Wątek zablokowany 2014-12-22 19:18 przez dzek69.

Jaki hosting polecacie

0

Witam

Chcę postawić portal+forum+mediawiki
Jaki hosting polecacie "PŁATNY" który będzie w stanie obsłużyć taki zestaw.
Najważniejsze parmetry dla mnie to:
Obsługa PHP(5.4+) i MySQL (5.3+)
co najmniej 1GB miejsca
bez reklam
bez blokad serverów dla obcokrajowych ip

I jedną z ważniejszych rzeczy dla mnie jest to aby płatności za hosta można dokonywać co miesiąc, a nie jak w dużej mierze hostów raz na rok.

Osobiście zastanawiam się nad webd.pl lub chmurka.pl ale za każdą sugestie był bym bardzo wdzięczny
pozdrawiam

0

webd.pl raczej spoko (miałem vps), chmurka to jakaś nowość, nie znam.

generalnie http://webhostingtalk.pl - tu więcej wiedzą

żadny płatny hosting nie ma reklam czy blokad ip o.O

0

i tu się z tobą nie zgodzę

do tej pory używałem xaa.pl jednak połowa moich znajomych zza wschodniej granicy ma poblokowane możliwość przeglądania stron na ich hoście. Dla tego szukam obecnie optymalnego rozwiązania

0

zawsze możesz też spróbować hekko - mam od paru lat i mogę polecić - link mam w stopce ( reflink: http://is.gd/GquIQW ) --- mają darmowy okres testowy (to w sumie chyba wszyscy mają) więc bierz nawet i teraz i sprawdź czy Ci pasuje ;)

0

Też polecam hekko. Ta sama strona na hekko ładuję się 2x szybciej niż na home.pl

0

Linode.com mam od roku zamiast kei.pl i w życiu bym nie zmienił, dyski SSD, pomoc techniczna na najwyższym poziomie, 0 problemów z serwerem, mam tam na debianie nginx (zamiast apache) + php-fpm + mariadb (zamiast mysql) i za chiny już bym nie wrócił do polskich hostingów, gdzie mają przestarzałe oprogramowanie, żeby stare serwisy, starych klientów były kompatybilne i max 5% obciążenia maszyny ;), warto poświęcić parę dni, żeby sobie to samemu skonfigurować, bo zapewniam, że po takim czymś już nigdy nie będziesz chciał wrócić na "tani i najlepszy webhosting w mieście" ;)

Jakbyś chciał kupić to kliknij przez https://www.linode.com/?r=31d44d008fdac325bc5b1778041e53687bccda5f dostanę zniżkę na przedłużenie na następny rok, a ty nic nie stracisz :), pozdro

0

W EasyPack na hekko nie dają możliwości stworzenia domeny ".pl" do wgranej strony? Dopiero w ofercie EasyPack+?
Na home.pl jest i to kilka zł taniej.

0

Daje, czytaj ze zrozumieniem. "domena pl gratis" jest dla wyższych pakietów na pierwszy rok, po roku domenę trzeba opłacić już samemu. A dla najniższego pakietu po prostu takiej promocji nie ma i musisz sobie sam dokupić domene. btw, nie każdy korzysta z pl ;) No i patrząc na ceny to na hekko jest 44zł najniższy na home 48 po roku na hekko masz rabat 3% a na home masz koniec promocji i opłatę 200zł :p

0

Domena .pl za pierwszy rok i tak kosztuje 10zł (czasem mniej), więc to żadna promocja dorzucać ją gratis ;)

0

Dzień dobry wszystkim,

Mam też pytanie co do hostingu. Aktualnie mam stronę firmową na webon.pl ściągają 140 zł co pół roku za "działającą stronę". Postanowiłem, że sam napiszę stronę taką by mi się podobała a nie gotowe szablony takie co oni mają i ją dopasuje do swoich potrzeb oraz wyrwę się od nich.

