AJAX w JQuery

0

Witam, napisałem sobie chat w php, po czym przystąpiłem do pisania skryptu JS aby móc wysyłać wiadomości bez przeładowania strony, mój kod wygląda tak:

$(document).ready(function(){
            
            var msgCooldown = 0;
            function msgCooldown_count(){
                if(msgCooldown > 0){
                    msgCooldown=msgCooldown-1;
                } else {}
            }
            setInterval(msgCooldown_count,1000);
            
            msgCooldown_count();
            
            $("#msg-txtarea").keyup(function(e){
                //e.preventDefault();
                if(e.keyCode ==13){
                    if(msgCooldown <= 0){  
                    var messageText = $("#msg-txtarea").val();
                    //
                    $.ajax({
                        
                        type: "POST",
                        url: "PHP.sendMessage.php",
                        data: {
                            
                            msgTxt: messageText
                        },
                        dataType: 'html',
                        success: function(result){
                            console.log(result);
                            alert($("#msg-txtarea").val());
                            $("#msg-box").load("PHP.displayMessage.php");
                            $("#msg-txtarea").val('');
                            msgCooldown=0;
                        },
                        error: function(result){
                            console.log(result);
                            alert('An Error occured, please mail us at [email protected], Thank you.');
                        }
                        
                    });
                    } else {
                        alert('You\'re sending messages too fast, wait '+msgCooldown+' seconds.');
                    }
                }
            });
            
            setInterval(function(){$("#msg-box").load("PHP.displayMessage.php");},500);    
        });

Problem w tym, że konsola nie sygnalizuje żadnych błędów a wiadomość i tak nie jest wpisywana do bazy danych, z PHP wszystko jest ok bo sprawdziłem kilkanaście razy, jedyne co może tu nie tu działać to ten skrypt, byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś odkrył w czym problem, bo szczerze mówiąc siedzę na tym problemem już bardzo długo i nie dam rady już na to patrzeć.

Dziękuję.

0

PHP.sendMessage.php serio tak nazywasz pliki??

Skrypt się w ogóle wykonuje? Przesyła poprawne dane? Zajrzyj w zakładkę Network narzędzi deweloperskich i przeanalizuj XHRy. Nie napisałeś co nie działa, odpal debuger i znajdź przyczynę.

0

@up
Nazywam tak pliki bo potem bardzo łatwo je odnaleźć, szczególni przy dużym projekcie z wieloma folderami i tuzinami plików.
Podejrzewam, że AJAX nie wysyła danych w POST, ale co innego mówią logi w konsoli, gdzie nie wywala żadnych błędów.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1