Przeźroczystość tła bez przeźroczystości elementów

0

Na początku w divie miałem opacity: 0.8, przez co przeźroczystość była 80-procentowa. Problem był taki, że jednocześnie opacity to wpływało na wszystkie elementy składowe. Potem znalazłem rozwiązanie, żeby nie używać opacity a:

background: rgba(0, 0, 0, 0.8); 

I teraz niby wszystko działa w porządku tylko, że.. Przy opacity mogłem ustawić na 0 na starcie i użyć jQuery i na wejściu na stronę zrobić animacje tego prostokątnego czarnego diva, tak żeby się powoli pojawiał. W ten sposób:

$('#ten_div').animate({'opacity': 0.8}, 2200);

Używając rgba(...) nie jestem w stanie tego zrobić. Dlatego moje pytanie jest takie: Czy jest możliwe uzyskanie przeźroczystości tła bez przeźroczystości elementów przy jednoczesnej możliwości zanimowania za pomocą jQuery tego tła.

EDIT: Chyba wpadłem na pomysł, żeby użyć jednocześnie rgba i opacity, wtedy powinno zadziałać, więc jak będę w domu to wypróbuje. Ale możecie mnie wyprowadzić z błędu jak co.

0

Twój edit jest błędny. Domyślnie jQuery nie supportuje animacji kolorami, potrzebujesz wtyczki UI (albo jej fragmentu tylko - wedle uznania):
http://jqueryui.com/animate/

Druga rzecz to naucz się korzystać z Google, tracisz swój czas i czas innych osób, które po raz kolejny odpowiadają na to samo pytanie :)

0

Zadziałało w ten sposób jak napisałem. A wczoraj dość długo przeglądałem google i znalazłem multum materiałów na temat tego jak uzyskać przeźroczystość tła bez przeźroczystości elementów, ale nie byłem w stanie już znaleźć nic na ten temat czy da się to animować.

Użyłem:

$('#gallery').animate({'opacity': 1}, 1200); 

CSS:

div#gallery{
    ...
    background: rgba(0, 0, 0, 0.8);
    opacity: 0;
}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1