Pobieranie elementu pod elementem

0

Witam,
czy jest możliwe pobranie elementu ukrytego pod innym elementem. To znaczy mam jakieś div'y i w jednym z nich jest div który nachodzi na pozostałe gdy próbuję przeciągnąć diva do jednego z tych na które on nachodzi za pomocą metody drag and drop js to nie mogę trafić na div'a do którego chcę przemieścić dany element bo właśnie element który próbuję przemieścić go zasłania. Próbowałem usunięcia elementu podczas jego podnoszenia ale wtedy przerywa ów podnoszenie, tak samo próbowałem go pomniejszyć do 1px,1px ale także przerywa podnoszenie, próbowałem też zmieniać position w stylu ale to też nic mi nie dało. Wiem że trochę chaotycznie opisane ale mam nadzieję że ktoś to zrozumie.
Z góry dziękuję za pomoc.

1

To może napisz niechaotycznie, ponazywaj to literami, narysuj?

Nie mam ochoty spędzać 10 minut na próbie zrozumienia tego co napisałeś i 1 minuty na odpowiedzi ;)

0

Proszę bardzo zrobiłem ss tego co mam aktualnie.
user image
Tak to wygląda ogólnie czerwone to element który chcę przemieszczać te białe obramowane to są kontenery do których chcę wsadzać elementy.
user image
Jak widać element zajmuje 3 kontenery ze strony skryptu już jest tak zrobione że nie wsadzi się tam innego elementu lecz po podniesieniu tego już można coś tam jeszcze wsadzić czy przemieścić ten element.
user image
Tutaj próbuję przeciągnąć element o 1 kontener w dół lecz po puszczeniu elementu on nie przeskakuje ponieważ został upuszczony na siebie tak jakby a chciałbym aby on wylądował na kontenerze. Chyba już mniej chaotycznie to wygląda.

1

No to jeszcze kod javascript wklej (albo umieść to na jsbin.com najlepiej) - bo już kumam o co chodzi, teraz muszę mieć co poprawiać

0

Już widzę co jest nie tak, nie mogę opacity zmienić. Gdy nie ruszam opacity wszystko działa lecz chciałbym mieć kontrolę nad całością stylu w przyszłości. Jak mógłbym to zrobić aby można było zmieniać opacity?

0

mi to w ogóle nie działa. chwytam ten górny czerwony, wrzucam, a on znika całkiem

0

Na tej stronie jsbin.com też tak mam ale jak przeniosę to do pliku na komputerze i włączę w przeglądarce to działa normalnie.

0

Dobra już wszystko zaczyna działać jak należy ale nadal nie mogę zmieniać opacity ponieważ po jego zmianie nie mogę przesuwać elementu w dół o 1 kontener. Tak jakby opacity nie pozwalało na usunięcie position absolute. Podobny problem mam podczas dodania transform. Można coś z tym zrobić? Aktualnie wygląda to tak http://jsbin.com/tukirudahu/edit?html,output (Na stronie nie działa to poprawnie należy zapisać plik na komputerze.)

0

Z tematem z-indexów i opacity to jest właśnie taki temat: http://philipwalton.com/articles/what-no-one-told-you-about-z-index/

0

Ok już ogarnąłem to. Teraz jak mógłbym te pozycje przesłać do Javy lub PHP za pomocą jakiejś metody najlepiej post? Do tego w jaki sposób mógłbym dodać te elementy za pomocą Javy lub PHP tak aby do zajętych kontenerów dodawała się klasa used? Myślałem aby uruchamiał się skrypt js zaraz po załadowaniu strony wyłapujący elementy z klasą np element następnie pobierał ich pozycję i za pomocą pętli ustawiała tę klasę dla kontenerów po ich ustawieniu, ustawiał dla tego elementu position absolute. Czy to jest dobry pomysł? Niestety nic nie wymyśliłem w sprawie przesyłania tych elementów za pomocą metody post.

1

Najprościej jQuery, selektorem CSS zbierasz elementy, foreachem budujesz sobie zmienne, które chcesz przesłać na serwer, a potem funkcją $.post je wyślesz

0

oo To jest dobry pomysł. Na początku myślałem o zbudowaniu formularza z ukrytymi inputami który by to wysłał.

0

Już wszystko mi działa tak jak chciałem. Wielkie dzięki za poświęcony czas i pomoc. :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1