Początki w webmasteringu

0

Witam. Chcę powoli zacząć się uczyć robić strony WWW. Skończyłem technikum informatyczne ze specjalizacją grafiki komputerowej, przez co nie mielismy nic o stronach WWW. I tutaj chciałbym zadać pare pytań. Z tego co wiem to są różne języki programowania stron czyli (HTML, CSS, PHP i pewnie jeszcze jakies o których nie mam pojęcia) jak takie coś jak Joomla i Wordpress <-- nie mam pojęcia jak to się fachowo nazywa, może "platforma"? Jak radzicie, od czego zacząć? Liczę na fajne odpowiedzi :). Z góry dziękuje.

0

Na pewno nie od PHP.

Naucz sie HTML+CSS+JS niekoniecznie perfekcyjnie i niekoniecznie na 'surowo', tj bez zadnych frameworkow/bibliotek.
Potem wez sie za cos server-side: ruby, python, c#, java, scala, groovy, whataver

0

Zajmij sie grafika i ewentualnie przycinaniem jej pod strony ale nie zadne php ani nic. Najlepiej liznij HTML5 i gitara. W php nie robi sie stron, a te wordpresy to BLOG i sa frameworki jak Zendy czy tym podobne na ktorych opieraja sie te gotowe rzeczy jak wordpresy , fora, blogi, itd itd,

0

No własnie zazwyczaj widziałem oferty aby zrobić stronę od podstaw, czyli: zrobić szablon, pociąć, zakodować i wszystko postawić. Jest popyt na szablony w .psd ewentualnie zakodowanie go w HTML'u?

1

Tak jest ;) Dobry grafik to bardzo ważna rzecz przy tworzeniu strony. Swoją drogą załóż konto i napisz na priv, sam potrzebuje grafika

0
n0name_l napisał(a):

Na pewno nie od PHP.

masterO napisał(a)

Zajmij sie grafika i ewentualnie przycinaniem jej pod strony ale nie zadne php ani nic. Najlepiej liznij HTML5 i gitara. W php nie robi sie stron, a te wordpresy to BLOG i sa frameworki jak Zendy czy tym podobne na ktorych opieraja sie te gotowe rzeczy jak wordpresy , fora, blogi, itd itd,

Nie ma to jak dobre rady odnośnie języka :) 5 lat siedzę w PHP i nie polecam go jedynie ze względów zarobkowych.

Jeżeli chodzi o język to musisz poczytać o nich. Nie zrażaj się do żadnego ponieważ i tak siłą rzeczy za 3-4 lata będziesz znał minimum 3 (jak chyba każdy z nas, HTML, CSS nie liczę). A to w jakim będziesz pracować to już inna sprawa.

Określ się co chcesz robić przez najbliższe 5 lat i do tego wybierz swój język. Jeżeli będziesz klepał tylko strony to może być i PHP. Jeśli natomiast planujesz uderzyć w popularne platformy mobilne to wybierz Jave.

Pamiętaj że tworzenie stron to tak naprawdę ogromna ilość wiedzy nie tylko odnośnie języka server-side ale też bazy danych, projektowanie etc. Więc lepiej na początek wybrać język który nie zajmie ci dużo czasu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1