będzie on odpowiedni dla naprawdę dużego serwisu i w przyszłości się nie zadławi? Czytałem też ciekawe rzeczy o Meteor.js lecz tutaj też mam tą samą wątpliwość, co uważacie? :)

A i zapomniałem, też zastanawiam się na wyborem bazy danych która mi to ogarnie, bo będzie ona dosyć rozległa i będzie bardzo dużo informacji gromadzić, tu akurat moja wiedza jest najuboższa i znam tylko podstawy mysql... Coś poradzicie, co by najlepiej współpracowało z podawanymi przez was technologiami?

1

dla mnie
dla naprawdę dużego serwisu
oznacza 2 miliardy ludzi zarejestrowanych (unikalnych kont) a dziennie wchodzi okolo 1mld ludzi

bedzie tak duze?

edit
zreszta, to nie ma znaczenia bo nie zaczniesz od tylu ludzi. Jak bedziesz miec problemy z wydajnoscia to przepiszesz czy waskie gardla napiszesz w innym jezyku. Nie widze sensu na patrzenie teraz jezeli chodzi o wydajnosc

Jak spodziewasz sie ruchu na poziomie milirada to mozesz pisac glowna logike w C++

0

Może rzeczywiście przesadzam, dzięki. :)

Poczytam o waszych propozycjach, chyba że macie coś jeszcze? I czy znacie Meteor.js i coś jesteście w stanie o nim powiedzieć, warto się w nim bawić?

2

Dzięki asynchronizacji noda można ładnie optymalizować więc ja bym się tym nie przejmował. Dodatkowo node,js działa przez cały czas więc w tym względzie jest szybszy niż php. No i natywne wsparcie dla websocketów. Osobiście Znam php i robie apki na laravelu i wdrażam się w noda którym wspieram laravela (laravel posiada fajną integracje z nodem poprzez redisa) np dla powiadomień. Aktualnie planuje napisać pełną aplikacje na node. Node jest to zupełnie inne podejście niż php ale w mojej ocenie na ten moment każdy ma swoje zastosowanie a połączone razem świetnie się uzupełniają.

1

Meteor jest mało znany, więc raczej nie znajdziesz wielu osób, które Ci powiedzą jak aplikacje się skalują, czy stwarza problemy. Kiedyś z ciekawości go obczajałem i początki są bardzo przyjemne, razem z Discover Meteor(udostępniona za darmo wersja książki ma kilka lat, jednak nadal jest aktualna. Z tego co pamiętam odpada instalacja meteorite i router tam opisany nie jest już rozwijany) oraz The Meteor Chef bez większej znajomości backendu zrobisz funkcjonalny prototyp aplikacji. "Magia" jest trochę minusem, bo nie wiesz za bardzo co się tam pod spodem dzieje, ale warto chociażby po to aby poznać coś nowego, najwyżej

fasadin napisał(a):

Jak bedziesz miec problemy z wydajnoscia to przepiszesz czy waskie gardla napiszesz w innym jezyku.

co zresztą i tak zrobisz ;)

0

Pietruch w takim razie polecasz jakiś inny framework Node.js, czy może jednak Django/coś innego? I jakie są różnice między Django, a Node.js, co gdzie będzie lepsze? :)

0

Node.js to nie framework tylko środowisko! frameworkiem jest express napisany w node.js

0

Owszem :) Chodziło mi czy lepiej jakiś framework(inny niż Meteor) do Node.js czy jednak Django do Pythona :)

1

bez urazy ale średnio raz w miesiącu ktoś się loguje z "ambitnym projektem" jak dla mnie to pokaż chociażby zarys, bo tak to strzępienie twarzy i pisanie patykiem po wodzie

0
czysteskarpety napisał(a):

bez urazy ale średnio raz w miesiącu ktoś się loguje z "ambitnym projektem" jak dla mnie to pokaż chociażby zarys, bo tak to strzępienie twarzy i pisanie patykiem po wodzie

Tylko raz w miesiącu? :)
Ciężko mi się dzielić pomysłem na stworzenie aplikacji której w moim mniemaniu nie ma i chce być z czymś takim pierwszy. O projekcie myślę już od paru miesięcy więc rynek dobrze przejrzałem, całą funkcjonalność z grubsza mam już rozpisaną chodź się jeszcze pewnie trochę zmieni, a aktualnie jestem na etapie tworzenie projektów graficznych no i wyboru technologi. Teraz na studiach już spokój to będę mógł zdecydowanie przyśpieszyć i zacząć działać.

Jeżeli nie chcesz pomóc, nie ma sprawy, poczytam internety i sobie też poradzę :)

0

To jak jednak nikt nie pomoże nic więcej? :)

Bo zacząłem się bawić tym Meteorem, jestem pod dużym wrażeniem jego prostoty i szybkości działania i szybkości pisania, ale zastanawiam się czy jest on odpowiednio "dorosły" do dużej aplikacji? Wiele danych, wiele powiązań, duża aktywność użytkowników, duża integracja z mapami google, dużo danych, taki trochę serwis społecznościowy, Zastanawia mnie też kwestia bezpieczeństwa, bo na start tutaj mamy narzędzie do obsługi użytkowników, rejestracja logowanie itd. czy warto temu zaufać? :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1