Nauka Angulara JS

0

Czesc, ucze sie wlasnie Angulara JS, dzisiaj pewnie dokoncze kurs na codeacademy, jak na dobry poczatek to okej. Tylko wlasnie co dalej. Myslalem nad tym kursem: https://eduweb.pl/kursy/javascript/angular-js-aplikacje-www.html. Chcialbym aby wszystko bylo mi jasno wytlumaczone od podstaw, zebym pozniej mogl korzystac z innych zrodel po angielsku, tak abym wiedzial co i jak. No i takie pyt. dopoki jestem jeszcze na takim etapie. Warto uczyc sie Angulara? (Chcialbym wyspecjalizowac sie we froncie). Zauwazylem ze na polskim rynku jest bardzo malo o angularze, czym to jest spowodowane?

0

Uczenie sie angulara teraz nie ma najmniejszego sensu beda go teraz przepisywac i wersja 2.0 nie bedzie kompatybilna z wersja 1.x, nauka embera za to jest zawsze dobrym pomyslem tym bardziej z ember-cli

1

Polecam na początek wprowadzenie z thinkster.io

To fakt, że AngularJS w wersji 2.0 wprowadzi bardzo dużo zmian i nowości, jednak uważam że 1.x jeszcze na rynku pobędzie - nie sądzę, żeby wszystkie firmy zrobiły od razu migrację do 2.0 lub zarzuciły rozwój projektów, które opierają się o 1.x.

0

Kurde, to ja nie wiem. Nie bedzie kompatybilna, ale czy myslicie ze zrobia osobny framework? Gdyby tak bylo to nazwa bylaby inna a nie Angular 2.x, czyli moim zdaniem bedzie dzialac na zasadach wczesniejszych, ale jak wiadomo zawsze mozna cos uproscic i dodac i na tym 2.x pewnie bedzie polegal i chyba nie powie mi nikt ze znajac angular 1.x nie ogarniesz 2.x. Kurde no spodobal mi sie ten framework, ale nie chce wkladac serca w cos co i tak pozniej bedzie lipa na przyklad.

0

Kurde, to ja nie wiem. Nie bedzie kompatybilna, ale czy myslicie ze zrobia osobny framework? Gdyby tak bylo to nazwa bylaby inna a nie Angular 2.x, czyli moim zdaniem bedzie dzialac na zasadach wczesniejszych, ale jak wiadomo zawsze mozna cos uproscic i dodac i na tym 2.x pewnie bedzie polegal i chyba nie powie mi nikt ze znajac angular 1.x nie ogarniesz 2.x. Kurde no spodobal mi sie ten framework, ale nie chce wkladac serca w cos co i tak pozniej bedzie lipa na przyklad.

1
shagrin napisał(a):

Polecam na początek wprowadzenie z thinkster.io

To fakt, że AngularJS w wersji 2.0 wprowadzi bardzo dużo zmian i nowości, jednak uważam że 1.x jeszcze na rynku pobędzie - nie sądzę, żeby wszystkie firmy zrobiły od razu migrację do 2.0 lub zarzuciły rozwój projektów, które opierają się o 1.x.

Można gdybać. Natomiast warto mieć na uwadze cytat, który może zaważyć na decyzji przepisania w korpo:

Angular 1.x will continue to receive bugfix and security patch support for 18-24 months after the release of version 2.0

Nie powiedziałbym, że nie warto uczyć się Angulara z perspektywy zarobkowej - dużo ofert pracy wymaga Angulara, więc jeśli ktoś chce szybko się gdzieś załapać, to Angular jest obecnie pożądany, mimo fali krytyki. Z perspektywy rozwoju Angular nie jest dobrym wyjściem, podobnie jak Ember i każdy framework JS. Lepiej wypracować w teamie własne rozwiązania, dobrze udokumentowane i bez hacków. Angular i Ember są bardzo ogólnego przeznaczenia i prędzej czy później każdy zacznie obchodzić ograniczenia, pisać hacki, aż w końcu kod pójdzie do śmieci, ewentualnie zostanie oddelegowany do jednego z firmowych szambonurków. ;)

0

No i zamiast miec czystsza sytuacje, to mam wiekszy metlik w glowie, mimo to postawie na nauke angulara oraz jquery. Przynajmniej naucze sie bardziej myslec programistycznie. A co polecacie do komunikowania z bazami?

0

No i zamiast miec czystsza sytuacje, to mam wiekszy metlik w glowie, mimo to postawie na nauke angulara oraz jquery. Przynajmniej naucze sie bardziej myslec programistycznie.

odradzam naukę Angulara, jeśli się nie znało JavaScriptu wcześniej. To jest dobre, ale później dopiero. Myślę, że najpierw warto poznać solidnie JavaScript, warto również mieć wcześniej do czynienia z jakimś backendowym frameworkiem MVC (ponieważ Angular w działaniu jest podobny do backendowych frameworków, tyle, że działa po stronie przeglądarki), zrobić coś na AJAXie (z użyciem jQuery np.), zrobić coś w jakimś lżejszym frameworku frontendowym jak Backbone - a potem dopiero brać się za Angulary...

0

Heh, zanim w ogole zabralem sie za nauke angulara ogladalem troche konferencje. Niejednokrotnie bylo powtarzane, ze jesli zrozumie sie model mvc, to nie jest nam niezbedna nie wiadomo jaka wiedza javascript. I uczac sie angulara pozniej latwiej nam jest zrozumiec oop w js wlasnie. Czesto powtarzane "no magic", "almost no magic". I uczac sie teraz to na razie tak jest, lecz jest to troche pomieszane z tym mvc i teoretycznie to ruzmiem, lecz na praktyke bede musial poczekac zanim oswoje sie z tym.

0

I uczac sie angulara pozniej latwiej nam jest zrozumiec oop w js wlasnie

tylko... jak wtedy odróżnisz co jest JSowe a co wymyślone przez Angulara? Obiektówka Angularowa opiera się na serwisach, kontrolerach, dyrektywach itp. a w suchym JavaScripcie przecież nie ma czegoś takiego jak serwisy, kontrolery czy dyrektywy. Obiektówka JS to po prostu funkcje-konstruktory, dziedziczenie prototypowe i parę innych rzeczy. Jak dla mnie samą obiektówkę JS łatwiej będzie ci poznać bez Angulara. Za to z Angulara można się spoko nauczyć pewnych bardziej ogólnych wzorców projektowych (dependency injection FTW).

0

W moim przypadku wlasnie dzieki angular rozumiem idee obiektowosci i z takim podejsciem na pewno nauka oop bedzie przyjemniejsza. a poznam stad ze bede znal js jak i angular. js to podstawa we froncie wiadomo ale w projektach wiedza na temat bibliotek czy frameworkow jest wazna rowniez, dzieki temu mozna realizowac naprawde fajne projekty.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1