Wątek zablokowany 2015-11-21 18:16 przez dzek69.

Hosting dla firmy - jak wybrać

0

Hej!

Jestem niestety laikiem w sprawach programowania. Prowadzę firmę. Mam kilku pracowników z którymi wspólnie pracujemy na zbiorze dokumentów ulokowanych na dropbox. Niestety jest to męczące bo na db kończy się często miejsce. Jako że firma się rozwija jestem świadomy zmian. Nie wiem jak się za to zabrać. Pocztę i stronę mam na zenbox. Za domeny place nazwa.pl. jest to chyba dosyć drogi usługodawca. W czym problem? Chce mieć pewność bezpieczeństwa(włamań ), bezpieczeństwa danych na których pracujemy ( nie wiem czym zastąpić dropbox) i wszystko w jednym miejscu (poczta, www, dokumenty ) . Nie wiem o co biega z serwerami dedykowanymi i wirtualnymi, ftp.
Potrzebuje wiec wszystkiego?

0

Jeżeli nie wiesz, że czegoś potrzebujesz, to tego nie potrzebujesz :)

Do dropboxa kup sobie Pro, masz wtedy 1TB miejsca bodajże, więc Ci nie braknie.

100% bezpieczeństwa da Ci tylko odłączenie od sieci, każdy jest lub będzie podatny na jakiś atak (najprościej socjotechniczny) i nic co powierzysz chmurze bez szyfrowania u Ciebie nie jest bezpieczne. Co chwila skądś coś wycieka.

Dedyk Ci niepotrzebny, a bardziej narazisz się na atak, bo trzeba mieć pojęcie o zarządzaniu nim.

Nie wiem czy jest sensowny hosting, który zapewni Ci dane w chmurze a la dropbox, do tego konto pod www i pocztę. Hosting bym zostawił na nazwie - są raczej stabilni, mocne serwery, raz do roku awaria. A chmura to dowolna, najbezpieczniej to Mega, gdzie dane szyfrowne są jeszcze zanim opuszczą Twój komputer.

0

Nie musi być to coś a la dropbox. Może są aplikacje do zarządzania, które można umiejscowić na serwerze.
W innym wątku czytałem, że nazwa.pl jest jedną z droższych .
Mega sprawdzałem. Synchronizacja trwa i trwa i trwa.

0

Jak na dzień dobry wrzucasz to samo co masz na DB już zsynchronizowane to pewnie tak :p U mnie śmiga w każdym razie max łącza.

Napisz czym dla Ciebie są te "aplikacje do zarządzania", bo mało konkretnie póki co piszesz, więc też doradzić Ci można jedynie tyle, żebyś nie pakował się w nic, czego nie wiesz, że potrzebujesz ;)

0

Ok. Zgadza się, starałem się przenieść wszystko naraz do db.
Te aplikacje...ktoś mi zainstalował coś co się zwie pydio. Zainstalował to chyba na zenbox - tam gdzie www i poczta. Ten program pydio miał też nakładkę desktop. dzięki temu mogłem widzieć wszystkie pliki jak w db. rzecz w tym, że coś mi się wyłącza ta aplikacja - coś robię źle.
Najważniejsze to aby dokumenty na których pracuję były w miarę bezpiecznie przechowywane. Nie amatorka co nie znaczy , że chętnie wydam ile wlezie :)

0
herer napisał(a):

Hej!

Hej!

herer napisał(a):

Hej!
Jestem niestety laikiem w sprawach programowania.

To akurat ma niewiele wspolnego z programowaniem.

herer napisał(a):

Mam kilku pracowników z którymi wspólnie pracujemy na zbiorze dokumentów ulokowanych na dropbox. Niestety jest to męczące bo na db kończy się często miejsce.

Tak jak pisał @dzek69, masz możliwość powiększenia dostępnej przestrzeni na swoje pliki.

herer napisał(a):

Chce mieć pewność bezpieczeństwa(włamań ), bezpieczeństwa danych na których pracujemy ( nie wiem czym zastąpić dropbox) i wszystko w jednym miejscu (poczta, www, dokumenty ) . Nie wiem o co biega z serwerami dedykowanymi i wirtualnymi, ftp.
Potrzebuje wiec wszystkiego?

