Chrome - dziwne ikony na stronie

0

Hej,
jako, że nie jestem programistą stron a z chęci pomagam koledze w stworzeniu prostej stronki opartej na joomli i gotowym szablonie, chciałem prosić o pomoc.
Otóż, po dostosowaniu sobie szablonu pod nasze preferencje i dodaniu artykułu w dziale aktualności (joomla - przegląd artykułów), w przeglądarce chrome pojawiają się takie ikony (patrz załącznik) przy każdym z artykułów. Jakieś pomysły jak się tego pozbyć?
Zbadałem element (dzięki wbudowanemu narzędziu chrome) i oto fragment kodu, który za to odpowiada:

<div class="img-fulltext-">

	<img style="float:" src="/" alt="">

	</div> 

Problem w tym, że w szablonie tego kodu nie znajdę bo tyczy się to tworzonych artykułów, czyli musiało by mieć to związek z joomlą, ale problem taki nie występuje w Firefox, więc już nie wiem.

Z góry dziękuję za pomoc!

0

Tutaj przeglądarka próbuje wczytać obrazek o adresie "/" - więc nic nie wczyta. Problem występuje więc w każdej przeglądarce, tylko może Firefox go maskuje.
Musicie poszukać w szablonie gdzie jest wstawiany taki obrazek i co oznacza. Jeśli nie znajdziecie to może poszukajcie po prostu gdzie jest wpisanie class="img-fulltext- . Najwyżej w całym projekcie, ale wydaje mi się, że to szablon.

0

No niestety nic nie mogę znaleźć w szablonie.
Już próbowałem różnych rzeczy, ale nic nie pomaga.

0

Skopiowałem adres linku tego obrazka i jest nim adres strony startowej mojej strony.

Czekaj, ale przecież w kodzie, który nam podałeś, nie ma linku. To skąd ty go bierzesz?
Sory, ale podałeś nam tak szalenie dużo informacji, że aż nie wiadomo co z tym zrobić...

Skoro problem dotyczy listingu artykułów, to znaczy, że musisz znaleźć kod tego listingu. Weź trochę szerszy fragment kodu html, znajdź np. jakie klasy ma nadane tytuł artykułu. Szukaj tych klas w kodzie. Jeśli ty nic nie możesz znaleźć, to my bez kodu tym bardziej nie pomożemy.

0

Ok, więc tak, zbadałem jeszcze raz ten element na stronie i przyjrzałem się index.php
I co udało mi się ustalić, kod po zbadaniu elementu wygląda tak (patrz załącznik, nie wiedziałem jak skopiować kod), element odpowiadający za ten znak, który chce usunąć zaznaczyłem na zdjęciu.
A w szablonie ten element wygląda tak:

<div id="content">
	        <?php $menu = JSite::getMenu(); ?>                
	            <?php $lang = JFactory::getLanguage(); ?>                
		        <?php if ($menu->getActive() == $menu->getDefault($lang->getTag())) { ?>                
		        <?php if ($this->params->get( 'slidedisable' )) : ?>   <?php include "slideshow.php"; ?><?php endif; ?>                
		        <?php } ?>

			    <div id="main<?php echo $width; ?>">
					<jdoc:include type="component" />
				</div>

				<?php if($this->countModules('position-7')) : ?>
	                <div id="right">
	                    <jdoc:include type="modules" name="position-7" style="xhtml" />
	                </div> 
	            <?php endif; ?>

                    <?php if ($this->countModules('position-3') || $this->countModules('position-4') || $this->countModules('position-6') || $this->countModules('position-8')) { ?>
				        <div id="footer">
				            <div id="wrapper-box">
					            <div class="box">
						            <jdoc:include type="modules" name="position-3" style="xhtml" />
						        </div>
						        <div class="box">
						            <jdoc:include type="modules" name="position-4" style="xhtml" />
						        </div>
							    <div class="box">
						            <jdoc:include type="modules" name="position-6" style="xhtml" />
						        </div>

								<div class="box">
						            <jdoc:include type="modules" name="position-8" style="xhtml" />
						        </div>
					        </div>
						</div>
		            <?php } ?> 
1

Wyszukaj we wszystkich plikach projektu (poza szablonami też!) stringa img-fulltext. Będziesz miał szansę dotrzeć do źródła problemu.

