Logowanie do LDAP przy pomocy AJAXa

0

Witam, napisałem jakiś czas temu bibliotekę Ldapa do CodeIgniter'a. Dopisałem do niej metodę do logowania, jednak ma ona pewną wadę. Jesli nie udaje się zalogować do Ldap'a zwraca następujący kounikat :

 <div style="border:1px solid #990000;padding-left:20px;margin:0 0 10px 0;">

<h4>A PHP Error was encountered</h4>

<p>Severity: Warning</p>
<p>Message:  ldap_bind(): Unable to bind to server: Invalid credentials</p>
<p>Filename: libraries/MB_ldap.php</p>
<p>Line Number: 362</p>

</div>

Myślałem, że używając tego sposobu uda mi sie obejśc wyswietlanie tego komunikatu :

public function login()
		{
			if(isset($_POST['login']) && isset($_POST['password']))
			{
				try
				{
				    if ($this->mb_ldap->login($this->input->post('login'),$this->input->post('password'))) {
						echo json_encode(array('status'=>TRUE));
					}
				}
				catch(Exception $e)
				{
				    echo json_encode(array('status'=>FALSE,'message'=>'Błędny login lub hasło'));
				}
			}
			else
			{
				$this->load->view('404');
			}
		}

Jakies pomysły co zrobić abym otrzymał dane w postaci JSON zamiast tego erroru ?

0

Czy ten komunikat zwracany jest w $this->mb_ldap->login?
Wtedy zapisz sobie zwrotkę do zmiennej, wyszukaj w niej "A PHP Error was encountered" i wg tego podejmuj akcje (choć jeszcze lepiej to zrobić na komunikacie z sukcesem).

0

Nie. Biblioteka zwraca TRUE albo FALSE w zalezności od tego czy udało się zalogowac lub nie

0

Temat do zamknięcia. Musiałem zmodyfikowac troszkę bibliotekę o wyrzucanie wyjątków. Teraz już wszystko pieknie działa

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1