Problem z rozdzielczościami ( skrypt blocksit.js)

0

Witam serdecznie. Otóż użyłem skryptu jQuery z tej oto strony. No wiadomo.
http://www.inwebson.com/jquery/blocksit-js-dynamic-grid-layout-jquery-plugin/

No jak powszednie wiadomo chciałem go dostosować do własnych potrzeb. I teraz pojawia się problem taki.
W skrypcie (na dole podaje kod ) ustawiam dla jakiej rozdzielczości jaką ma mieć szerokość oraz ile kolumn. Prosta sprawa.
Gdy zmieniam rozdzielczości dodatkiem w przeglądarce jest pięknie a przynajmniej tak jak chce żeby było.
Gdy na tej samej rozdzielczości odświeżę stronę rozrzuca mi narzucając 7 kolumn co bardzo komplikuje sprawę. Mam nadzieję że zrozumieliście i pomożecie coś z tym zrobić.

Odpowiedzialny za rozdzielczości kod:

 
//blocksit define
	$(window).load( function() {
		$('#container').BlocksIt({
			numOfCol: 7, //Tu właśnie znajduje się to 7 po odświeżeniu. 
			offsetX: 2,
			offsetY: 2,
		});
	});
	
	//window resize
	var currentWidth = 1100;
	$(window).resize(function() {
		var winWidth = $(window).width();
		var conWidth;
		if(winWidth < 800) {
			conWidth = 500;
			col = 2;
			
		} else if(winWidth < 1025) {
			conWidth = 708;
			col = 4;
		} else if(winWidth < 1281) {
			conWidth = 980;
			col = 4;
		} else if(winWidth < 1367) {
			conWidth = 1052;
			col = 4;
			
		} else if(winWidth < 1441) {
			conWidth = 1070;
			col = 5;
			
		} else if(winWidth < 1601) {
			conWidth = 1326;
			col = 6;
	
		} else {
			conWidth = 1323;
			
		}
		
		if(conWidth != currentWidth) {
			currentWidth = conWidth;
			$('#container').width(conWidth);
			$('#container').BlocksIt({
				numOfCol: col,
				offsetX: 2,
				offsetY: 2,
			});
		}
	});
});
0

Nie za bardzo wiem o co Ci chodzi.... Co znaczy "zmieniam rozdzielczości dodatkiem w przeglądarce"?
W każdym razie to, że Ci się przy odświeżeniu ustawia 7 jest oczywiste, bo niby co miałoby się ustawiać?
przy odświeżeniu strony wywołujesz zdarzenie .load(), do którego podpiąłeś funkcje, która ustawia 'numOfCol' na 7

0

Mam nadzieję że zrozumieliście i pomożecie coś z tym zrobić.

Nikt Ci wróżkować nie będzie. Daj kod, który widać, że się sypie. Nie będę marnował 20 minut na próby potwórzenia Twojego problemu (przygotowanie html o odpowiedniej treści, ściąganie i ustawienie pluginów, trochę css i potem zabawa z rozdzielczościami), żeby odkryć, że "u mnie działa, robisz coś źle". Zalinkuj do strony, która nie działa, albo wrzuć to w zipa i tu dołącz.

0

Jak nie bd wiedzieć na Twoim mieście to chyba powszechnie będzie ale nie wiadomo :D Żart to miał być :)

Linkuje Wam zipa. Sam już nie daje rady.

http://www.filedropper.com/galera

0

Zacznijmy od tego: skąd Ci się wzięło $(window).load() ?? Co to ma robić?
W każdym razie w $(document).ready(...) ma się wykonywać to samo co w $(window).resize(...).

0
Tomek89Tar napisał(a):

Zacznijmy od tego: skąd Ci się wzięło $(window).load() ?? Co to ma robić?
W każdym razie w $(document).ready(...) ma się wykonywać to samo co w $(window).resize(...).

Czyli do $(document).ready(...) dokopiować zawartość $(window).resize(...). ?
Za pół godzinki to sprawdzę aktualnie nie mogę.
No właśnie. A $(window).load() tak jak mówisz sprawia że po załadowaniu strony bezpośrednio ustawia mi wszystkie obrazki. Bez tego są nie są ułożone jedne pod drugim tylko tak jak by liniowo. Sprawdzałem to. Dopiero gdy ruszysz oknem (zwęzić troszkę i z powrotem na pełny) działa ta niższa funkcja która mi dopasuje tak jak tam ustawiłem.

sprawdzałem. Dalej to samo. Gdy zmniejszam okno przeglądarki ładnie wszystko ustawia i zmniejsza, gdy kliknę odśwież w zmniejszonym ustawia na 7 kolumn i malutkie obrazki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1