Wątek przeniesiony 2016-10-13 01:09 z Flame przez somekind.

Czy używacie jeszcze tabelek w HTMLu

0

Mam takie pytanie czy tabelek się jeszcze w ogóle używa, bo już są w modzie divy, a jak tabelki to tylko nie do układu strony tylko to jakiegoś pojedynczego elementu np. jak chcemy wydrukować formularz to chyba tabelki są lepsze, a jak do układu strony to divy, no i teraz moje pytanie do czego używacie divów, a do czego tabelek, bo ja generalnie do układów stron stosuje divy, a jak jest np. jakiś pojedynczy element to tabelka.

2

Tabelek używam tylko i wyłącznie kiedy muszę wyświetlić dane w formie tabelarycznej. Nie widzę zastosowania tabelek przy tworzeniu formularzy czy układu strony.

Jeszcze dodam, że może nie często korzystamy z

1
shagrin napisał(a):

Tabelek używam tylko i wyłącznie kiedy muszę wyświetlić dane w formie tabelarycznej. Nie widzę zastosowania tabelek przy tworzeniu formularzy czy układu strony.

A ja nawet wtedy nie, bo zazwyczaj wersja mobilna strony przewiduje inny układ takich danych i wygodniej mi zrobić listę i poukładać to przy pomocy display: table/table-row/table-cell.

0

Używam i polecam, oczywiście tylko do danych tabelarycznych. Spora część systemów posiada zazwyczaj taki "backend/panel admina" któremu nie jest potrzebne RWD.

0

ja używam FW więc i tak mam zwykle odpowiednie klasy do tabel, więc whatever...

0
pol90 napisał(a):

np. jak chcemy wydrukować formularz to chyba tabelki są lepsze

nie widzę potrzeby stosowania tabelek do drukowania, odpowiednie reguły print w css załatwiają ew. problemy.

pol90 napisał(a):

[...] bo już są w modzie divy [...] do układu strony to divy

już są w modzie? powiedziałbym, że są standardem i to już od dawna.

aczkolwiek (ciekawostka z pierwszej ręki z wiosny tego roku) na uczelniach i to nie byle jakich jeszcze uczą na podstawach programowania webowego układu stron na bazie tabel :(

1
SekretarzGeneralnyONZ napisał(a):

aczkolwiek (ciekawostka z pierwszej ręki z wiosny tego roku) na uczelniach i to nie byle jakich jeszcze uczą na podstawach programowania webowego układu stron na bazie table :(

Doświadczenie zawodowe pracowników naukowych jest jakie jest :( W ucieczce od komercyjnego Świata, chronią się na uczelniach.
Oni nie mają żadnego interesu/motywacji by nauczyć się współczesnych praktyk. System zakłada, że są ekspertami w swoim fachu (no w końcu doktorat! habilitacja!), więc w końcu muszą najlepiej nauczać tego czego nauczają. Na uczelni jednak najważniejsze dla nich jest, żeby pisać publikacje - one nie dotyczą za bardzo szczegółów technicznych. Dydaktyka to tylko przykry obowiązek...

Prowadzący nawet o swoje strony nie dbają. Kilka przykładów:

http://gdec.kia.prz.edu.pl/
http://ssamolej.kia.prz.edu.pl/
http://bartoszj.kia.prz.edu.pl/ (cała strona we flashu!)

Fakt... oni nie prowadzą zajęć z weba, ale chyba prowadzenie zajęć z programowania do czegoś zobowiązuje?
Layout od lat nie aktualizowany... Żeby chociażby studentowi na projekt dać do zrobienia, to by przynajmniej lepiej wyglądało.

0

dodatkowo tabelek sie uzywa do tworzenia szablonów mailowych.

0

Unikam tabelek jak ognia. Wszystko da się zrobić bez nich. :)

0

SlickGrid only.

0

Mam takie pytanie czy tabelek się jeszcze w ogóle używa, bo już są w modzie divy, a jak tabelki to tylko nie do układu strony tylko to jakiegoś pojedynczego elementu np. jak chcemy wydrukować formularz to chyba tabelki są lepsze, a jak do układu strony to divy, no i teraz moje pytanie do czego używacie divów, a do czego tabelek, bo ja generalnie do układów stron stosuje divy, a jak jest np. jakiś pojedynczy element to tabelka.

pytanie jak sprzed 10 lat :) Ale w sumie sam sobie odpowiedziałeś. Tabele do danych tabelarycznych. Jak robisz jakieś zestawienia.
Co do divów, to w HTML5 nie musimy się opierać na divach, można użyć choćby elementu section, ale tylko żeby było bardziej semantycznie, bo technicznie wychodzi na to samo - i tak trzeba robić layout w CSS.

bo już są w modzie divy

Teraz w modzie jest albo korzystanie z frameworków (Bootstrap itp.) albo korzystanie z właściwości CSS3 display:flex (może być na divach, owszem, ale od iluś lat nikt już nie mówi o layoucie na divach...). Przynajmniej tak mi się wydaje, że to jeszcze jest w modzie (gdzieś tam miały kolumny wejść do CSS, ale nie wiem czy już weszły)

W zasadzie jest jeden pattern - zawsze ludzie używają czegoś w CSS niezgodnie z przeznaczeniem (np. tabelki nie służą do layoutu, tylko do tabel, a ludzie robili layout na tabelach), potem znajdą lepszy sposób (ostylowane CSSem divy), jednak on też jest niezgodny z przeznaczeniem (hakowanie layoutu float: left, display:block, position: relative etc. też jest dość nędzne), teraz jest modny flex, ale też czytałem artykuł, że też się go nie powinno używać do layoutu (to nie wiem do czego flex ma służyć w takim razie).

Generalnie HTML/CSS = zło i czy chcesz, czy nie, musisz robić źle, bo inaczej się nie da w tych językach.

0

Tabelki dawno nie używałam, aczkolwiek iframe przydał się przy osadzeniu mapy w aplikacji :)

0

nie wyobrażam sobie używania tabelek do layoutu, używam je jedynie do cenników i tego typu danych.

[url=http://www.eu.edu.pl/prawo-oswiatowe-i-technologie-informacyjne/]prawo oświatowe i technologie informacyjne warszawa[/url]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1