Jeżeli z jakiś powodów nie chcesz sie bawić w DropBoxa, to widzę dwie alternatywy:

  1. Serwer VPS
  2. Serwer dedykowany

Do tego doszloby jakies oprogramowanie, ktore byloby zamiennikiem DropBoxa. Nie uzywalem nigdy tego typu zabawek ale slyszalem o ownCloud - na YouTube znajdziesz jakies tam prezentacje tego oprogramowania.

Co do wspomnianych wyzej serwerow to serwer dedykowany jest fizyczna maszyna, ktora jest tylko dla Ciebie. Nie dzielisz zasobow z innymi uzytkownikami no i z zalozenia dostajesz maszyne o duzo wiekszej mocy obliczeniowej niz typowy (czyli tani) serwer VPS. Ponadto masz mozliwosc administrowania systemem w pelnym zakresie, czego wbrew pozorom nie ma najczesniej w VPS-ach. Majac serwer dedykowany nie powinienes miec zadnych problemow z zaszyfrowaniem dyskow twardych co podnosi bezpieczenstwo, na ktorym Ci zalezy.

Serwer VPS to taki pseudo-dedyk. Mozna powiedziec, ze jest to wirtualny serwer dedykowany poniewaz z punktu widzenia klienta wyglada to jak dedyk ale tak naprawde X takich serwerow dziala na jednym fizycznym serwerze. Zaleta VPS-ow jest ich cena w stosunku do dedyka, jednak moze sie zarzyc (calkiem prawdopodobne), ze ciezko bedzie zaszyfrowac dane ze wzgledu na brakujace moduly jadra systemu, ktorych sobie nie doinstalujesz od tak bo nie masz do tego uprawnien (zalezy to od metody wirtualizacji). Właściwie to nawet gdybyś miał to sens takiego rozwiązania jest raczej średni.

Na serwerach dedykowanych / vps mozesz sobie zainstalowac oprogramowanie do obslugi poczty (np. postfix + dovecot) itd, ale domene oczywiscie bedziesz musial oplacac osobno. Co do cen to Cie troche zmartwie: maszyny, ktore mozna nazwac serwerami mozna wynajmowac za cene od ok. 150 PLN netto / m-c. VPS-a mozna już mieć od 12 PLN netto (np. w OVH).

Ciekawa pod wzgledem cenowym jest oferta serwerow dedykowanych marki Kimsufi (marka powiazana z OVH), ale nie jest to tak do konca rozwiazanie przeznaczone do celow profesjonalnych.

Jak juz sobie to zainstalujesz (o ile sie zdecydujesz) to mozesz rowniez pobawic sie narzedziem iptables w celu podniesienia bezpieczenstwa serwera. Serwer za pomoca tego narzedzia mozesz tak skonfigurowac aby polaczyc sie z nim mogly tylko osoby upowaznione (o odpowiednim adresie IP).

0

Bardzo Ci dziękuję za te informacje. Obecnie mam "jakąś" usługę wykupioną w zenbox. Tam jest poczta i ten nieszczęsny program pydio, który mi nie działa. Ale chyba domeny tez bo mi ostatnio coś przekierowywali ( różne adresy na jeden główny adres). Inna sprawa, że płacę za domeny w nazwa.pl. wiec hedbym i drugim za coś płacę. ?
Jeśli mam coś juz w zenbox to musze sprawdzić czy to jest vps? Na pewno nie płacę 150 m-c więc dedykowany nie jest. Czy firma może mi w ramach vps zaoferować szyfrowanie danych? Czy inną formę bezpieczeństwa?
To jak - gdzie przechowywać moje pliki? Na vps czy w chmurze czy w chmurze na vps? Głupieje :)

0

vpsy wymagają wiedzy i stałej uwagi, więc Tobie odradzam

0

To ja już nic nie wiem. Chcę tylko, żeby pliki były chronione i mieć jakies zabezpieczenia (szyfrowanie?). I wydaje mi się, że trzymanie ich w jakis chmurach to takie rozwiązanie dobre dla indywidualnych użytkowników ale nie do końca dla firm.

0
herer napisał(a):

Bardzo Ci dziękuję za te informacje. Obecnie mam "jakąś" usługę wykupioną w zenbox. Tam jest poczta i ten nieszczęsny program pydio, który mi nie działa.

