Czy webmaster podaje kod strony klientowi?

Odpowiedz Nowy wątek
2015-02-04 14:03
0

Witam

Dostałem ostatnio zlecenie od kolegi, żeby zrobić mu stronę jego firmy. Nigdy nie robiłem tego komercyjnie ani nie wrzucałem swoich stron na serwer, robiłem je tylko na ćwiczeniach.
1) Ciekawi mnie czy ten kod który mu napisze powinienem mu udostępnić czy jego to nie ma interesować? Dodam że mam administrować tą stroną.
2) Jaki serwer płatny polecacie?
3) Jakie wynagrodzenie mogę zaproponować? Będzie to prosta strona prawdopodobnie na bootstrapie z kilkoma podstronami z informacjami o firmie bez sklepu itp.

Pozostało 580 znaków

2015-02-04 14:32
0
  1. Języki skryptowe/do tworzenia stron nie są kompilowane więc klikasz PPM > Pokaż źródło strony i tam może sobie zobaczyć (każdy to może zrobić - szok). Oczywiście pewnie nie będzie go to obchodziło - ważniejszy dla niego jest efekt. To też zależy na jaki temat jest ta strona. Jeżeli jest o IT to pewnie jakaś osoba wejdzie i zobaczy kod strony więc może się pośmiać ale np. joga w domu to mało kto zobaczy kod i go zrozumie. Istnieją jeszcze kwestie bezpieczeństwa; o tym powinieneś wiedzieć.
  2. Ja używam tego.
  3. Miskę ryżu ;)

GG: 10101100010110000100011101 (BIN)
"Nie wszystko napisane w internecie jest prawdą" - Józef Piłsudski.
edytowany 2x, ostatnio: Trebuh, 2015-02-04 14:33
Ad1, zrozumiałem czy ma udostępnić kod w ogóle. Czyli że nie będzie miał dostępu do serwera i nawet kodu phpowego nie zobaczy. - krzysiek050 2015-02-04 14:43
"Oczywiście pewnie nie będzie go to obchodziło - ważniejszy dla niego jest efekt." - główny problem ludzi - ładne z wierzchu więc to weźmy. - pszlaga 2015-02-09 00:12

Pozostało 580 znaków

2015-02-04 14:59
0

Nigdy nie robiłem tego komercyjnie ani nie wrzucałem swoich stron na serwer, robiłem je tylko na ćwiczeniach.
1) Ciekawi mnie czy ten kod który mu napisze powinienem mu udostępnić

myślę, że ten kod i tak nie będzie wiele wart, skoro dopiero się uczysz, więc jakaś specjalna ochrona jego nie ma wiele sensu (bo za rok czy dwa nauki możesz pisać o wiele lepsze kody)


((0b10*0b11*(0b10**0b101-0b10)**0b10+0b110)**0b10+(100-1)**0b10+0x10-1).toString(0b10**0b101+0b100);

Pozostało 580 znaków

2015-02-04 15:04
1

Podstawowe pytanie brzmi czy będziesz robił panel admina, łączenie z bazą itp czy to tylko sam layout w postaci html+css+js. Tani dobry hosting to http://hekko.pl A co do kwoty, to strony wizytówki dobrze zrobione z panelem admina to kwestia ok 500zł zazwyczaj

Edit skoro tylko layout to więcej jak 200zł ja bym nie brał z twoim doswiadczeniem + skoro layot to nie ma bata, żeby zabezpieczyć kod no i sam bezpieczeństwem nie masz sie co przejmować bo nie ma jak sie do tego włamać no chyba, że serwer sam jest niezabezpieczony ;) I proszę cie odpowiadaj w postach.

edytowany 2x, ostatnio: mr_jaro, 2015-02-04 15:08
Nie będę robił bazy tylko sam layout w postaci html+css+js - 54xpiocctrkx45 2015-02-04 15:05
Mam nadzieje, że to "500zł" napisałeś tylko ze względu na umiejętności autora. ;) - pszlaga 2015-02-09 00:14
@pszlaga wiesz jak się robi wizytówki za 500zł? idziesz np na http://themeforest.net/ kupujesz skórkę do wordpressa zmieniasz kilka rzeczy dodajesz pluginy i w 3-4h masz wizytówkę która się spodoba 80% klientom. - mr_jaro 2015-02-09 21:49
@mr_jaro jeśli odbiorcą nie jest branża IT oraz klient nie jest wymagający to rozumiem tą metodę. Osobiście żadnemu klientowi nie poleciłbym tak wykonanej strony - chyba, że ograniczają go fundusze ;). - pszlaga 2015-02-09 21:58
@pszlaga osobiście też nigdy tak nie robiłem (zawsze miałem projekt layoutu w psd), wiem to po prostu od znajomych jak robią ;) - mr_jaro 2015-02-10 17:47

Pozostało 580 znaków

2015-02-04 15:41
3

wciśnij ctrl+u = masz kod 4programmers ;)


+1 za skrót ;) - Trebuh 2015-02-04 16:00

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0