You don't have permission to access /resources/images - co robie nie tak?

0

OS - Ubuntu 14.04
Server - LAMP

Nie wiem dlaczego nie chce mi się wczytać mój bg-image, ani nic innego z folderu images. Struktura katalogów wygląda z grubsza tak:

/home/fi3rce/projects/projekt/
-resources/images/bg-image.jpg
-resources/css/my.css

  • index.php (oczywiście ten jest w głównym katalogu)

Zmieniałem root dir na projekty w moim katalogu (j.w.) i utworzylem sobie alias projekt.local. Próbowałem dawać folderom wszystkie możliwe uprawnienia, ale dalej to samo.

Po wczytaniu strony wgl nie ładuje obrazka, a jak probuje go otworzyc z palca w przeglądarce to dostaje błąd z tematu. O co chodzi??

Forbidden

You don't have permission to access /resources/images/bg-header.jpg on this server.

Apache/2.4.7 (Ubuntu) Server at projekt.local Port 80
0

Wylistuj pliki z katalogu /resources/images jeśli możesz i sprawdź, czy faktycznie mają prawidłowe uprawnienia:

$ls -l images

Masz tam gdzieś plik .htaccess?

0

Nie mam (nigdzie nie pisali, że potrzebny hehe), dopiero zaczynam działać i to pierwszy problem na który napotkałem. Jak chcieć być dokładnym to mam kilka podstawowych katalogów resources (data/images/css/js) vendors index.php i foldery bootstrapa.

-rw-r----- 1 fi3rce fi3rce 1179 kwi 9 05:12 basket.png -rw-r----- 1 fi3rce fi3rce 7420 kwi 9 05:14 bg-header.jpg -rw-r----- 1 fi3rce fi3rce 309927 kwi 9 05:16 jt-bez.jpg -rw-r----- 1 fi3rce fi3rce 326071 kwi 9 05:16 jt-bol.jpg -rw-r----- 1 fi3rce fi3rce 395873 kwi 9 05:16 jt-kon.jpg -rw-r----- 1 fi3rce fi3rce 293169 kwi 9 05:15 jt-lek.jpg -rw-r----- 1 fi3rce fi3rce 513325 kwi 9 05:17 jt-stres.jpg -rw-r----- 1 fi3rce fi3rce 549465 kwi 9 05:16 jt-trud.jpg -rw-r----- 1 fi3rce fi3rce 55968 kwi 9 05:20 logo.png -rw-r----- 1 fi3rce fi3rce 1292 kwi 9 05:20 zaloguj.png

0

Spróbuj nadać uprawnienia 644, odpowiadają one rw-r--r--

chmod 644 file
0

Niestety nic to nie dało. Znalazłem w /etc/apache2/ plik config i otworzylem vimem i znalazlem cos takiego (zmieniłem na All):

<Directory /home/fi3rce/projects>
        Options Indexes FollowSymLinks
        AllowOverride All
        Require all granted
</Directory>

Dodałem .htaccess do roota i sypnęło 500, nie wykluczone ze cos spieprzylem.

1

Utwórz sobie .htacces w głównym katalogu projektu i dodaj do niego "allow from all"
Tu masz info jak się tworzy taki plik

Upewnij się też, że wszystkie katalogi, podkatalogi, pliki mają przynajmniej uprawnienia do odczytu (zaczynając od głównego katalogu projektu)

ls -l projekt
#a na wszelki wypadek możesz zmienić uprawnienia dla całego projektu (katalog główny i podrzędne)
chmod -R 644 projekt
0

Okej jest jeszcze gorzej, bo działa ale nie wiadomo czemu. Utworzyłem htaccess wywalilo 500, usunalem go przy okazji zmienilem ustawienia te co wyzej wyspialem na domyslne (none zamiast All) i nadalem uprawnienia 775 czy tam 755 i ... działa oO Jest na to jakieś logiczne wytłumaczenie?

drwxrwxr-x 4 fi3rce fi3rce 4,0K kwi 9 21:57 . drwxrwxr-x 4 fi3rce fi3rce 4,0K kwi 9 21:52 .. -rwxrwxr-x 1 fi3rce fi3rce 907 kwi 9 06:44 index.php drwxrwxr-x 6 fi3rce fi3rce 4,0K kwi 9 04:58 resources drwxrwxr-x 3 fi3rce fi3rce 4,0K kwi 9 04:59 vendors

1

Utworzyłem htaccess wywalilo 500

Cieżko mi powiedzieć dlaczego dostałeś błąd 500 (generalnie jest to błąd serwera- Internal server Error), najlepszy sposób żeby się dowiedzieć to sprawdzenie logów.

nadalem uprawnienia 775 czy tam 755

Teraz z całą pewnością serwer ma dostęp do wszystkich plików :)

0

Sprawdziłem to tak, jak laik mógł to sprawdzić, czyli utworzylem wszystko od nowa i zmienilem tylko jedna rzecz sudo chmod -R 755 project i zadzialalo :D Ahh ten Linux, ciężko się przestawić z window$a. Dzięki za pomoc!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1