PHP/serwer tworzy zbyt dużo plików sesyjnych

0

Witam

Mam problem ze stroną lub serwerem, w sumie do końca nie wiem. Problem objawia się tym, że w systemie linux kończą mi się inody co jest spowodowane zbyt dużą ilością plików w katalogu session, w którym php przechowuje swoje pliki sesyjne. Ustawiłem już w konfigu odpowiednie wartości, żeby stare pliki były usuwane, ale to nie pomaga. Udało mi się ustalić, że praktycznie dla każdego wywołania strony tworzony jest osobny plik co jest dla mnie dziwne. Na stronie używam standardowej metody session_start() i zgodnie z moją wiedzą powinien być tworzony plik, w którym zapisywane są wszelkie informacje sesyjne i ten plik powinien być używany przez tą jedną sesję dopóki jest ona aktywna. Ale tak się nie dzieje, co wywołanie strony to nowy plik. Ogólnie mechanizmy sesyjne działają bez zarzutu, nic nie jest gubione więc trochę mi to czasu zajęło, żeby ustalić że tak się dzieje. Moje pytanie dotyczy jak to zmienić? Może moja wiedza jednak jest zła i właśnie tak powinno być, że dla każdego session_start jest tworzony plik tylko że przy takim ruchu na stronie (roboty + użytkownicy) jak u mnie to w ciągu 1-5 dni kończą się inody i jest kiszka. Jak się wtedy zabezpieczyć? Bo z tego co czytałem to nie powinno się samodzielne ingerować w pliki sesyjne, powinno się to mimo wszystko zostawić dla garbage collectora.
Bardzo proszę o jakiekolwiek podpowiedzi. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Marek

0

No coś masz nie tak. Zawsze możesz zamienić sesje na plikach na sesje w bazie.

0
mr_jaro napisał(a):

No coś masz nie tak.

Testowałem to na głównej aplikacji, drugoplanowej oraz na testowej, która praktycznie nic nie robi poza wywołaniem session_start() więc zakładam, że to jednak nie jest mój błąd kodowy, a jedynie konfiguracyjny.

mr_jaro napisał(a):

Zawsze możesz zamienić sesje na plikach na sesje w bazie.

Przejście na sesję opartą na bazę to też niezbyt dobry pomysł. Miałbym podobny przyrost a przy takiej ilości rekordów baza zaczęła by spowalniać stronę i mocno obciążać procek. Podejrzewam, że mimo wszystko to kwestia konfiguracji tylko co i jak poustawiać to nie wiem :(

0

Sprawdź cookie w przeglądarce, może jakimś cudem czas życia jest ustawiony na date wstecz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1