Wordpress - automatyczna instalacja wtyczek

0

hej, na jednym hostingu Wordpress pozwala mi instalować wtyczki bez konieczności podawania danych do konta FTP, na innym jest to znowu wymagane. Od czego to zależy?

na jednym hostingu też WP potrafi automatycznie stworzyć plik wp-config.php, na drugim nie...

0

Może chodzi o prawa dostępu do plików?

0
Nagłówek 1 Nagłówek 2
ls -la
razem 176
drwxr-xr-x  5 user01 user01  4096 09-09 20:42 .
drwxr-xr-x  9 user01 user01  4096 09-05 14:06 ..
-rw-r--r--  1 user01 user01   395 2012-01-08  index.php
-rw-r--r--  1 user01 user01 19929 2013-01-18  license.txt
-rw-r--r--  1 user01 user01 10093 08-03 14:44 readme.html
-rw-r--r--  1 user01 user01  4616 2013-01-21  wp-activate.php
drwxr-xr-x  9 user01 user01  4096 08-03 14:43 wp-admin
-rw-r--r--  1 user01 user01   271 2012-01-08  wp-blog-header.php
-rw-r--r--  1 user01 user01  3513 07-16 16:19 wp-comments-post.php
-rw-rw-rw-  1 user01 user01  4023 08-28 17:21 wp-config.php
-rw-r--r--  1 user01 user01  3756 08-03 14:44 wp-config-sample.php
drwxr-xr-x  6 user01 user01  4096 09-09 20:00 wp-content
-rw-r--r--  1 user01 user01  2718 2012-09-23  wp-cron.php
drwxr-xr-x 10 user01 user01  4096 08-03 14:43 wp-includes
-rw-r--r--  1 user01 user01  1997 2010-10-23  wp-links-opml.php
-rw-r--r--  1 user01 user01  2408 2012-10-26  wp-load.php
-rw-r--r--  1 user01 user01 29751 07-23 09:27 wp-login.php
-rw-r--r--  1 user01 user01  7715 2013-03-03  wp-mail.php
-rw-r--r--  1 user01 user01  9990 2013-02-21  wp-settings.php
-rw-r--r--  1 user01 user01 22135 05-15 19:54 wp-signup.php
-rw-r--r--  1 user01 user01  3692 05-09 02:22 wp-trackback.php
-rw-r--r--  1 user01 user01  2722 2013-03-04  xmlrpc.php

| lcode> | `ls -la
total 172
drwxr-xr-x 5 user04 user04 4096 Sep 9 14:42 .
drwxr-xr-x 10 user04 user04 4096 Sep 9 14:41 ..
-rw-r--r-- 1 user04 user04 395 Jan 8 2012 index.php
-rw-r--r-- 1 user04 user04 19929 Jan 18 2013 license.txt
-rw-r--r-- 1 user04 user04 10093 Aug 3 08:44 readme.html
-rw-r--r-- 1 user04 user04 4616 Jan 21 2013 wp-activate.php
drwxr-xr-x 9 user04 user04 4096 Aug 3 08:43 wp-admin
-rw-r--r-- 1 user04 user04 271 Jan 8 2012 wp-blog-header.php
-rw-r--r-- 1 user04 user04 3513 Jul 16 10:19 wp-comments-post.php
-rw-r--r-- 1 user04 user04 3756 Aug 3 08:44 wp-config-sample.php
drwxr-xr-x 5 user04 user04 4096 Aug 3 08:44 wp-content
-rw-r--r-- 1 user04 user04 2718 Sep 23 2012 wp-cron.php
drwxr-xr-x 10 user04 user04 4096 Aug 3 08:43 wp-includes
-rw-r--r-- 1 user04 user04 1997 Oct 23 2010 wp-links-opml.php
-rw-r--r-- 1 user04 user04 2408 Oct 26 2012 wp-load.php
-rw-r--r-- 1 user04 user04 29751 Jul 23 03:27 wp-login.php
-rw-r--r-- 1 user04 user04 7715 Mar 3 2013 wp-mail.php
-rw-r--r-- 1 user04 user04 9990 Feb 21 2013 wp-settings.php
-rw-r--r-- 1 user04 user04 22135 May 15 13:54 wp-signup.php
-rw-r--r-- 1 user04 user04 3692 May 8 20:22 wp-trackback.php
-rw-r--r-- 1 user04 user04 2722 Mar 3 2013 xmlrpc.php


lewa kolumna, pierwszy hosting (tam gdzie wszystko działa "od strzału"), drugi gdzie nie...
0

raczej chodzi o to co i gdzie php może nadpisywać.

0

@dzek69, gdzie szukać tych ustawień?
znalazłem informację, że użytkownik na uprawnieniach którego uruchomiony jest webserwer powinien być w tej samej grupie co użytkownik którego pliki mają zostać nadpisane, dobry trop?

0

pewnie dobry, polecam skontaktować się z usługodawcą (webhosting) w tej sprawie

0

chmody do wp-content/plugins

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1