Na podstawie informacji umieszczonych na stronie zenbox'a mozna dojsc do wniosku, ze jest to zwykly hosting wspoldzielony, czyli ani nie dedyk ani nie VPS. Pod wzgledem mozliwosci kolejnosc jest taka: zwykly hosting wspoldzielony, VPS, dedyk (najlepsza i najdrozsza opcja).

Hosting wspoldzielony moze byc trzecia alternatywa do DropBoxa o ile jest na tym zainstalowane jakies sensowne oprogramowanie, ktorego mozesz uzyc. W tym przypadku niech to bedzie ten caly pydio, choc z tego co piszesz to nie dziala to zbyt dobrze (nie znam alternatyw jezeli chodzi o hosting wspoldzielony).

herer napisał(a):

Ale chyba domeny tez bo mi ostatnio coś przekierowywali ( różne adresy na jeden główny adres). Inna sprawa, że płacę za domeny w nazwa.pl. wiec hedbym i drugim za coś płacę. ?

Na to wyglada :)

herer napisał(a):

Jeśli mam coś juz w zenbox to musze sprawdzić czy to jest vps? Na pewno nie płacę 150 m-c więc dedykowany nie jest.

Tak jak napisalem wyzej, nie jest to ani dedykowany ani nawet VPS. Czyli o instalacji wlasnego oprogramowania (ownCloud) na wlasna reke mozesz pomarzyc.

herer napisał(a):

Czy firma może mi w ramach vps zaoferować szyfrowanie danych? Czy inną formę bezpieczeństwa?

Obawiam sie, ze duze firmy raczej nie beda chcialy z Toba rozmawiac. Z malymi mozesz sie dogadac, ale pytanie czy szyfrowanie danych na VPS-ach ma sens? W szyfrowaniu dysku chodzi o to, ze po uruchomieniu serwera musisz wpisac haslo i po wpisaniu hasla bedziesz mial dostep do danych - odwolywal sie bedziesz do nich tak jakby szyfrowane nie byly choc beda (jezeli serwer sie zrestartuje to trzeba bedzie wpisac ponownie haslo). Problem w tym wszystkim jest taki, ze z tego co wiem admini maja mozliwosc zapisania stanu Twojego wirtualnego serwera a nastepnie jego odtworzenia (czyli moga sobie odtworzyc serwer w stanie po zamontowaniu dyskow twardych i po wpisaniu hasla).

herer napisał(a):

To jak - gdzie przechowywać moje pliki? Na vps czy w chmurze czy w chmurze na vps? Głupieje :)

Mnie chodzilo o to, zeby na VPS-ie lub dedyku zainstalowac oprogramowanie ownCloud - czyli taka prywatna chmurka na wlasnym serwerku. Ja bym tak po prostu zrobil:

  1. Olalbym hosting wspoldzielony i zainteresowalbym sie serwerem VPS. Tam bym sobie zainstalowal oprogramowanie ownCloud (i nie tylko) i sprawdzil jak to dziala, potestowal itd. Koszt to 12 PLN za miesiac zabawy wiec duzo bym nie stracil. Takie firmy jak webh.pl oferuja okresy testowe wiec moze nawet nie wydalbys ani zlotowki
  2. W zaleznosci od tego jak bardzo by mi zalezalo na bezpieczenstwie danych albo bym sie przeniosl na dedyka albo zostal przy VPSie. Dodam, ze szyfrowanie danych chroni Cie raczej przed osobami, ktore maja fizyczny dostep do dysku twardego serwera a nie przed osobami z sieci internet. Jest to wiec rozwiazanie na zasadzie "nie ufam firme hostingowej to sobie zaszyfruje dysk". Z drugiej jednak strony jakby sie ktos w firmie hostingowej uparl to moze znalazlby inny sposob.

Ja bym tak zrobil, ale nie oznacza to, ze moja propozycja jest dla Ciebie optymalna. Jezeli znasz linuxa to mozesz sie bawic, jezeli nie znasz to mozesz to komus zlecic lub np. doplacic do dropboxa.

