Brak obrazka w zawartości div'a.

Odpowiedz Nowy wątek
2014-12-21 14:24
0

Witam!
Mam problem związany z brakiem wyświetlenia zawartości div'a zawierającego logo strony. Jedynie procentowe ustawienie wysokości div'a pozwala na jego wyświetlenie lub wstawienie w jego miejsca jakiegoś ciągu znaków. W czym tkwi problem?

<html>
<head>
<link rel="stylesheet" href="plik.css" type="text/css" />
</head>
<body>
    <div id="pudelko"><!-- Tworzenie "głównego" pudełka -->
 
        <div id="logo"></div> 
 
    </div>
 
</body>
</html>

CSS:

body{
    background-image: url(images/tlo.jpg);
    background-size: cover;
    background-attachment: fixed;
    color: white;

}
#pudelko{
    width: 1300 px;
    margin-left: 0 px auto;
    margin-right: o px auto;

}

#logo{
    width: 400 px;
    height: 200 px;
    background-size: contain;
    background-repeat: no-repeat;
    background: url(images/logo.jpg);
}
edytowany 1x, ostatnio: DrakeOpes, 2014-12-21 14:25

Pozostało 580 znaków

2014-12-21 14:54
Złoty Pomidor
0

Raczej nie masz problemu, ponieważ jeśli DIV jest pusty to się on nie wyświetla w przeglądarce. Przynajmniej tak jest w Google Chrome. Jeśli ustawisz szerokość i wysokość to zacznie się wyświetlać lub jeżeli dodasz do niego jakiś tekst.

Pozostało 580 znaków

2014-12-21 14:56
0

Bardziej chodzi mi o to by div wyświetlał grafikę zawierającą logo, a tego nie robi. Szerokość i wysokość przecież jest ustawiana w CSS'ie.

edytowany 1x, ostatnio: DrakeOpes, 2014-12-21 15:02

Pozostało 580 znaków

2014-12-21 16:56
Złoty Pomidor
2

To trochę źle zrozumiałem, ale widzę w kodzie CSS, że masz po liczbie spację.

width: 400 px;
height: 200 px;

powinno chyba być:

width: 400px;
height: 200px;

również możesz dać:

width:400px;
height:200px;

zmniejszy to wielkość pliku CSS jeśli oczywiście masz z 1000 linijek kodu. :)

Pozostało 580 znaków

2014-12-21 17:47
0

Spróbuj napisać poprawnie

background-image: url("images/tlo.jpg");

To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy - tak pełni wątpliwości. Bertrand Russell

Pozostało 580 znaków

2014-12-21 18:15

#pudelko{
width: 1300 px;
margin-left: 0 px auto;
margin-right: o px auto; <--- tu jest o a nie 0

}

Pozostało 580 znaków

2014-12-21 18:15
0

Albo użyj

<img class="logo" src="">

zamiast diva. Klasę możesz nazwać jak chcesz i poźniej w stylach zrób z tym obrazkiem co chcesz.

edytowany 3x, ostatnio: szymp8, 2014-12-21 18:20

Pozostało 580 znaków

2014-12-22 12:58
0
Złoty Pomidor napisał(a):

To trochę źle zrozumiałem, ale widzę w kodzie CSS, że masz po liczbie spację.

width: 400 px;
height: 200 px;

powinno chyba być:

width: 400px;
height: 200px;

również możesz dać:

width:400px;
height:200px;

zmniejszy to wielkość pliku CSS jeśli oczywiście masz z 1000 linijek kodu. :)

I po problemie. Konsultowałem się jeszcze z kumplem i podsyłał mi swój projekt. O dziwo miał spacje i działało. Dzięki wielkie! ;)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0