Biorę pod uwagę owy Hekko.pl oraz Home.pl.
Aktualnie strona jest odwiedzana ~100 razy miesięcznie, nie przewiduję nagłego wzrostu ;)
Czego potrzebuje? Powiedzcie jeżeli o czymś zapomniałem:

  1. Hosting - do postawienia strony
  2. Domenę - Przyjazna nazwa strony zamiast ip?

Opcjonalnie:

  1. Pocztę email
  2. Bazę danych - o tym za chwilę
  3. FTP?

Jak to będzie działać? Już mówię.
Stronę piszę w ASP.NET z wykorzystaniem C#. Strona będzie miała możliwość edycji tekstu na podstronach bezpośrednio z niej( potrzebuje tutaj kont na stronie? ), komentowania firmy przez gości.
Strona będzie się komunikować z aplikacją desktopową lub bezpośrednio z bazą danych. I pobierać jakieś informacje lub zapisywać je w bazie.

Myślicie, że lepiej by zrobić tak, żeby aplikacja i strona internetowa komunikowała się bezpośrednio z bazą danych czy przez ową aplikację desktopową? Która będzie służyła do zarządzania tą bazą.

Właśnie dlatego lepiej postawić bazę danych lokalnie tam gdzie aplikacja czy na serwerze gdzie będzie strona? Rekordów będzie mało, ok. 10-30 dziennie w nich kilka linijek tekstu i z dwa inty.

Oczywiście zależy by cena była jak najniższa co do oczekiwań.

0

Jak to nie obsługuje?;/
Myślałem, że to w czym i jak napisana jest strona nie ma znaczenia bo hosting tylko gwarantuje miejsce i udostępnianie jej w świat.

A co z własnym hostingiem? Lub z Microsoft Azure? pierwsze 10 stron jest za darmo. http://www.asp.net/hosting

0

No nie. Jako, że 99% stron nie jest pisanych w asp no to i na większość hostingów tego nie ma, gdyż stawiają serwery na linuxach. Strony przeważnie pisze się w php, python lub r&r. Są tez pisane w javie a to wszystko może na spokojnie stać na linuxach, gdzie linux jako serwer jest bezpieczniejszy. ASP musi stać na Windowsie, więc i koszt takiego serwera jest większy.
Edit: znaczy widzę, że na home.pl jest hosting na windowsie ale minimum 50zł/miesięcznie

0

Skoro Twoja strona ma się łączyć z jakąś lokalną bazą, to dziwne, żeby miała stać na innym komputerze niż ten, na którym jest lokalna baza. Ew. jakiś komputer w sieci LAN, ale U WAS. Łączenie się z zewnętrzną bazą będzie zmulać

0

Tak w ogóle to hosting na windows jest dla firm hostingowych cholernie nieopłacalny. Na hosting współdzielony nie potrzebny jest windows (a nawet nie wskazany), właśnie z powodów o których wspomniał @mr_jaro

@dzek69 - Neruziin pyta czy baza powinna być w takim przypadku lokalna czy zewnętrzna względem desktopu ;-)
Ogólnie większość programów raczej ma kompletnie gdzieś gdzie leży baza, byle móc się do niej podłączyć. Z doświadczenia wiem, że lepiej postawić bazę na zewnątrz na dobrze zabezpieczonym dedykowanym serwerze do baz, wówczas i strona korzystająca z bazy będzie śmigać i program korzystający z bazy jakoś strasznie mulic nie będzie. W odwrotnej sytuacji stronka albo w ogóle by nie chciała działać, albo musiała być postawiona lokalnie.
Nic nie stoi na przeszkodzie żeby stała lokalnie, ale jeśli ma być dostępna na zewnątrz, to postawiona strona lokalnie będzie użytkownikom zewnętrznym zamulać niemiłosiernie (ograniczenia twojego neta)

0

Ja osobiście polecam firmę HVS.PL . Posiadam tam serwer i domenę od 2 lat.
Jakościowo jest bez problemowo. UPTIME na poziomie powiedziałbym 100% przynajmniej w ostatnim roku.
Pomoc techniczna odpowiada zazwyczaj do 10 minut a w kwestii pomocy dodatkowej też zawsze z chęcią pomogą.
Ceny w porównaniu do popularnych HOME czy NAZWY są 3-4 razy niższe. W cenie nielimitowana ilość baz danych, FTP, kont e-mail itp.
A domeny - przedłużenie po 50zł czyli taniej się nie da.
Z tego co widziałem mają teraz nowe niższe ceny za pakiety ale to już kto co chce ;-)

Śmiało możecie brać w HVS.PL

0

A co myślicie by postawić na swoim komputerze z pomocą IIS i MSSQL?

Stronka ma być prosta i nie zbyt z dużym ruchem.

