Zmiana treści strony www

0

Witam.

Mam Pytanie.

Chciałbym zbudować stronę www, którą można by było na bieżąco aktualizować, zmienić treść itp.

Czy do takiej operacji potrzeby jest jakiś CMS czy można to robić inaczej ?

Bardzo proszę o informacje oraz pomoc.

Za odpowiedz oraz pomoc bardzo dziękuje.

Z Poważaniem
Daniel

1

Oczywiście, że tak. CMS to system zarządzania treścią, więc równie dobrze sam możesz napisać taki system.

TYLKO:

  1. Skoro pytasz się czy da się to zrobić inaczej to znaczy, że będziesz potrzebował dużo czasu, nauki, żeby taką stronę samemu zrobić. Najprostsza opcja to PHP+MySQL (poza oczywiście częścią statyczna strony czyli HTML, CSS, itd.). Musiałbyś poznać wspomniane PHP (bądź Jave, ASP.NET, RoR, itd..), ogólne zagadnienie baz danych, język SQL, przydałaby się znajomoć Javascriptu, w szczególności AJAXu (podałem najbardziej popularne sposoby, jest ich oczywiście więcej).

  2. Nawet dla doświadczonych webmasterów taki panel umożliwiający tworzenie wpisów, zmienianie wpisów, usuwanie wpisów, zmienianie elementów strony, kwestia komentarzy, etc to jest trochę roboty, a oni wiedzą jak się takie rzeczy robi.

  3. Tak więc jak zależy Ci na pojedynczej stronie to CMS. Jeśli chcesz się nauczyć robić takie strony to polecam uczyć się tych technologii ;) Sam jestem w trakcie poznawania webmasteringu od strony serwera.

0

Witam.

Mam na oku taki system CMS - Concrete5

Chciałbym sam zbudować całą witrynę według moich planów itp. a nie według jakiś gotowych schematów.

Czy np. jak zbuduję stronę www tak jak wcześniej napisałem według swojego pomysłu nie z gotowców, i chciałbym, aby pewne tylko treści mogły być zmienianie aktualizowane, to można zastosować Cms tylko do tych wybranych treści czy jak już sie zastosuje cms to musi to byc dal całej witryny ?

Z Poważaniem
Daniel

0

Można do wybranych treści, ale... po co? Taki CMS będzie Ci ładował nagłówki/stopki itd, i na pewno będzie posiadał opcje takie jak "podstrona statyczna", gdzie wepchasz sobie dowolony kod HTML. Dodatkowo oczywiście jak utworzysz plik *.html gdzieś na serwerze to raczej też się to nie pogryzie z CMS-em i będziesz miał całkiem wszystko "puste", bez ingerencji żadnego systemu.

0

Witam.

A jak najlepiej by było, aby strona była zaprojektowana przeze mnie nie z gotowców i aby osoba dla której ją robię mogła aktualizować wybrane treści ?

Z Poważaniem
Daniel

0

najlepiej użyj gotowego systemu cms

0

Chyba źle rozumiesz CMSy. To nie jest tak, że masz szablon i nie możesz ingerować w jego strukturę i wygląd. Możesz sobie całkowicie przerobić dany szablon na wygląd taki jaki chcesz, przy czym korzystać cały czas z tego co dany CMS oferuje, czyli np. dodawania/edycji postów.

0

Witam.

To jaki CMS Polecacie,

Modules CMS
Joomla
Spip
Drupal
Concrete 5
CMS Made Simple

Taki abym mógł jak już wcześniej pisałem zbudować stronę nie z szablony tylko według mojego projektu ?

Z Poważaniem
Daniel

0

Każdy powinien to umożliwić, tylko do jednego CMS łatwiej napisać szablon (czyli swój własny projekt) do innego trudniej. Nie znam tych CMSów oprócz Joomli, która jest tragiczna moim zdaniem

0

Witam.

A takie coś aby można było co niektóre teksty zmieniać na stronie czy też dodawać : CKEditor

On jest instalowany na serwerze i używa go się bezpośrednio na stronie www.

