Alternatywa dla JS/anularJS jako rest klient

0

Witam,
Chcę napisać aplikację, która ma być dostępna w webie, na iOS i na Androidzie. Żeby nie pisać wszędzie oddzielnie logiki, chciałem zrobić aplikację w Javie ze Spring MVC i wystawić RESTowe servicy. O ile skonsumowanie ich w iOS i Androidzie ogarnę, to mam problem z webem. Popularną teraz praktyką jest korzystanie z Angulara do tego celu. Jednak ja nie znając nawet trochę js'a, a tym bardziej Angulara, chciałbym tego uniknąć. Jakie są alternatywy dla takiego rozwiązania? A może po prostu pisać kontrolery "podwójnie" (pewnie kompletnie chory pomysł) :D tzn. jeden przeznaczony pod web (zwykły @Controller), który zwracałby widok (skorzystałbym tam z jakichś thymeleaf czy czegoś takiego) i drugi robiący generalnie to samo, ale zwracający JSON'a (@RestController) do apek mobilnych. A może uważacie, że żeby skonsumować rest'a angularem nie trzeba go za bardzo znać i można byłoby to ogarnąć przerabiając jakiś kod z tutków?

0

Cześć,

Mogę Ci polecić BackboneJS, bądź gotowy MarionetteJS plus implementacja server side jak piszesz w spring webie. Backbone doskonale radzi sobie ze standardami REST i jest łatwy do przyswojenia :)

0
doddy napisał(a):

Cześć,

Mogę Ci polecić BackboneJS, bądź gotowy MarionetteJS plus implementacja server side jak piszesz w spring webie. Backbone doskonale radzi sobie ze standardami REST i jest łatwy do przyswojenia :)

Jest łatwy do przyswojenia dla kogoś kto ogarnia JS'a czy w ogóle łatwy? :p

0

oj Panowie, albo nie zrozumieliście pytania, albo po prostu lubicie lekko sobie z ludzi pokpić. Chodziło mi o jakąś alternatywne kompletnie spoza rodziny JS'a - czy coś takiego istnieje. Nigdzie nie napisałem, że jestem front - devem, albo że chce nim być, ani też nie napisałem, że chce po prostu inny niż angular framework js'owy. Chodziło mi ogólnie czy istnieje jakaś alternatywa dla js'a i całej jego "rodziny" bo kompletnie nie ogarniam tego tematu

1

Witaj,
wszystko zależy od tego jak skomplikowany jest twój front. AngularJS to świetny fremwork. A wersja 1.x jest dobrze opisana i ma mase przykładów. Jeśli poświecisz trochę czasu na pewno się do niego js przekonasz.
Dodatkowo AngularJS ma "wiele wspólnego" z JEE. Chodzi mi o Kontrolery, Servisy, DI, routing. Jeśli umiesz budować restową apke w Springu czy JEE. To na pewno odnajdziesz się w Angularze.
Jeśli tak bardzo chcesz uniknąc JS. Zawsze możesz przygotować 2 zastawy kontrolerów REST i JSP a całą logikę trzymać po stronie servisów używanych przez te kontrolery.

0

Jako, że nie spieszy mi się z tą apką to chyba na poważnie przysiądę do JS'a a później do Angulara i zrobię to "po bożemu". Myślałem właśnie o dwóch kontrolerach, ale to trochę głupiego robota i odpuszczę to ;p dzięki

0

Jak nie rozróżniasz JS od Javy to nawet się nie bierz za angulara

0
dzek69 napisał(a):

Jak nie rozróżniasz JS od Javy to nawet się nie bierz za angulara

nie wiem skąd Ci się to wzięło ale ok. Pytanie było czy jest sens robić rest klienta w czymś czego nie znam (JS/AngularJS) czy robić podwójne kontrolery, zwykły do widoków i restowy do apek mobilnych (w springu z javy, który znam), ale widzę, że ktoś tu jest najmądrzejszy i musi błysnąć. Ale oczywiście to oznacza, że nie odróżniam JS od Javy ;] Świetna dedukcja! piona. Btw smutne jak zazwyczaj Ci bardziej doświadczeni, którzy powinni pomagać/doradzać zazwyczaj traktują młodszych z góry

0

@magiczek91: Tylko dobitnie Ci zwracam uwagę, że bierzesz się za coś, co Cię przerośnie, skoro z największymi podstawami masz problem (zresztą już wcześniej ktoś wyłapał, że masz problemy z samym JS, a bierzesz się za frameworki).

Czy miałbyś za złe, jakbyś przyszedł do fabryki Audi i powiedział, że chcesz budować samochody, ale w sumie nie rozróżniasz koła od kierownicy, a tam by Ci powiedzieli, że się do tego nie nadajesz?

0
dzek69 napisał(a):

@magiczek91: Tylko dobitnie Ci zwracam uwagę, że bierzesz się za coś, co Cię przerośnie, skoro z największymi podstawami masz problem (zresztą już wcześniej ktoś wyłapał, że masz problemy z samym JS, a bierzesz się za frameworki).

Czy miałbyś za złe, jakbyś przyszedł do fabryki Audi i powiedział, że chcesz budować samochody, ale w sumie nie rozróżniasz koła od kierownicy, a tam by Ci powiedzieli, że się do tego nie nadajesz?

Mi bardziej chodzi o to, że wmawiasz mi, że nie odróżniam Javy od JS'a. Znam Javę i Javove frameworki a do tego, że nie znam JS'a a tym bardziej frameworków JSowych się otwarcie przyznałem i właściwie tego dotyczyło pytanie. Czy uda się jako tako skleić coś w angularze bez wiedzy JSowej i Angularowej? Czy jest to na tyle przyjazny framework, że uda się zrobić REST klienta bez znajomości tego czy lepiej po prostu zrobić podwójną robotę ale w technologii, którą znam? No ale ogólnie to już nie ważne bo szalek01 dał już w miarę sensowną odpowiedź i sam już wyciągnę wnioski.

1
magiczek91 napisał(a):

Mi bardziej chodzi o to, że wmawiasz mi, że nie odróżniam Javy od JS'a.

Wmawiam mówisz?

user image

0
dzek69 napisał(a):
magiczek91 napisał(a):

Mi bardziej chodzi o to, że wmawiasz mi, że nie odróżniam Javy od JS'a.

Wmawiam mówisz?

user image

Tak, wmawiasz bo z premedytacją było to w kategorii Java, bo jednak zastanawiałem się nad podwójnymi kontrolerami i porzuceniem pomysłu z JS'em/Angularem i chciałem poznać opinię developerów Javy o pracy przy froncie z użyciem JS/Angulara w porównaniu do pracy przy jakimś thymeleaf/freemaker czy innych technologii. Cały wybór kręci się jednak wokół javy ... no ale nie wygrasz z Moderatorem, whatever.

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0