Gry przeglądarkowe - jaki język ?

0

Witam
Możecie mi powiedzieć jakie języki powinienem znać abym dał radę zrobić grę w stylu:

TheCrims (krótka charakterystyka):
Kupujemy własną broń, pancerz i zatrudniamy ochroniarzy.
Rabować wszystko: zaczynając od sklepów spożywczych a kończąc na rosyjskim handlarzu narkotyków.
Wstąpić do gangu lub założyć własny.
Za udane skoki otrzymać pieniądze, większe statystyki (siłę, inteligencję, charyzmę, wytrzymałość) oraz respekt, który jest wyznacznikiem pozycji w grze - zwycięzcą edycji jest gracz z najwyższym respektem.
Odwiedzać lub kupować różne budynki: nocne kluby, fabryki narkotyków, domy publiczne lub prostytutki (które zarabiają dla gracza pieniądze).

Grepolis (krótka charakterystyka):
Robimy badania, rozbudowujemy zamek, rekrutujemy żołnierzy, walczymy, zamek i budynki w nim są w 2d chyba itd. Typowa strategia..

1

Cokolwiek chcesz po stronie serwera (PHP/Python/Java/Erlang czy Pascal nawet) + HTML/CSS/JS.

1

każdy. to co podałeś, to co najwyżej fabuła, pomysł, a to nie ma nic wspólnego z wymaganiami technicznymi.

A gry przegladarkowe zwykle robi się podwójnie - po stronie serwera osobny skrypt (w dowolnym jezyku backendowym), i po stronie przeglądarki osobny skrypt(zwykle w JavaScript)

0
LukeJL napisał(a):

każdy. to co podałeś, to co najwyżej fabuła, pomysł, a to nie ma nic wspólnego z wymaganiami technicznymi.

A gry przegladarkowe zwykle robi się podwójnie - po stronie serwera osobny skrypt (w dowolnym jezyku backendowym), i po stronie przeglądarki osobny skrypt(zwykle w JavaScript)

Podałem to aby streścić to co trzeba będzie tworzyć i czy jest możliwe w danym języku.

1

Zajrzyj tutaj:
http://html5gameengine.com/

Najszybciej grę zrobisz używając jakiegoś engine'u.

Jeśli chcesz wszystko sam programować to możesz użyć:

  • po stronie przeglądarki: JavaScript
  • po stronie serwera: JavaScript (node.js) lub propozycje z postów wyżej
0

Popieram, najszybciej na gotowym silniku. Bodajże Valheru się nazywał jeden z popularniejszych. Jeżeli samemu, to tak tak jak koledzy pisali wyżej - każdy webowy język chyba się nada. No i do tego dodam, że pewno troszkę SQLa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1