Ale nie do końca rozumiem samej zasady działania tego typu rozwiązania, kto ma dostęp do edytora, czy jest jakieś hasło i login aby tylko dana osoba mogła to robić ?

W jaki sposób to działa aby możab było wybierać fragmenty które podlegają edytowaniu ?

Bardzo proszę o informacje oraz pomoc.

Za pomoc i odpowiedz bardzo dziękuje.

Z Poważaniem
Daniel

0

To wszystko musi współpracować ze sobą. CKEditor musi wysyłać informację do serwera, serwer przeprowadza autentykację użytkownika i decyduje czy te dane zapisać, czy nie.

Samo wrzucenie CKEditora na stronę nic nie pozwoli zapisać.

0

Witam.

A istnieje jakiś inny sposób oprócz CMS na zmianę tylko wybranych elementów strony tz. aby można było dodawać jakiś tekst i usuwać przez osobę do tego upoważnioną ale która nie za se na programowaniu ?

Chodzi mi o coś co nie wymaga instalacji CMS, baz danych bo strona nie wymaga takich rzeczy.

Gdzieś w jakiejś książce widziałem takie pojęcie jak edytor kodu html przez dodanie : contentEditable designmode ?

Bardzo proszę o informacje oraz pomoc.

Za pomoc i odpowiedz bardzo dziękuje.

Z Poważaniem
Daniel

0

samo contentEditable nie spowoduje, że cokolwiek się zapisze.
zedytowana treść MUSI trafić do serwera i być tam zapisana, a czy po stronie klienta działa contentEditable (które samo z siebie jest ubogie) czy działa edytor javascript - to jest bez znaczenia

0

Witam.

A wówczas istnieje jakieś inny sposób niż CMS na zmianę tylko treści strony czyli dodawanie i usuwanie wpisów przez zwykłego użytkownika upoważnionego do zmiany treści ? Czyli po wpisaniu Loginy i hasła, tak aby nie trzeba było instalować żadnego CMS czy też baz danych ?

Z Poważaniem
Daniel

0

jeżeli sobie napiszesz autoryzację i zmianę treści, to już masz CMS. nieważne czy go weźmiesz z neta czy sam napiszesz.

uprzedzając kolejne pytanie z serii "WTF" - nie, nie ma opcji, żeby w 2 kliki dorobić sobie do strony edycję treści.

0

Witam.

Jeszcze raz bardzo dziękuje za wszelką pomoc i odpowiedzi.

Z Poważaniem
Daniel

0

Polecam system CMS WordPress, aż dziwie się, że nikt o tym nie napomknął, jest masa wtyczek do tego systemu, jest bardzo elastyczny z dobrym wsparciem, ma ogromne możliwości, w zasadzie to nie widzę w nim ograniczeń w temacie projektowania stron, wszystko również można dostosować pod swój szablon graficzny, tylko kwestia wprawy i doświadczenia. Polecam zajrzeć do dokumentacji WP.
Pozdrawiam

0

Witam.

Mam wciąż pytanie w sprawie zmiany zawartości strony.

Gdzieś jakiś czas temu widziałem artykuł w którym ort!, że zmiana tylko niektórych części strony www, np. dodanie jakiś informacji lub usunięcie nie musi wymagać instalowania CMS tylko można posłużyć sie jakimś skryptem, czy ktoś może mi powiedzieć na czym to polega ?

Z Poważaniem
Daniel

0

Witam.

Dziś testowałem program w wersji demo do tworzenia szablonów na Wordpress - Artisteer

Stworzyłem taki bardzo prosty temat pod wordpress i zainstalowałem go na stronie i otóż występuje problem ponieważ wczytuje się pierwsza strona ale nie ma bez tematu, nie ma podstron które zostały również stworzone w programie, a na listwie gdzie powinny znajdować się poszczególne odnośniki w postaci buttonów ?

Proszę o pomoc.

Za odpowiedz oraz pomoc bardzo dziękuje.

Z Poważaniem
Daniel

0

Witam.

Proszę o pomoc w sprawie pytania które zadałem wczoraj dotyczące Artisteera.

Z Poważaniem
Daniel

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1