0

Do dropbox a nie chce dopłacać. Poza tym czytałem sporo negatywnych opinii o bezpieczeństwie w db.
Powiedz mi jeszcze proszę o różnicy między współdzielonym a vps. Oba są wirtualne i na tym samym dysku fizycznym. Sądziłem, że mając takiego vps-a to co do zasady mam lepsze bezpieczeństwo.
Dobrze rozumiem, że na vps chcąc utrzymywać własne pliki potrzebuję oprogramowania - np owncloud. Mógłbym wiec wybrać OVH i mieć u nich vps plus ich chmurę, którą umieszczam na serwerze. Jeśli więc tak jest to sam umieszczam tę chmurę na vps czy robi to obsługa OVH?

0
herer napisał(a):

Powiedz mi jeszcze proszę o różnicy między współdzielonym a vps. Oba są wirtualne i na tym samym dysku fizycznym. Sądziłem, że mając takiego vps-a to co do zasady mam lepsze bezpieczeństwo.

Chodzi tu bardziej o to, ze masz wieksze mozliwosci. Na takim zwyklym wspoldzielonym hostingu masz zainstalowane zazwyczaj jakies oprogramowanie typu serwer HTTP, system do zarzadzania relacyjnymi bazami danych, jakis panel, jakas poczte itd.

To wszystko jest fajne do momentu, kiedy zbior narzuconego oprogramowania Ci odpowiada. Jezeli nagle zechcesz zainstalowac jakies nietypowe oprogramowanie to zaczyna sie problem, poniewaz nie posiadasz uprawnien do ich instalacji.

Majac serwer VPS jestes administratorem, podobnym do administratora serwera dedykowanego z ta roznica ze administrator serwera dedykowanego zarzadza serwerem fizycznym a Ty wirtualnym. To Ty decydujesz co ma sie znalezc na serwerze VPS, do Ciebie nalezy rowniez konfiguracja wszystkich uslug znajdujacych sie na serwerze. Z tego powodu wymaga to troche wiedzy na temat zarzadzania serwerami. Jezeli jestes chociaz troche obeznany z systemami typu linux to mozesz sie w to bawic, ale rozwaz tez alternatywne opcje. Czasami firmy oferujace serwery VPS w pakiecie oferuja rowniez administracje serwerami klientow. Mozna sie po prostu z nimi dogadac: powiesz im, ze chcesz takie i takie oprogramowanie i Ci to zainstaluja i skonfiguruja za dodatkowa oplata.

herer napisał(a):

Dobrze rozumiem, że na vps chcąc utrzymywać własne pliki potrzebuję oprogramowania - np owncloud.

OwnCloud to pewne oprogramowanie, ktore ma byc zamiennikiem DropBox-a. Polecilem Ci je poniewaz zerknalem na youtube i wydawalo mi sie, ze moze warto sie temu przyjrzec (sam z tego nie korzystalem).

Potraktuj to jako pewne narzedzie, z ktorego mozesz skorzystac ale nie musisz poniewaz nie jest to jedyna droga do celu. Wymiane plikow mozna zorganizowac na rozne sposoby, sa jakies sieciowe systemy plikow itd.

Co do tego calego OwnCloud-a to chyba nawet wprowadzilem Cie troszeczke w blad poniewaz z ponizszego artykulu (nie czytalem calego tylko pewne fragmenty) wynika, ze mozna to zainstalowac rowniez na hostingu wspoldzielonym hehe

http://www.dobreprogramy.pl/cyryllo/ownCloud-Twoja-wlasna-chmurka-cz1.-Wstep,48945.html

Wychodzi wiec na to, ze jak zainstalujesz oprogramowanie ownCloud to wlasciwie bedziesz mial pewien zamiennik DropBoxa i niekoniecznie musisz na tym zyskac (takie troche wywazanie otwartych drzwi, chociaz z drugiej strony to pewnie pozbedziesz sie uciazliwych limitow przy zalozeniu, ze serwer ktory wykupisz bedzie mial wieksza pojemnosc od tego co oferuje DropBox).

Jezeli wykupisz sobie serwer VPS to pewnym plusem moze byc mozliwosc skonfigurowania sobie firewalla (w przypadku hostingow wspoldzielonych moga byc z tym problemy) co mogloby teoretycznie podniesc bezpieczenstwo. Teoretycznie poniewaz skoro dziala to z Apache-m (serwerem HTTP) to aplikacje pewnie bedziesz mogl zabezpieczyc za pomoca tzw. plikow .htaccess.

