javascript: pogrupowanie elementow w liscie i zliczenie

0

Hej,

mam taki mały problem i nie wiem jak to zrobić. Mam w kodzie JS zmienną "data" - trzymam w niej listę obiektów pobranych z WebAPI, każdy obiekt posiada datę. chciałbym teraz zliczyć ile jest takich obiektów w konkretnym dniu - potem to wyświetlę w hichcharts (www.highcharts.com).

Jak mogę to policzyć? Tutaj znalazłem kawałek kodu: http://stackoverflow.com/questions/11272623/highcharts-cannot-load-external-data-with-json-no-php ale nie do końca to przerobić :/ chodzi mi o samą część w której będzie zliczanie. Możecie mi pomóc?:

0

Przefiltruj sobie wedlug podanych kryteriow,a pozniej uzyj metody _.size z underscore.js zwroci ci ilosc obiektow w obiekcie :)

0

@Stiffler - z armaty do much? ;)

Object.keys(Twoj_obiekt).length;

oraz polyfill dla starszych przeglądarek (tj. głównie chodzi o IE8):

if (!Object.keys) {
    Object.keys = function (obj) {
        var keys = [],
            k;
        for (k in obj) {
            if (Object.prototype.hasOwnProperty.call(obj, k)) {
                keys.push(k);
            }
        }
        return keys;
    };
}

@ne0 - jeżeli Ci nic nie mówią nasze porady to wrzuć tu dane reprezentujące Twoją zmienną i co dokładnie chcesz liczyć

0

Okay bo mam z tym problem.
Chce użyć tych wykresów: www.highcharts.com i teraz tak. strona wyświetla zbiór ogólnych informacji które są przesłane w liście (jest tam link do zdjęcia, imie nazwisko i data i godzina). I teraz to co chce wyświetlić na grafie to jest rozbicie ile było takich elementów w liście w danym dniu. czyli dla takich danych:

  1. Jan Nowak, 2014-12-30 15:00
  2. Jan Nowak, 2014-12-30 16:00
  3. Jan Nowak, 2014-12-30 16:15
  4. Jan Nowak, 2014-12-31 15:00
  5. Jan Nowak, 2014-12-31 15:00

bede miał dwa słupki, pierwszy dla daty 2014-12-30 i będzie on miał "wysokość" 3 (no bo 3 elementy) i drugi słupek dla daty 2014-12-31 i będzie miał wysokość 2. Nie umiem tego zrobić.

0

Do jakiej formy potrzebujesz przekształcić ten źródłowy obiekt?

0

http://blueflame-software.com/blog/how-to-create-dynamic-x-axis-data-using-json/ tutaj znalazłem fajny przykład ale nie umiem zrobić aby moje dane pasowały do tego

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1