wpływ kodu źródłowego na pozycjonowanie strony (sztuczka)

0

Cześć, mam następujące pytanie: jaki wpływ na pozycjonowanie strony ma kod źródłowy strony? Co jest najważniejsze w pozycjonowaniu odnośnie kodu? Czy kod php również ma znaczenie? Praktycznie w większości firm pozycjonujących jest wymagane podanie strony www w celu określenia dokładnej ceny usługi.

Mam również pytanie dodatkowe: czy jeśli na pozycjonowanie ma wpływ kod strony to czy dobrym rozwiązaniem byłoby stworzenie strony index.html/php przygotowanej bezpośrednio pod pozycjonowanie (tak by łatwiej było ją wypzycjonować) a jednocześnie która będzie od razu odsyłać użytkownika do innej podstrony np. www.strona.pl/strona_glowna.php, która nie będzie już miała tych restrykcyjnych wymagań odnośnie pozycjonowania a która będzie stroną główną. Innymi słowy strona główna (index) będzie tylko do pozycjonowania i przerzucenia użytkownika do innej podstrony (faktycznie głównej).

Z góry dziękuję za waszą pomoc w rozwianiu moich wątpliwości.
pozdrawiam

1

Kod HTML ma znaczenie - to na nim wszystko się opiera. Kod PHP nie - w końcu nawet nie jest widoczny i służy tylko do wygenerowania tego HTML-a.
Jak zrobisz przekierowanie to Google też wyląduje na ostatniej stronie. Zatrzymywanie Google gdzie indziej, a użytkowników gdzie indziej spowoduje, że zapewne dostaniesz bana i w ogóle wylecisz z wyszukiwarki. Nie wiem też po co kombinujesz - stronę można zoptymalizować nie zmieniając jej wyglądu czy działania - to należałoby zrobić i tyle.

0
dzek69 napisał(a):

Kod HTML ma znaczenie - to na nim wszystko się opiera. Kod PHP nie - w końcu nawet nie jest widoczny i służy tylko do wygenerowania tego HTML-a.
Jak zrobisz przekierowanie to Google też wyląduje na ostatniej stronie. Zatrzymywanie Google gdzie indziej, a użytkowników gdzie indziej spowoduje, że zapewne dostaniesz bana i w ogóle wylecisz z wyszukiwarki. Nie wiem też po co kombinujesz - stronę można zoptymalizować nie zmieniając jej wyglądu czy działania - to należałoby zrobić i tyle.

Po części zgadzam się z tym, ale brakuje najważniejszych cech kodu źródłowego. Przede wszystkim:

  1. Kod źródłowy powinien być czysty i przejrzysty, kod php powinien generować źródła html/xhtml zgodnie ze standardami W3C, przynajmniej aby ta strona główna (index.php) nie miała błędów (narzędzie do sprawdzania błędów w źródłach -> http://validator.w3.org/)

  2. Odpowiednia konstrukcja <head> z odpowiednim przygotowaniem metatagów.

  3. Nasycenie słów kluczowych w unikalnym opisie na stronie głównej - nie radzę kopiować nawet zdania z innych stron, za duże ryzyko złapania filtra DC (duplicate content)

  4. Dodanie atrybutu rel="nofollow" dla duplikujących się linków wewnętrznych.

  5. Stosowanie słów kluczowych w nagłówkach h1, h2, h3.

  6. Ważne są również pliki dla robotów Google: sitemap.xml oraz robots.txt.

i jest to podstawa dla poprawnej optymalizacji strony pod wybrane słowa kluczowe (SEO)

Pozdrawiam
AK

0

A czy kod javascript ma wpływ na pozycjonowanie? Bo w końcu ten kod jest widoczny w kodzie.

0

I ma, i nie ma. Teoretycznie wyszukiwarki nie wykonują kodu javascript. W praktyce Google od jakiegoś czasu to robi, więc wszelkie manipulacje javascriptem mogą zostać wykryte (tj. wstawianie nadmiarowej treści i usuwanie jej javascriptem). Jednocześnie mała szansa, żeby tekst ładowany ajaxem miał się pozycjonować.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1