praca na Linuxie i narzędzia do front-endu

0

Pracuję na Linuxach (nie posiadam Windowsa w domu).

Trafiło się trochę roboty we front-end (co mi nawet pasuje dla odmiany). Nie wiem do końca jakie to są dzialy informatyki/programowania, ale mniej więcej taka robota:

  • obrazki PNG, z przeźroczystością, które mają np. zacząć się ruszać
  • manipuloanie obiektami w JS / CSS (pełno tego i tego)
  • animacje, animacje i jeszcze raz animacje - technologia dowolna, może być biblioteka JS, może być HTML5 canvas, ale nie może być Flash
  • responsywność, mądre składanie się strony
  • praca pod grafika, a grafik dostarcza tylko psd.. ale generalnie całym wyglądem rządzi grafik

Nie są to duże rzeczy, ale zakres problematyki taki jak u góry.
Moje pytanie:

  • jakie narzędzia do takiej roboty na Linuxie?
  • nie chce korzystać z narzędzi webowych (pracować na stronach), ale jak najwięcej rzeczy mieć lokalnie na dysku
  • wiem, że GIMP, że edytor, wiem, że przydałby się PhotoShop
  • coś do animacji? Html5, JS?

Na razie odkryłem taki dosyć ciekawy trick, mianowicie LibreOffice ma nawet ciekawe konwertery do zapisywania obrazu w HTML - po prostu robimy coś wizualnie w LO a później dajemy "save as HTML". Już parę razy mi to pomogło (oczywiście później była obróbka w edytorze).
Jakieś inne pomysły?

0
NieGooglujMnie napisał(a):
  • jakie narzędzia do takiej roboty na Linuxie?

Sublime/Atom/VS Code jako edytory, WebStorm jako IDE. Do JSa wyposaż się w jakiś linter (np. eslint) żeby mieć na bieżąco informacje o błędach, w przypadku "nowoczesnego" JS (frameworki, SPA) coś do budowania aplikacji (np. webpack). Do styli używaj jakiegoś preprocesora, np. SASS.

NieGooglujMnie napisał(a):
  • wiem, że GIMP, że edytor, wiem, że przydałby się PhotoShop

Nie wiem czy o to Ci chodzi, ale jeżeli potrzebujesz coś wyciągnąć z PSD to możesz skorzystać z narzędzia extract dostępnego w chmurze Adobe.

NieGooglujMnie napisał(a):
  • coś do animacji? Html5, JS?

Do animacji służy CSS a nie JS. W zależności od tego co potrzebujesz uzyskać masz do wyboru animation z @keyframes lub transition. To jak coś wygląda definiuj w klasach CSS a potem, jeżeli jest taka potrzeba, dodawaj/usuwaj klasy z elementów w zależności od potrzeb.

0

@NieGooglujMnie taki haker od Debiana z fluxbox z długoletnim stażem z PHP i frameworkami takie proste pytania zadaje?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1