plik index.php wewnątrz folderu czy inny serwer?

0

Cześć,
zacznę może od tego, że nie jestem zawodowym programistą a webmastering w ogóle nie leży w centrum moich zainteresowań. Jednak dlatego, że jakąś tam podstawową wiedzę posiadam to próbuję pomóc koledze - proszę więc o wyrozumiałość :).

Stan faktyczny: strona www stworzona w Joomli, wcześniej była na serwerze bodajże firmy az.pl a obecnie została przerzucona na serwer nazwa.pl. Problem jest taki, że skrypt nie widzi kilku plików .js. Poprosiłem więc o dostęp do serwera (FTP - w nazwa.pl) i zalogowałem się do niego.

Okazuje się, że w folderze głównym są 3 foldery:

  1. o nazwie .cache - w którym jest plik motd.legal-displayed
  2. o nazwie .ssh - w którym jest plik known_hosts
  3. o nazwie domeny z dodaniem "2" tj. nazwa_domeny2, w którym jest łącznie ponad 22000 plików w niezliczonej liczbie katalogów, w tym ponad 3000 plików o nazwie index (większość jest zdublowana).

Nie ma jednak w folderze głównym pliku index!
Z tego co wiem plik ten musi być w folderze głównym i nie może być umieszczony w jakimś katalogu(?).
Strona jednak funkcjonuje więc teraz mam pytanie jak to możliwe?
Albo moja wiedza jest nieaktualna i plik index może być wewnątrz katalogu - więc muszę odszukać z pośród tych 3000, ten który jest właściwy by wiedzieć gdzie wsadzić ten brakujący plik (odnosząc się do właściwego pliku index), albo strona zamieszczona jest na innym serwerze - ale jakim?
A może jest inne wyjaśnienie tej zagadki?

Szukając informacji o domenie strony dostałem info, że faktycznie jest na serwerze firmy nazwa.pl... Czyżby był wykupiony drugi serwer w nazwa.pl?

Proszę o nakierowanie mnie na rozwiązanie problemu - za co z góry dziękuję.

0
  1. Znasz domenę, więc możesz sprawdzić pod jakim jest ip, więc znajdziesz u jakiego providera jest.
  2. Wiesz u jakiego providera jest domena, więc możesz sprawdzić na jakie ip jest przekierowanie.
  3. Wiesz na jakie ip jest przekierowanie, więc wiesz na jakim serwerze fizycznie są pliki interpretowane.
  4. Skoro wiesz na jakim serwerze są pliki, sprawdź w wirtualnych hostach(ewentualnie jeśli to jakiś hosting wirtualny, poproś dostawcę usługi o sprawdzenie) na jaki katalog jest kierowany użytkownik wpisujący tę nazwę domeny i jeżeli jest określone to jakiego pliku szuka w tym katalogu (zazwyczaj to index/index.php/index.html/index.htm).
  5. Skoro wiesz w jakim katalogu powinien być plik index.php lub inny plik określony w wirtualnych hostach to ten plik jest wywoływany jako pierwszy i jakakolwiek zmiana w nim, powinna dać Ci efekt na ekranie. Więc wiesz gdzie grzebać, tadam.
0

a widzisz kolego szukasz rozwiązania zadając złe pytania, zaczynając od podstaw, zlukaj to:

http://wiki.joomla.pl/Typowa_struktura_szablonu

0

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedź.

damonsson napisał(a):
  1. Znasz domenę, więc możesz sprawdzić pod jakim jest ip, więc znajdziesz u jakiego providera jest.

Zdaje się, że to już udało mi się wcześniej ustalić (na stronie https://domeny.pl/whois.html jest podany adres IP serwera). Niestety z dalszymi krokami jest już gorzej.

damonsson napisał(a):
  1. Wiesz u jakiego providera jest domena, więc możesz sprawdzić na jakie ip jest przekierowanie.

A jak to sprawdzić? :-/ Czy to nie jest przypadkiem ten IP serwera podany na stronie whois?

damonsson napisał(a):
  1. Wiesz na jakie ip jest przekierowanie, więc wiesz na jakim serwerze fizycznie są pliki interpretowane.

Really? :-/

damonsson napisał(a):
  1. Skoro wiesz na jakim serwerze są pliki, sprawdź w wirtualnych hostach(ewentualnie jeśli to jakiś hosting wirtualny, poproś dostawcę usługi o sprawdzenie) na jaki katalog jest kierowany użytkownik wpisujący tę nazwę domeny i jeżeli jest określone to jakiego pliku szuka w tym katalogu (zazwyczaj to index/index.php/index.html/index.htm).

Trochę nie kumam :/. A da się jakoś pominąć etap zapytań dostawcy? Boję się, że mogą nie być zbyt chętni do takich odpowiedzi...

damonsson napisał(a):
  1. Skoro wiesz w jakim katalogu powinien być plik index.php lub inny plik określony w wirtualnych hostach to ten plik jest wywoływany jako pierwszy i jakakolwiek zmiana w nim, powinna dać Ci efekt na ekranie. Więc wiesz gdzie grzebać, tadam.

Great. Niewiele zrozumiałem ale dzięki :).

A czy może być w ogóle tak, że w głównych katalogu nie ma pliku index?

0

OkeY! Uprzejmie informuję, że problem został rozwiązany :)
Okazuje się, że jednak index może być w jakimś katalogu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1