A jak nie to walnij w CSS :p

img[src="/"] { display: none; }
1

Trochę "za wysoko" poleciałeś z tym szukaniem ;) Twój problem jest gdzieś tutaj:
<jdoc:include type="component" />
A skoro niespecjalnie znasz joomlę, wątpię byś od tej strony doszedł do tego, co jest ładowane. Wracaj do szukania po klasach, ale to muszą być klasy dotyczące tego artykułu, a nie całej strony. Teraz to wygląda, jakbyś wyszukał:
<div id="content">

Wyszukaj we wszystkich plikach projektu (poza szablonami też!) stringa img-fulltext.

Jeśli to nie pomoże, to poszukałabym jeszcze np.:
class="img
bo druga część klasy może być generowana na podstawie opcji.

0
dzek69 napisał(a):

Wyszukaj we wszystkich plikach projektu (poza szablonami też!) stringa img-fulltext. Będziesz miał szansę dotrzeć do źródła problemu.

Z Twojego postu wnioskuję, że można zrobić to w jakiś łatwy sposób o którym nic nie wiem, chyba, że mam ręcznie szukać?

1

Jakiego edytora używasz? Jeśli zwykłego notatnika, to zacznij od instalacji notepad++
W notepad++ do przeszukiwania plików służy skrót ctrl + shift + F

0

Aha, o takie wyszukiwanie chodzi. Notepad++ używam od zawsze. Czyli muszę każdą część szablonu otworzyć w Notepad++ i wyszukać danej frazy, ok. Pisałeś też coś o szukaniu poza szablonem, co masz na myśli?

EDIT:
Pobrałem cały szablon na komputer, każdą część z osobna otworzyłem w Notepad++ i wyszukiwałem każdej z proponowanych przez was fraz i nic nie znalazłem w całym szablonie.
Jakieś inne pomysły?

1
  1. Pobierz wszystkie pliki tej strony
  2. Broń boże nie otwieraj jednego pliku po drugim
    3. Ctrl + Shift + f
  3. Wpisz szukaną frazę
  4. W polu "Katalog" wskaż folder, w którym są wszystkie pliki strony
  5. Naciśnij "Znajdź wszystkie"
0

O nice, nie widziałem, że to ma jakieś znaczenie. Znalazłem frazę (class="img)w dwóch miejscach:
\html\com_content\article\default.php

<div class="img-fulltext-<?php echo $params->get('float_fulltext'); ?>">

<img 

\html\com_content\category\blog_item.php

<div class="img-fulltext-<?php echo $images->float_intro ?>">

	<img 

Co można z tym zrobić?

2

Uciąłeś kod dokładnie w tym miejscu, gdzie zaczynają się interesujące rzeczy - czyli co się wstawia do src....

Może po prostu usuń ten element img. Nie potrafię ci powiedzieć, który z tych dwóch to ten, ale:

  • usuń jeden, wgraj na stronę i zobacz czy jest ok,
  • jak nie to przywróć, a usuń drugi.
0

Po usunięciu fragmentu z html\com_content\article\default.php nic się nie zmienia.

A po usunięciu fragmentu z html\com_content\category\vlog_item.php
pojawia się zamiast obrazka kod:

style="float:" src="/" alt=""/> 

Tutaj większa część fragmentu kodu z html\com_content\category\vlog_item.php

 <div class="img-fulltext-<?php echo $images->float_intro ?>">


	<img


		<?php if ($images->image_intro_caption):


			echo 'class="caption"'.' title="' .$images->image_intro_caption .'"';


		endif; ?>


		<?php if (!empty($images->image_intro)):?>


			style="float:<?php echo  $params->get('float_intro') ?>"


		<?php else: ?>


			style="float:<?php echo  $images->float_intro ?>"


		<?php endif; ?>


		src="<?php echo $images->image_intro; ?>" alt="<?php echo $images->image_intro_alt; ?>"/>


	</div>
1

Zrób tak, żeby zostało z tego tylko:

 <div class="img-fulltext-<?php echo $images->float_intro ?>">
    </div>
0

Ok, działa.
Dzięki wielkie!

Mam jeszcze problem z tłem, mogę tutaj, czy nowy temat?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1