automatyczne klikniecie

0

Hej!
mam maly problem. Chcialbym aby po wczytaniu strony javascript automatycznie kliknal we wskazany przeze mnie link. Link ma postac:

<a name="sublink" rel="{handler: 'iframe', size: {x: 250, y: 300}}" class="modal acymailing_togglemodule" id="acymailing_togglemodule_formAcymailing45441" href="/index.php/component/acymailing/sub/display/formid-153/tmpl-component">Kliknij: Subskrybuj</a>

Po kliknieciu powinien nastapic taki efekt ze cala strona zostaje przykryta przezroczystym kolorem a na srodku pojawia sie okno ze stronka. I kiedy 'manualnie' kliknie to wszstko dziala. Problem jest kiedy probuje zrobic to automatycznie poprzez:

document.getElementsByName('sublink').click();

Nie wystepuje wtedy ten efekt tylko nastepuje zwykle przekierowanie do wskazanej strony... Moze ktos mi pomoc jak odpowiednio za pomoca skryptu kliknac w ten link zeby efekt zadzialal?

pozdrawiam!

0

Jeżeli masz jQuery załadowane, to pierwsze otocz document.getElementsByName('sublink') dolarem (gdyż normalnie w elemencie DOM nie będziesz miał metody click() znanej z jQuery).

Skoro bierzesz się za javascript to zauważ, że w przeglądarkach (oprócz FF, gdzie potrzebujesz dodatku Firebug) masz coś takiego jak narzędzia deweloperskie, a tam wiele przydatnych narzędzi, w tym KONSOLA BŁĘDÓW gdzie takie rzeczy widać.

0
dzek69 napisał(a):

zauważ, że w przeglądarkach (oprócz FF, gdzie potrzebujesz dodatku Firebug) masz coś takiego jak narzędzia deweloperskie, a tam wiele przydatnych narzędzi, w tym KONSOLA BŁĘDÓW gdzie takie rzeczy widać.

w ff też niedawno się pojawiła taka opcja

0

@gdgfdg: O, jeszcze niedawno to było takie pseudo-coś, na czym niewiele dało się zrobić i czego istnienie tylko przeszkadzało moim zdaniem. Teraz też jest jakieś dziwne, ale może się to do czegoś nadaje. Ale chyba lepiej by było jakby zintegrowali sobie Firebuga.

0

mozecie pomoc mi napisac takie cos? staram sie ale wszystko co probuje nie dziala;)

0

no przecież Ci napisałem co zrobić, otoczyć dolarem fragment

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1