Dodawanie plików do tabelki

0

Dzień dobry :).
Jestem nowa na forum i mam zamiar pozostać tu na dłużej. Pewnie niektórych z Was zdziwi że dziewczyna tu pisze bo jak sobie czytam to królują tu mężczyźni no ale tak wyszło :). Potrzebuję Waszej pomocy. Trochę uczę się sama w wolnych chwilach js i doszłam do etapu plików. Oczywiście sama kontrolka dodawania plików to banał o którym pisała nie będę. Chciała bym pójść o krok dalej. Na początek chciała bym zrobić mechanizm aby po wybraniu pliku, odkładał mi się on w tabelce. Na początek dwie kolumny - nazwa pliku i jego rozszerzenie. Sama tabelka to też nie problem. Zastanawiam się z jakimi zagadnieniami, przykładami powinnam się zapoznać aby taką tabelkę tworzyć dynamicznie, czyli żeby kolejne wiersze dodawały się wraz z dodaniem pliku no i oczywiście aby wpadały tam jego rozszerzenie i nazwa.

Może od razu powiem co chciała bym zrobić w kolejnym etapie. W kolejnym etapie jak już opanuję to co napisałam powyżej, chciała bym wraz z dodawaniem pliku do mojej listy, w kolumnie trzeciej dodawał się przycisk po kliknięciu którego uruchamiała by się funkcja która wysyłała by mi dany plik na mój serwer FTP. Ale póki co chciała bym Was prosić Panowie o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu numer 1 czyli klikam Wybierz plik, wybieram i generuje mi się wiersz na liście. Domyślam się że muszę napisać funkcję która zostanie wywołana po wybraniu pliku. Tylko nie bardzo wiem jak się do tego zabrać i z jakimi tematami się zapoznać :(. Liczę na Waszą pomoc.

0
ania94 napisał(a):

Pewnie niektórych z Was zdziwi że dziewczyna tu pisze

Nic a nic...

Uzywasz jakiegos frameworka, czy sam JS?
Jesli uzywasz czystego JS podpowiem, ze mozesz uzyc insertRow (http://www.w3schools.com/jsref/tryit.asp?filename=tryjsref_table_insertrow)
Zeby pobrac plik z inputa wywolujesz funkcje onChange (http://stackoverflow.com/questions/11860721/how-to-handle-onchange-event-on-input-type-file-in-jquery)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1