W przypadku serwerow dedykowanych sprawa wyglada troche inaczej, poniewaz mozesz przechowywac dane na szyfrowanych dyskach (artykuł wspomina rowniez cos o szyfrowaniu, wiec chyba zle nie jest). Pytanie tylko czy warto za to az tyle placic?

herer napisał(a):

Mógłbym wiec wybrać OVH i mieć u nich vps plus ich chmurę, którą umieszczam na serwerze. Jeśli więc tak jest to sam umieszczam tę chmurę na vps czy robi to obsługa OVH?

Chmura w rozumieniu tego calego ownCloud i chmura w rozmumieniu oferty OVH to raczej dwa odrebne pojecia. OwnCloud to oprogramowanie, ktore umozliwia Ci wymiane plikow w ramach roznych urzadzen. W przypadku oferty OVH mowimy o usludze VPS, takim troche lepszym wirtualnym serwerze prywatnym, który posiada dodatkowe bonusy w stosunku do oferty VPS SSD (wyzsza dostepnosc itd). Tak ja to przynajmniej rozumiem - niech mnie ktos poprawi jakby co :)

Swoja droga to troche zle trafiles, bo piszesz na forum dla programistow podczas gdy problemy, ktore poruszamy w tym watku to bardziej dzialka administratorow. Wydaje mi sie, ze lepiej byloby zapytac tutaj: http://www.webhostingtalk.pl/ - mam nadzieje, ze nikt nie bedzie mial do mnie pretensji, ze umieszczam link do innego forum poniewaz wydaje mi sie, ze 4programmers i WebHostingTalk raczej ze soba nie konkuruja.

0

Jeżeli chodzi o przechowywanie plików to polecam własny serwer. U dostawcy internetu należy wykupić stałe IP, troszkę poczytać o udostępnianiu i już można się cieszyć dużą ilością miejsca. Stronę i pocztę polecam zostawić na serwerach zewnętrznych.

0

tk bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje. Nie wiem tylko jak zainstalować np. own clouda na serwerze. Na współdzielonym musiałbym chyba zgłosić firmie, na VPS-ie jako administrator mogę zrobić sam- chociaż nie wiem czy dałbym sobie radę.
Co do linuxa to nigdy z nim nie miałem styczności. W czym on miałby mi pomóc?

Co do własnego fizycznego serwera- chciałem bardzo mieć własny serwer. Mam stary komputer i chciałem go wykorzytać jako serwer w firmie. Ale jeden z informatyków mi odmówił twierdząc że to duże koszty i się nie opłaca.

0
Herer napisał(a):

Nie wiem tylko jak zainstalować np. own clouda na serwerze. Na współdzielonym musiałbym chyba zgłosić firmie, na VPS-ie jako administrator mogę zrobić sam

Ewentualnie mozesz:

  1. Znalezc hosting wspoldzielony, ktory ma juz zainstalowanego ownClouda
  2. Zlecic firmie hostingowej instalacje ownClouda na VPS-ie (raczej male firmy niz duze).
Herer napisał(a):

Co do linuxa to nigdy z nim nie miałem styczności. W czym on miałby mi pomóc?

Chodzi o to, ze ten serwer musi miec zainstalowany jakis system operacyjny. Moze to byc Windows, ale wiekszosc VPSow dziala na linuxach lub systemach podobnych do Linuxa (serwery oparte na platformie Windows beda raczej drozsze). Serwer w odroznieniu od zwyklego kompa do codziennego uzytku rozni sie m.in. tym, ze nie zawsze jest tam potrzebny graficzny interfejs uzytkownika (czesto nawet przeszkadza, bo zuzywa niepotrzebnie zasoby). Dlatego jak kupisz sobie VPS-a to licz sie z tym, ze podczas prac administracyjnych nie bedziesz raczej klikal myszka tylko uzywal klawiatury i wpisywal komendy (tak jak za czasow DOS-a z tym, ze w wersji bardziej rozbudowanej).

Jezeli bedziesz mial VPS-a opartego na linuxie to musisz znac linuxa chociaz w podstawowym zakresie - bez tego nie zrobisz wlasciwie nic. Innymi slowy: znajomosc linuxa bedzie niezbedna do tego zeby zainstalowac ownClouda.