Czy to ma sens? Czy jeżeli nigdy czegoś podobnego nie robiłem w ogóle się za to brać?

0

Dlaczego nie polecasz?
Lepiej na jakimś mało wydajnym komputerze i postawić go w kąt czy na własnym do codziennego użytku?

0

Serwer to nigdy nie powinna być maszyna do codziennego użytku.

0

Dlaczego nie?

Chyba jednak zdecyduję się sam postawić dla asp.net, rozumiem, że jedyny koszt zewnętrzny to domena?

0

Po pierwsze musisz mieć komputer stający gdzieś z boku, po drugie potrzebujesz internetu wydzielonego dla serwera, którego upload będzie co najmniej 15Mb (nie download tylko upload, więc musisz uważać) po trzecie potrzebujesz mieć stałe zewnętrzne ip, żeby móc podpiąć domene.

0

Dlatego, że z definicji serwer to nie komputer codziennego użytku, a komputer specjalnie przygotowany do pracy ciągłej i ciągłego udostępniania usług.

W trakcie jak Ty będziesz grzebał internet, kopiował pliki czy w inny sposób zażynał zasoby komputera - ktoś będzie oczekiwał, że taki komputer zwróci mu też jakąś stronę internetową. Windows, dopóki nie ma dziesiątek giga pamięci - potrafi usypiać procesy w tle. Taki MySQL (wiem, że to zły przykład, ale jednak) nieużywany przez parę godzin potrafi wybudzać się i 15 sekund, jeżeli na komputerze zajmowaliśmy się czymś innym.

0

Wiele jeszcze nie wiem.

Według was, lepiej łatwiej stworzyć tak mało wymagającą stronę w asp.net i bawić się w to stawianie www czy nauczyć się innego języka programowania do webmasterki np. html5( starczy na owe potrzeby?)?.

Dodam, że stron www nigdy nie robiłem.

0

eee... html5 jest do frontendu... jak ma się to z czymś łączyć to musi być coś co obsługuje też serwer. Najłatwiej będzie postawić na php, bo właściwie wszystkie hostingi współdzielone to mają, następnie wszystko co da się postawić na linux (python, ruby [rails] i inne) podchodzi. Itp itd...

Ogólnie jeśli nigdy nie robiłeś stron www, nie masz z tym styczności, a ktoś ma strony uzywać i nie narzekać to najłatwiej by było kogoś do tego wynająć...

0

Jeżeli ci wystarczy to zrób, w asp ale wykup normalnie hosting, poszukaj najtańszy i kup skoro ta strona ma mało odwiedzin.

0

Tak jak mówi przedmówca wolałbym w asp.net dlatego, że programuje w .net z c# i asp.net będę się uczył więc jest tak jakby po drodze. Tylko, że myślałem, że strony ASP.NET mogą być hostowane na takich stronach jak home i hekko w podstawowych cenach ;)

Czy wy programiści jak czegoś nie umiecie to zlecacie to innym programistą? Czy sami się uczycie tego co potrzebne? Wydaje mi się, że to drugie ;)

Czas mnie nie goni, zaczynam studia 1 rok studiów od października, aktualny hosting mam wykupiony do połowy lutego 2015.

0
Neruziin napisał(a):

Dzień dobry wszystkim,

Mam też pytanie co do hostingu. Aktualnie mam stronę firmową na webon.pl ściągają 140 zł co pół roku za "działającą stronę". Postanowiłem, że sam napiszę stronę taką by mi się podobała a nie gotowe szablony takie co oni mają i ją dopasuje do swoich potrzeb oraz wyrwę się od nich.

...

Oczywiście zależy by cena była jak najniższa co do oczekiwań.

