Pomoc w wyborze technologii/frameworka js

0

Witam,
na początku chcę zaznaczyć, że nie jestem pewien czy dobry dział, ale wydaje się być najbardziej odpowiedni na taki temat.

Planuję stworzyć serwis z grami karcianymi, szachami itp. online. Planuję wykorzystać Bootstrapa (bo jakiś bardzo oryginalny design chyba nie jest na takich stronach priorytetem). Nie wiem jakie frameworki JavaScript użyć, żeby umożliwić dobre połączenie z JavąEE.

Dodam, że jestem początkujący, a pytam się, bo chcę wiedzieć czego się uczyć. Słyszałem, że AJAX umożliwia komunikację z serwerem bez przeładowania strony (niezbędne przy takim serwisie). Warto go zastosować? Czy lepiej coś innego np. Angulara (a może oba)? Z góry dziękuję za odpowiedź

1

AJAX to konieczność jeśli nie chcesz przeładowywać strony. Ja bym skorzystał z Angular2 z TypeScript. No i do tego jakieś jQuery do efektów na UI.

0
Mateusz napisał(a):

AJAX to konieczność jeśli nie chcesz przeładowywać strony. Ja bym skorzystał z Angular2 z TypeScript. No i do tego jakieś jQuery do efektów na UI.

A czym się różni ten TypeScript od jsa? Nie będzie z nim jakiś problemów kompatybilności? No i czy to wszystko nie będzie za ciężkie?

1

TypeScript to taka "nakładka" na zwykłego JS, która umożliwia typowanie zmiennych, tworzenie klas, ładnych enumów, itp. Jest to język, który jest zamieniany na czysty JS, więc nie będzie problemów z kompatybilnością. Dodatkowo Angular 2 został napisany w TypeScript.

1
pietrek777 napisał(a):
Mateusz napisał(a):

AJAX to konieczność jeśli nie chcesz przeładowywać strony. Ja bym skorzystał z Angular2 z TypeScript. No i do tego jakieś jQuery do efektów na UI.

A czym się różni ten TypeScript od jsa? Nie będzie z nim jakiś problemów kompatybilności? No i czy to wszystko nie będzie za ciężkie?

Ts z założenia nie ma problemów z kompatybilnością z js-em, imo jest prostszy od js-a (mniej wtf-ów). Zawsze możesz się pokusić o Darta, PureScripta ale odradzam, są one rzadko stosowane.

1
Mateusz napisał(a):

AJAX to konieczność jeśli nie chcesz przeładowywać strony. Ja bym skorzystał z Angular2 z TypeScript. No i do tego jakieś jQuery do efektów na UI.

Przy angularze 2 lepiej odchodzić od jQuery bo same problemy potem z tym są (szczególnie w większych apkach), to samo w React a jak potrzebujesz efekty to większość za pomocą css i natywnego js osiągniesz :)

1
Sebastiano napisał(a):

Przy angularze 2 lepiej odchodzić od jQuery bo same problemy potem z tym są (szczególnie w większych apkach), to samo w React a jak potrzebujesz efekty to większość za pomocą css osiągniesz :)

Zawsze mi się wydawało, że Angular a jQuery to dwie różne bajki i mimo że można je nieładnie wymieszac to w zamyśle służą do czegoś innego..

Angular to operacja na danych, walidacja, komunikacja z serwerem, routing itp. a jquery to zabawa elementami strony (drag'n'frop, animacje) To jak to jest?

0

Czyli Angular2, TypeScript i AJAX + jakieś js-y z BootStrapa wystarczą, czy jeszcze jQuery dodać? A i znacie jakieś dobre poradniki Angulara 2 i TypeScripta?

1

Słyszałem, że AJAX umożliwia komunikację z serwerem bez przeładowania strony (niezbędne przy takim serwisie). Warto go zastosować? Czy lepiej coś innego np. Angulara (a może oba)? Z góry dziękuję za odpowiedź

AJAX to nie biblioteka ani nie framework, to tylko potoczna nazwa na komunikację przeglądarka-serwer bez przeładowania strony. Wiele bibliotek obsługuje AJAXa - np. jQuery obsługuje. Angular obsługuje itp.

Planuję stworzyć serwis z grami karcianymi, szachami itp. online
...

Dodam, że jestem początkujący, a pytam się, bo chcę wiedzieć czego się uczyć.

  • początkujący w JSie czy w programowaniu ogólnie?
  • stworzyć serwis hobbystycznie dla rozrywki i funu ("zrobię sobie serwis, będzie fajnie") czy to jakieś poważniejsze przedsięwzięcie, być może komercyjne itp.?

Pytam, bo zrobienie takiego serwisu (i zrobienie tego dobrze, a nie byle jak) to nie jest raczej coś, co się zrobi w kilka dni, nie mając żadnego doświadczenia wcześniej z programowaniem. To raczej spore przedsięwzięcie i jeśli jesteś jak piszesz początkujący, to może cię to przerosnąć..

1
Veox napisał(a):
Sebastiano napisał(a):

Przy angularze 2 lepiej odchodzić od jQuery bo same problemy potem z tym są (szczególnie w większych apkach), to samo w React a jak potrzebujesz efekty to większość za pomocą css osiągniesz :)

Angular to operacja na danych, walidacja, komunikacja z serwerem, routing itp. a jquery to zabawa elementami strony (drag'n'frop, animacje) To jak to jest?

Jak zerkniesz dokładnie w specyfikacje angulara to wręcz odradzają korzystanie z jQuery gdyż on sam w sobie posiada mini wersje tej biblioteki, polecają również zepto.js. Generalnie przy prostych aplikacjach wielkich problemów nie ma aczkolwiek lepiej korzystać z natywnego js (szczególnie w React-cie)

0
LukeJL napisał(a):
  • początkujący w JSie czy w programowaniu ogólnie?

Początkujący w JSie, uczyłem się Javy ok. roku, w międzyczasie Swinga, Androida i trochę mniej JavyFX (która jakoś nie przypadła mi do gustu). Dlatego właśnie postanowiłem napisać backend w JavieEE (oraz dlatego, że podobno "PHP by tego nie udźwignął"). Od początku lipca zabrałem się za szeroko pojęte programowanie webowe.

LukeJL napisał(a):
  • stworzyć serwis hobbystycznie dla rozrywki i funu ("zrobię sobie serwis, będzie fajnie") czy to jakieś poważniejsze przedsięwzięcie, być może komercyjne itp.?

Pytam, bo zrobienie takiego serwisu (i zrobienie tego dobrze, a nie byle jak) to nie jest raczej coś, co się zrobi w kilka dni, nie mając żadnego doświadczenia wcześniej z programowaniem. To raczej spore przedsięwzięcie i jeśli jesteś jak piszesz początkujący, to może cię to przerosnąć..

Póki co robię to hobbystycznie, a później kto wie - jeżeli dobrze wyjdzie i serwis się spodoba innych (planuję stworzyć coś w rodzaju "zamkniętej bety" dla znajomych) to może udostępnię go szerszemu gronu. Jednak póki co robię go "4 fun" z kolegą (który też w jakimś programowaniu siedział, a teraz poduczył się webowego).

0

Najpierw może trzeba nauczyć się dobrze samego JS, a potem jakiegoś framewroku typu Angular czy Node.js? Do tego dorzucić HTML5, CSS3, Git, MongoDB i to już by był niezły start.

0

Możesz też zainteresować się WebSocketami, do gier to rozwiązanie pasuje idealnie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1