Herer napisał(a):

Co do własnego fizycznego serwera- chciałem bardzo mieć własny serwer. Mam stary komputer i chciałem go wykorzytać jako serwer w firmie. Ale jeden z informatyków mi odmówił twierdząc że to duże koszty i się nie opłaca.

Zalezy jak na to spojrzec. Jezeli mozesz wykupic abonament na serwer VPS, ktory Ci wystarczy (moze nawet bedzie mocniejszy od Twojego dedyka-blaszaka jak kupisz jakiegos lepszego VPS-a) i nie bedzie Ci przeszkadzac to, ze administratorzy beda mieli dostep do tego serwera to pewnie bedzie to lepsze rozwiazanie. W innych przypadkach jest to sprawa dyskusyjna i warto to przemyslec.

Tak czy inaczej serwer w postaci komputera sprzed lat to nie to samo co normalny serwer wykupiony w ramach abonamentu - po pierwsze bedzie to pewnie lepszy sprzet a po drugie bedzie on w serwerowni co ma swoje plusy (serwer moze byc podpiety do kilku zrodel zasilania, dostep do internetu moze zapewniac kilka dostawcow itd). No ale wszysztko zalezy od potrzeb. Co to za blaszak jezeli mozna wiedziec?

0

wiesz, nawet ciężko byłoby mi napisać jaki mam blaszak. Stoi stary grat, ma z 10 lat. Podejrzewam, że stabilnośc takiego serwera=0.1

Pewien znajomy, mający firmę powiedział mi niedawno, że za polskim hostingiem nie przepada. On korzysta z firmy arvixe. A tak naprawdę stosuje dwa rozwiązania. Wykupił też office 365 z kontami pocztowymi i przestrzenią 1TB. Ja tak się rozdrabniać nie chcę. Myślę skorzystać z jednego rozwiązania. Zastanawiam się też, czy rozwiązanie VPS jest dla mnie skoro nie znam się na tym a tam trzeba trochę samemu pogrzebać- ew. wynająć kogoś.
Pisałem Ci również o nie działającym pydio. Kolega zwrócił uwagę czy przypadkiem nie blokuje mi go zapora. Nie wiem co powinienem mieć ustawione bo próbowałem już zezwolić na wszystko ale nadal mam nieaktywne pydio. Gdyby mi działało jak trzeba zostawiłbym pydio na serwerze współdzielonym i miałbym spokój. chyba.

0
Herer napisał(a):

wiesz, nawet ciężko byłoby mi napisać jaki mam blaszak. Stoi stary grat, ma z 10 lat. Podejrzewam, że stabilnośc takiego serwera=0.1

W takiej sytuacji lepiej sobie dac z nim spokoj.

Herer napisał(a):

Pewien znajomy, mający firmę powiedział mi niedawno, że za polskim hostingiem nie przepada.

Uzasadnil to jakos?

Herer napisał(a):

Zastanawiam się też, czy rozwiązanie VPS jest dla mnie skoro nie znam się na tym a tam trzeba trochę samemu pogrzebać- ew. wynająć kogoś.

Mozesz rozwazyc zakupc VPS-a jezeli masz zamiar kogos wynajac. Jezeli chcesz sie w to bawic samodzielnie to dwa razy sie zastanow. Moze sie okazac, ze zamiast skupiac sie na budowaniu biznesu i zarabianiu pieniedzy bedziesz siedzial przed terminalem i sie zastanawial jak cos zrobic / naprawic.

Herer napisał(a):

Pisałem Ci również o nie działającym pydio. Kolega zwrócił uwagę czy przypadkiem nie blokuje mi go zapora. Nie wiem co powinienem mieć ustawione bo próbowałem już zezwolić na wszystko ale nadal mam nieaktywne pydio. Gdyby mi działało jak trzeba zostawiłbym pydio na serwerze współdzielonym i miałbym spokój. chyba.

Zawsze mozesz sprawdzic na innym komputerze lub rozwazyc wylaczenie firewalla na czas testow pydio.

0

Małe konto na Firehost. Na spokojnie postawisz na tym nawet kilka serwisów - całość powinna działać jak należy.
Trzymam tak stronki od dawna. Najdroższe serwery typu Home, Nazwa tylko ładnie wyglądają i zaliczają częstsze pady jak dla mnie niż te najtańsze hostingi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1