Cześć wszystkim
Podglądam forum od pewnego czasu, a trafiając na ten wątek postanowiłem zarejestrować się i podzielić moją własną opinią o dostawcy z którego usług korzystam od ok 2 miesięcy. Hodzi o windowsowy hosting webserwer.pl z obsługą asp.net

Przede wszystkim szukałem czegoś w miarę taniego i przystępnego dla klientów, którym tworzę aplikacje w .net - czyli coś z oferty hostingu współdzielonego.
Druga - albo nawet ważniejsza - sprawa to że musem była opcja full trust a do tego framework w wersji 4.5 (zmiana po kontakcie z BOK). Wyszło na to że w tym samym czasie dostawiali najnowszy v4.5.1, choć to raczej ciekawostka niż realna potrzeba, bo korzystam z VS2012. Dodatkowo potrzebny był mi dostęp zdalny do bazy, co nie jest często spotykaną opcją.
Przy cenie 99zł rocznie jedynym konkurentem jest firma webio. Jednakże kontakt z pomocą techniczną przechylił szalę na webserwer, bowiem tylko ich administratorzy w weekend odebrali telefon i odpisali na dwa moje zgłoszenia,a z deploymentem pod windowsem prawie zawsze są jakieś jaja. Zresztą, cena i tak mocno konkurencyjna względem wielu hostingów linuksowych, a oni tak czy siak oferują jedno i drugie.

Co się zaś tyczy działania, sądziłem że aplikacje tworzone w asp.net nie będą szybsze niż dobrze zoptymalizowane webaplikacje php, wnioskując po wcześniejszym operatorze, u którego trzymałem swoje rzeczy i jego podejściu do biznesu (przez grzeczność nie wymienię bo mi wrze krew w tętnicach na samą myśl)
Opadła mi szczena gdy testowo zainstalowałem ubraco CMS w wersji community w trybie SQL CE. Działa jeśli nie szybciej niż błyskawica, to z bije po wielokroć php-owe CMSy.

Przy okazji zapraszam na moją stronę: radioactivepages.com, choć chwalić się tak naprawdę nie mam czym, bo jakimś wielkim webdesignerem nie jestem ;)

Neruziin napisał(a):

Tak jak mówi przedmówca wolałbym w asp.net dlatego, że programuje w .net z c# i asp.net będę się uczył więc jest tak jakby po drodze. Tylko, że myślałem, że strony ASP.NET mogą być hostowane na takich stronach jak home i hekko w podstawowych cenach ;)

Czy wy programiści jak czegoś nie umiecie to zlecacie to innym programistą? Czy sami się uczycie tego co potrzebne? Wydaje mi się, że to drugie ;)

Czas mnie nie goni, zaczynam studia 1 rok studiów od października, aktualny hosting mam wykupiony do połowy lutego 2015.

Home ma zaporowe ceny hostingu windows, więc odpadł od ręki. Poza tym miałem do czynienia z ich obsługą techniczną przy jednym zleceniu i nie mam na to więcej ochoty. Hekko nie miał nigdy asp.net, chyba że się coś zmieniło ostatnio ?

Co do uczenia się nowych rzeczy a podzlecania, wszystko zależy od twojego ostatecznego zysku i nakładów jakie poniesiesz.
Przy jednorazowej rzeczy czas jaki poświęcisz na naukę, testowanie i tworzenie rozwiązania kuloodpornego nigdy ci się nie zwróci. A z reguły musisz coś dosyć szybko wykonać albo otrzymać, aby swoją własną robotę móc pchnąć dalej do przodu. Z drugiej strony zlecając na zewnątrz kawałek roboty, musisz zaufać obcej tobie osobie lub firmie, nie wiedząc czy to co otrzymasz nie będzie bombką z opóźnionym zapłonem.

0

Ostatnio mi się zaczął przewijać temat zmiany hostingu, bo co to zaoferował mi dotychczasowy,porażka. Mam na oku hekko i cal.pl. Może ktoś miał u nich host. Głównie chodzi o niezawodność i koszty.

0

W hekko jestem już 3 rok i polecam każdemu klientowi ;) Koszty sobie sam zobacz na ich stronie a niezawodność i szybkość działania b.wysoka.

0

Możesz jeszcze sprawdzić linuxpl.com :) Od ponad 7 lat u nich jestem i wszystko bardzo fajnie działa :)

0

hekko także polecam (w stopce link referencyjny, zachęcam jak coś ;)) - mam 3-4 lata i nie pamiętam czy była jakaś awaria w ogóle.

serwery szybkie, support także (po 22 też mi odpisali w parę minut, mimo, że oficjalnie nie pracują), dużo rozszerzeń php, fajne promocje jak dobrze trafisz (polecam promocje w okolicach ich urodzin - koło czerwca [?])

cal nie kojarzę.

zajrzyj też na webhostingtalk.pl - może Ci opinie tam jakoś pomogą

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1