Jaki kolejny język?

0

Piszę, ponieważ chciałbym Was zapytać o pewną rzecz. Zakończyłem już naukę HTML i CSS. Jakiego języka powinienem się teraz nauczyć? JavaScript? SQL? Joomla? JQuery? PHP? AJAX?
Jaką książkę polecacie do nauki kolejnego języka?
Z góry dziękuję za podpowiedzi i przepraszam za takie banalne pytania ;).

Pozdrawiam
Michał B.

3

Joomla jest językiem?
jQuery jest językiem?
AJAX jest językiem?

Zakończyłem już naukę HTML i CSS.

Mocno przesadzone, ale ok, szybki test: jak zrobiłbyś coś takiego?:
pasek u góry strony, od lewego brzegu przeglądarki do środka - zielony, od środka przeglądarki do prawego brzegu - niebieski.

Edit: Naturalnym dalszym krokiem jest Javascript - tak, żeby nie było, że nie odpowiadam na temat.

0

Żeby nie ciupać Cię za brak wiedzy (a raczej błędną wiedzę) na początek warto zaznaczyć że:

  1. Joomla nie jest językiem, tylko CMS czyli "System zarządzania treścią" ( w dużym uproszczeniu) - koniecznie poczytaj o tym.
  2. jQuery to też nie język, tylko biblioteka języka JavaScript. Poczytaj czym jest biblioteka w programowaniu.
  3. AJAX to (z wiki) "technika tworzenia aplikacji internetowych". Także nie język.

To czym chcesz się zajmować dalej zależy od Ciebie. Jeśli interesuje Cie zmodernizowany wygląd stron internetowych (animowane kafelki, przyciemnianie i inne wodotryski) zajmij się JavaScriptem, a potem jQuery.
Inna strona, w którą możesz pójść to aplikacje internetowe i bazy danych. Najprościej byłoby poznać PHP i SQL oraz inne zagadnienia związane z bazami danych.

Jeśli jednak nie chcesz "najprościej" możesz zamiast PHP ogarnąć jakiś fajny język np. ruby z frameworkiem on rails albo Python oraz framework (o tym czym jest framework też koniecznie poczytaj) Django. To tylko moje propozycje, ciekawych języków skryptowych do poznania jest cała masa (np. Perl).

0

Dzięki bardzo za podpowiedzi i przepraszam za takie banalne pytanie :P

0

Zamiast jQuery lepiej weź się za MooTools - http://jqueryvsmootools.com/

0

"To czym chcesz się zajmować dalej zależy od Ciebie. Jeśli interesuje Cie zmodernizowany wygląd stron internetowych (animowane kafelki, przyciemnianie i inne wodotryski) zajmij się JavaScriptem, a potem jQuery."

Co sądzicie o takiej książce? http://helion.pl/ksiazki/javascript-i-jquery-nieoficjalny-podrecznik-david-sawyer-mcfarland,jsjqnp.htm

0
dzek69 napisał(a):

Zakończyłem już naukę HTML i CSS.

Mocno przesadzone, ale ok, szybki test: jak zrobiłbyś coś takiego?:
pasek u góry strony, od lewego brzegu przeglądarki do środka - zielony, od środka przeglądarki do prawego brzegu - niebieski.

On powiedział tylko, że zakończył naukę, a nie napisał, że się tego nauczył.

0

Nie chce zakładać nowego tematu, bo właściwie moje pytanie dot. tego samego tematu.

Nie mówię, że HTML/CSS czy Javascript już opanowałem perfekcyjnie. Pierwsze dwa wystarczająco, żeby dowolny layout poukładać i "zestylować" wystarczająco dobrze, choć na pewno jeszcze nie idealnie. Ale powiedzmy, że dalszych aspektów CSSa czy HTML5 będę się uczył na bieżąco przy następnych projektach. Jeśli chodzi o Javascript to musiałbym być kretynem żeby powiedzieć, że umiem dobrze Javascript, bo tak na prawdę umiem niewielką jego część, która pozwala na walidację formularzy, na obsługę podstawowych zdarzeń związanych z animacjami na stronie (tu też wykorzystanie jQuery), choć w kolejnych projektach staram się jak najwięcej javascriptu zastępować transitions i animations z CSS3. No i tu mam pytanie. Traktuję to poważnie jako, że od podstawówki zajmuję się grafiką komputerową i bardzo chciałbym się rozwijać od strony programistycznej, żeby to łączyć jak najlepiej. Dlatego nie chciałbym się uczyć bezsensownych rzeczy i nie wiem co ruszyć dalej. Dalej rozwijać umiejętności w czystym JS bądź bibliotece jQuery, czy np. uczyć się node.js albo backbone.js. A może ASP .NET albo PHP? Wiem, że częściowo odpowiedzieliście na pytania i tak na prawdę moje pytania są troche zbyt ogólne, bo właściwie skąd mielibyście wiedzieć czego powinienem się uczyć, skoro wszystko w czymś tam się przyda. Ale głównie mi zależy na takiej opinii w odniesieniu do rynku, do tego co jest potrzebne, czego oczekują pracodawcy, co jest najbardziej potrzebne we współczesnym rynku webowym.

Dodam, że pewne podstawy SQLa mam, choć jak to zwykle bywa na studiach, bardziej teoretyczne niż praktyczne, gdyż w zdecydowanej większości "bawiliśmy się" w różnej trudności zapytania do bazy, modyfikacje, przydzielanie uprawnień, etc. zamiast konkretnego użycia ich w jakichś aplikacjach.

0

Nie ważne co wybierzesz, ważne żebyś był w tym dobry to i zarobek na tym będzie. Do tworzenia stron w pełnym wymiarze potrzebujesz html, css, js + język "działający" po stronie serwera + obsługa baz danych. Jak po kolei będziesz szedł to zależy od ciebie. Pamiętaj nie masz umieć wszystkiego, masz umieć najważniejsze elementy + umieć posługiwać się dokumentacją.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1