Jak wykryc ktory div zostal wcisniety ?

0

Generuje sobie taki kod:

<script>
$(document).ready(function(){

  $('#abcd1').click(function() {
	  alert($('#abcd1').data('my')); // get
  });

});
</script>

<div id='abcd1' data-my='costam1'>wcisnij</div>
<div id='abcd2' data-my='costam13'>wcisnij</div>
<div id='abcd3' data-my='costam155'>wcisnij</div>
<div id='abcd4' data-my='costam333'>wcisnij</div>
<div id='abcd5' data-my='costam155'>wcisnij</div>

Jak zrobic w JS zeby wykryc ktory div zostal wcisniety ? ze jak wcisne np abcd2 to wyskoczy mi napis costam13 a jak wcisne abcd4 to wyskoczy costam333

3

zamiast id nadaj sobie jedną klasę na te wszystkie div'y.

$(".twoja_funkcja").click(function(){
     var text=$(this).attr("data-my");
     alert(text);
});

Pisałem z głowy, ale powinno być dobrze.

0

Masz kod:

HTML:

<div id='abcd1' onClick="alert("costam13");>wcisnij</div>
<div id='abcd2' onClick="alert("costam13");">wcisnij</div>
<div id='abcd3' onClick="alert("costam155");">wcisnij</div>
<div id='abcd4' onClick="alert("costam333");">wcisnij</div>
<div id='abcd5' onClick="alert("costam155");">wcisnij</div>

Powinno zadziałać w czystym HTMLu bez żadnych skryptów. Jak coś nie będzie działać - pisz. Możesz też poczytać w internecie o : "HTML onClick"
Jeżeli działa, daj NAJ! Pozdrawiam.

(poprawione)

0
Adamek161 napisał(a):

Powinno zadziałać w czystym HTMLu bez żadnych skryptów

przecież masz w tym kodzie skrypty w dodatku brzydko pomieszane z htmlem

zamiast $(this).attr("data-my") można napisać $(this).data("my")

0
Wieczny Knur napisał(a):

zamiast $(this).attr("data-my") można napisać $(this).data("my")

Tu zadziała, bo chodzi tylko o "alert", ale trzeba tylko pamiętać, że te zapisy nie są równoznaczne!

Jeden z efektów:
http://jsbin.com/wopaqufise/1/edit?html,js,output

0

Dziekuje za pomoc, chcialem wlasnie uniknac kodu w stylu onlick="", opcja nadania klasy do DIV dziala perfekcyjnie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1