Instalacja PHP na Windows

0

Witajcie :D mam problem z instalacją czystego php na kompie pod winde (musi być windows) na ;linuxie to 3 komendy ;]
pobrałem wersje 5.3 z php.net, pogrzebałem w php.ini (development), mimo to dalej wywala nieprawidłowe konfiguracje, nawet jak skopiowałem php.ini z xampp'a ale nie zadziałało. ja nie wiem mógł by ktoś mnie podać co gdzie muszę zmienić ?

0

Zainstaluj EasyPHP - http://www.easyphp.org/download.php

0

zrób php -i >> c:\php_config.log i zobacz co Ci tam powypisuje i o co mu się rozchodzi

0

To w takim razie masz jeszcze łatwiej, ściągnij:

http://windows.php.net/download/#php-5.4

albo

http://windows.php.net/download/#php-5.3

0

Litości, PHP nie trzeba instalować.
Chyba że do wykorzystania w serwerze www, ale w XAMPP to jest pre-instalowane, więc o co cho?

0

@vpiotr naucz się czytać "JA CHCE CZYSTY PHP" a nie paczkę XAMPPa

vpiotr napisał(a):

Litości, PHP nie trzeba instalować.

Wiesz sprawdziłem sobie to i zainstalowałem PHP to od Mućka, zrobiłem kopie i odinstalowałem, kopia nie chciała działać, jak zainstalowałem na powrót zaczęło działać... wytłumacz to!

@Muciek to nie jest to czego oczekiwałem ale rozwiązuje mój problem więc dzięx

@abrakadaber chyba wrzuca jakieś wpisy do rejestru albo system32 nie wiem i nie chce mi się sprawdzać skoro już mam instalke :D

Dziękuje wszystkim za pomoc.

1
proqix napisał(a):

@vpiotr naucz się czytać "JA CHCE CZYSTY PHP" a nie paczkę XAMPPa

Jeszcze raz potwórzę, bo może nie dotarło.
PHP nie trzeba instalować.

Rozpakowujesz zip-a do nowego katalogu i podajesz w tym samym katalogu komendę:

php -r "phpinfo();"

Jeśli to Ci nie działa to masz problem z komputerem (np. zmienne środowiskowe).

0
vpiotr napisał(a):

Jeszcze raz potwórzę, bo może nie dotarło.
PHP nie trzeba instalować.

Rozpakowujesz zip-a do nowego katalogu i podajesz w tym samym katalogu komendę:

php -r "phpinfo();"

Jeśli to Ci nie działa to masz problem z komputerem (np. zmienne środowiskowe).

Instalacja
http://pl.wikipedia.org/wiki/Instalacja_%28informatyka%29
CZY WPROWADZANIE ZMIENNYCH ŚRODOWISKOWYCH TO NIE INSTALACJA ?
Zastanów się co ty piszesz...

1
proqix napisał(a):

Instalacja
http://pl.wikipedia.org/wiki/Instalacja_%28informatyka%29
CZY WPROWADZANIE ZMIENNYCH ŚRODOWISKOWYCH TO NIE INSTALACJA ?
Zastanów się co ty piszesz...

Ile razy jeszcze muszę napisać że nie trzeba nic konfigurować...
PHP działa po rozpakowaniu bez żadnej konfiguracji.
Jeśli musisz coś skonfigurować to masz jakiś specyficzny przypadek lub problem z kompem - być może przez wspomnianego XAMPPa, który już ma PHP.

Ale na czystej maszynie nic nie konfigurujesz, nie instalujesz, nie rejestrujesz.

2

PHP działa po rozpakowaniu bez żadnej konfiguracji.

Rozumiem, że jak wypakuję php do C:\php Apache magicznie zorientuje się, że "o, jest coś nowego na dysku, użyję sobie tego"?

Wpisy potrzebne w httpd.conf, od biedy tylko dwa z nich są koniecznością

LoadModule php5_module "C:/php5.3/php5apache2_2.dll"
AddType application/x-httpd-php .php
PHPIniDir "c:/php5.3"
DirectoryIndex index.htm index.html index.php
0
dzek69 napisał(a):

Rozumiem, że jak wypakuję php do C:\php Apache magicznie zorientuje się, że "o, jest coś nowego na dysku, użyję sobie tego"?

Przeczytaj cały wątek.
Zwłaszcza to:
Jak bym chciał paczkę to bym sobie zainstalował WebServ, XAMPP albo WAMP a ja potrzebuje czystego PHP bez apache, sql, i innych, bo jeszcze z tego muszę zrobić instalator.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1