Zmiana czcionki- potrzebuje pomocy! :)

0

Czesc wszystkim! :)
Mam problem i mam nadzieje ze pomozecie mi go rozwiazac :)
Otoz mam szablon www- sklada sie z pliku index.html i style.css
I chcialabym uzywac na swoim blogu kilka czcionek, a ze sie jeszcze nie spotkalam z tego typu operacjami, nie wiem jak to zrobic :P
Moglby ktos lopatologicznie wytlumaczyc jak dodac niestandardowa czcionke i jej nastepnie uzywac w okreslonych miejscach na blogu? ;)

Z gory dzieki! :)

1

ojjj, google nie boli, ten temat omówił chyba każdy blog o web w ciągu ostatnich 2-3 lat.

definicja fonta (gdzieś w pliku CSS)

@font-face {
    font-family: 'Play';
    src: url('./fonts/play-regular-webfont.eot');
    src: local('☺'), url('./fonts/play-regular-webfont.woff') format('woff');
    font-weight: normal;
    font-style: normal;
}

użycie fonta

h1 { font-family: Play, sans-serif; }

wyjaśnienie definicji:
font-family - nazwa fonta, której będziemy potem używać. może być dowolna, fonty często mają kretyńsko długie i skomplikowane nazwy, więc warto nadać im krótką nazwę.
src - font dla IE
src (drugie) fonty dla innych przeglądarek. local('☺') ma za zadanie upewnić się, że przeglądarka nie wczyta fonta "lokalnego", potem wczytywany jest font woff dla przeglądarek innych niż IE
font-weight definiuje grubość, dla nazwy font po której wczytany będzie ten plik. w przykładzie, jeżeli do fonta Play mielibyśmy drugi plik z wyglądem czcionki po pogrubieniu - kopiujemy tę definicję z font-weight: bold.
font-style jw. dla kursywy
oczywiście brak fontów bold/kursywa, a próba użycia takiego stylu spowoduje, że przeglądarka/OS "wygeneruje" sobie znaki takim stylem, ale mogą one odbiegać od rzeczywistych intencji autora fonta.

chyba tyle

1

Hej,

Polecam http://www.w3schools.com/

Przepotężniasta kopalnia wiedzy :) Siadasz z litrem kawy na noc, a na drugi dzień masz stronę, że mucha nie siada ;P

Pozdrawiam!

1
Gjorni napisał(a):

Polecam http://www.w3schools.com/

http://w3fools.com/

Do szybkiego zajrzenia czasem się nadaje, ale jak chcę poczytać o czymś to są lepsze źródła.

0

W sieci są generatory (google: web font generator), podajesz mu plik np ttf a on sam tworzy pozostałe potrzebne formaty i kod CSS od wstawienia ;)

0

tutaj wrzuc czcionke jaka chcesz. wygeneruje ci pliki wrzuc je na serwer i zalaczaj jak dzek69 napisal. mozesz ew. nadac sinna nazwe czcionce (wtedy zmieniasz plik ze stylami ktory ci sie wygenerowal).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1