Nie działa zmiana nazwy adresu w przeglądarce przy użyciu pliku htaccess i rewritemodule

0

Witam,
Mam nieoczekiwany problem z prostym rewrite rule. Utworzyłam plik .htaccess, plik jak najbarziej jest brany pod uwagę przez serwer ponieważ gdy plik wypełnie randomowymi znakami mam błąd po stronie serwera zamiast strony, gdy wpisze ścieżkę do strony. W pliku httpd.conf mam we wszystkich miejscach AllowOverride All. Zmieniłam nawet w

<Directory />
    AllowOverride All
</Directory>

Dlaczego nawet? Nie sądzę aby to było bezpieczne, ale w tej chwili mam inny cel niż bezpieczeństwo a aplikacja/strona jest testowa nie produkcyjna. Odkomentowane mam także to oczywiście LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.so czyli ładuje moduł rewrite.

Teraz tak kilkakrotnie próbowałam w różny sposób zapisać rule i plik .htaccess

RewriteEngine On
RewriteRule ^localhost:8080/Ajax$ www.zuzi.ajax
RewriteEngine On
RewriteRule ^localhost:8080/Ajax/index.php$ www.zuzi.ajax

Czyli powinien wyświetlić mi stronę znajdującą się pod adresem localhost:8080/Ajax, gdy wpisze www.zuzi.ajax, tak się jednak nie dzieje. Podałam nazwę pliku, ponieważ uznałam że może ma to jakiś wpływ? W końcu można chyba użyć pliku htaccess do zmiany koeljności czytania plików. Nie pamiętam dokładnie ale index.php jest chyba domyślnie czytany pierwszy niż index.html albo na odwrót.

Wydaje mi się że dobrze napisałam tę regułę i dobrze srawdziłam czy ustawienia pozwalają na działanie rewrite. Sprawdziłam syntax htaccess na jakieś stronie. Może robie jakąś literówkę której nie widzę? Ale chyba nie ponieważ strona mówi że jest okey mój syntax.

Pracuje na Xamppie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1