Wampserver (apache) nie daje sie uruchomić

0

Witam.

Mam taki problem od dłuższego czasu próbuję włączyć Wampserver bezskutecznie. Ikonka jest cały czas pomarańczowa a program na nic nie reaguje. Dodam że system to świeżo postawiony 64x Win 7 Home Premium. Nie mam Skype a porty 80 i 443 są wolne. Próbowałem zmieniać localhost na 8080 i tak naprawdę wszystkiego innego co znalazłem w internecie. MySql startuje normalnie ale przy próbie ręcznego wystartowania apache wyskakuje błąd z załącznika. Proszę o pomoc bo już naprawdę nie wiem co czynić.

Pozdrawiam MroczasOne!

0

to z jakiejś paczki czy pojedynczo?

0

Instalowałem ze strony producenta.
http://www.wampserver.com/en/

Próbowałem wszystkich możliwych wersji.

Dodam jeszcze że, w wersjach x86 wyskakiwał błąd przy instalacji. Wersje x64 instalują się normalnie ale niestety apache się nie odpala. Sama instalacja apache przebiega pomyślnie.

0

czyli paczka.

no to napiszę to, co napisałem na tym forum ze sto razy: nie instaluj tego z paczki. ręczna instalacja apacha/php/mysql to góra 10 minut (byle wiedzieć co robisz) - a:

  1. takie problemy się nie dzieją, a jeżeli coś jest nie tak, masz okazję sam zweryfikować problem, bo wszystko robisz krokami, a nie "next, next", zainstalowane, ale nie działa
  2. zdobywasz wiedzę potrzebną do konfigurowania środowiska, a nie gotowce - przyda się jak będziesz stawiać serwer na linuksie

Sam spróbuj, wywal Wampa i:
http://ftp.ps.pl/pub/apache/httpd/binaries/win32/httpd-2.2.25-win32-x86-no_ssl.msi

Zainstaluj sobie dla uproszczenia w C:\Apache, parę klików i działa.
Potem do tego pobierasz i wypakowujesz paczkę z php (nie instalator, tylko zip), dodajesz parę wpisów
Potem instalujesz MySQL
Sprawdzasz czy jest komunikacja PHP z MySQL (np. pobierając sobie i konfigurując vhost do phpMyAdmina)

i tyle.

PS.
Jak KONIECZNIE gotowa paczka to polecam rozwiązanie portable: http://www.uniformserver.com/

0

Tylko u mnie problem jest w tym że jestem całkiem zielony w temacie i nie bardzo wiem na przykład co znaczy że dodaje pare wpisów do php ani skąd je pobrać ani jak sprawdzić czy php komunikuje się z MySQL.

0

no to spróbuj uniforma

0

Nie napisałeś z jakiego konta instalowałeś programy, może spróbuj zainstalować programy z konta administratora a nie użytkownika. Ja kiedyś miałem podobny problem i pomogło zniesienie ograniczeń dostępu (głównie chodzi o zapis) do katalogu z zainstalowanymi: Apache, MySQL, PHP itd. Jako administrator będziesz miał dostęp bez ograniczeń. No i może rzeczywiście warto zainstalować programy na krótszej ścieżce C:\Apache.

0

Ja proponował bym Ci postawić sobie Ubuntu na maszynie wirtualnej, tam zainstalować Apacha, potem PHP5, potem MySQL i PhpMyAdmin.
Tam nie ma żadnych problemów z tymi narzędziami. Instalacja to kilka poleceń z konsoli.

A jeśli chodzi o servery pod Windowsa. To ja zawsze korzystałem z XAMPA. Ale od Windowsa 7 straszne z tym problemy. Nie mówiąc już o Windowsi 8 czy 8.1.

Linux to jednak Linux.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1