Wyśrodkowanie lementu na stronie

0

Potrzebuję zrobić tak by mój gif wyświetlił się na środku ekranu.
Jeśli strona jest długa to przy przesuwaniu gif cały czas ma być na środku ekranu.
Nie może on też blokować innych elementów na stronie (czyli wielki niewidzialny div z przodu chyba odpada).

Próbowałem coś takiego w sekcji body:

<div id='container' style='z-index:1000; position: absolute; text-align:center; margin: 50%;'>
     <img style='display: block; margin-left: auto; margin-right: auto' alt='...' src='obrazek.gif' />
</div>

ale efekt jest taki że ten gif pojawia się na środku w poziomie, na dole w pionie i przesuwa się wraz ze stroną...
Pomóżcie, pls

0

Naprawdę nikt??? o.O

0

Użyj

position:fixed; margin:auto; vertical-align:middle

Tylko uwaga z margin - z tego co widziałem to IE ma z tym problem

EDIT:
Sprawdzałem jeszcze i margin: auto u mnie nie chwyta. Zamiast tego możesz też użyć left:47% na przykład - jeżeli masz stałą szerokość to wystarczy

0
Sarrus napisał(a):

Użyj

position:fixed; margin:auto; vertical-align:middle

Tylko uwaga z margin - z tego co widziałem to IE ma z tym problem

EDIT:
Sprawdzałem jeszcze i margin: auto u mnie nie chwyta. Zamiast tego możesz też użyć left:47% na przykład - jeżeli masz stałą szerokość to wystarczy

Dzięki za odpowiedź.
Niestety gif pojawia się teraz na środku w poziomie i na samej górze ekranu w pionie.
Sprawdzane na Chrome i Firefox.

1
<!doctype html>
<html>
<head>
    <style>
        body { width: 100%; height: 3000px; }
        div { position: fixed; width: 20px; height: 20px; background: red; left: 50%; top: 50%; margin-top: -10px; margin-left: -10px; }
        /*
            ujemne marginesy mają być POŁOWĄ długości/szerokości elementu
        */
    </style>
</head>
<body>
<div></div>
</body>
</html>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1