Cześć,
buduję listing restauracji. W tworzonym serwisie właściciele restauracji będą mieli możliwość dodania swojej karty menu.
Potrzebuję jednak Waszej pomocy podczas tworzenia bazy danych.
Niezbędna jest tabela zawierająca grupy dań, np. "Przystawki", "Dania główne". Każdy z restauratorów będzie miał możliwość indywidualnego dodawania rekordów.
A teraz konkretne potrawy w tych grupach. Potrzebuję takich informacji jak "nazwa potrawy", "cena", "składniki".
Czy optymalnie jest stworzyć nową tabelę powiązaną z tabelą grup dań (wówczas każda z potraw będzie osobnym rekordem), czy w tabli grup dań dołożyć kolumnę z zsereializowaną tablicą zawierającą wszystkie te informacje?
Restauratorzy mogą dowolnie dodawać, edytować i usuwać swoje grupy i potrawy. A w knajpach menu lubi się zmieniać od czasu do czasu (abstrahując od zainteresowania usługą dodawania karty menu w serwisie internetowym...). W takiej sytuacji jedne rekordy zostaną usunięte(kolumna "removed"), kolejne dodane... wiem, że to to idea baz danych, ale czy jeśli będzie sporo takich "porzuconych" rekordów to nie stworzy to sporego bałaganu w bazie?
W alternatywnej metodzie każdorazowo przy wysyłanie formularza przez restauratora edytowałbym tylko tabelę z grupami dań (a w niej kolumna zawierająca tablicę z nazwą, ceną, składnikami).
Liczę na pomoc.
Pozdrawiam.