Blokada tworzenia wielu takich samych elementów

0

Witam.
Bawię się trochę w js i nienapotkałem problem, z którym nie mogę sobie poradzić. Mianowicie, za pomocą listy wyboru tworzę element w pewnym miejscu na stronie. Po stworzeniu go, gdy jeszcze raz kliknę w ta sama opcję z listy wyboru, tworzy mi się kolejny taki sam element obok wcześniejszego. Chciałbym dopisać jakieś sprawdzanie, które stwierdzi czy taki element już istnieje. Jeżeli nie to stworzy, a jeżeli tak to przerwie funkcję aby nie tworzyła tego elementu drugi raz.

 
1.   function wypisz3() {
2.     var a = document.getElementById('tresc');           //znajduję element <tr> o id 'tresc'
3.     a.firstChild.data = "";                              // czyszczę, zeruję wartość ChildNodes[0] w <tr>
4.   if (!a.childNodes[1]) {                           // sprawdzam czy istnieje ChildNodes[1], który jest inputem
5.     var element = document.createElement('input');    // jeśli nie istnieje to tworzę nowy element
6.     element.id = 'tresc1';
7.     element.value = "25"
8.     a.appendChild(element);
9.   }
10.  else {
11.    break;                                    // jeśli istnieje to przerywam
12. }

Po usunięciu linijek 4, 9, 10, 1, 12 elementy normalnie się tworzą, a kod umieszczony wyżej w całości zupełnie nie działa.
Może ktoś by poradził co zrobiłem nie tak.

0
 element.id = 'tresc1';

jako, że tworzony element ma id to warto sprawdzić czy już nie istnieje.

0

@Koziołek, dzięki za dobrą uwagę.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1