[JS]Dwa powazne problemy...{wstyd}

0

Czy mozna zrobic tak, zeby funkcja js sprawdzila poprawnosc pol i TYLKO pod warunkiem ze wszystkie sa ok (zwroci wartosc true) zaladowana zostala stronka z "action"?
Slowem w zdarzeniu onsubmit forma chce sprawdzic czy pola sa dobrze wypelnione, i tylko w takim wypadku przetworzyc formularz.
2.
Jak wygladalaby funkcja sprawdzajaca czy dane pole zawiera same cyfry?

0

kondziop napisał:
1.
&gtCzy mozna zrobic tak, zeby funkcja js sprawdzila poprawnosc pol i TYLKO pod warunkiem ze wszystkie sa ok (zwroci wartosc true) zaladowana zostala stronka z "action"?
&gtSlowem w zdarzeniu onsubmit forma chce sprawdzic czy pola sa dobrze wypelnione, i tylko w takim wypadku przetworzyc formularz.

Tak można

&gt2.
&gtJak wygladalaby funkcja sprawdzajaca czy dane pole zawiera same cyfry?

Zaraz sprawdzę, a jak na ten czas można np.
if(document.formularz.pole.value * 1) {}
//Wydaje mi się że liczba zwróci TRUE przy monożeniu przez 1 a coś innego FALSE--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

If isNaN(ZawartoscPola) {liczby} else {inne}
--Szymek

Prawo Bolingsa - jeżeli czujesz się świetnie, nie martw się, to minie.

0

szymek napisał:
If isNaN(ZawartoscPola) {liczby} else {inne}

no właśnie :) tylko że na odwrót--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

Odnosnie drugiego:
Alternatywnie mozesz uzyc komponentu TMaskEdit.
Umozliwia on zdefiniowanie formatu danych w polu edycyjnym.

Pozdrawiam,
Bartolomeo

0

Dzieki, mam drugie. A co z pierwszym? Ktos wie jak to zrobic?

0

Nie wiem dokładnie o co ci chodzi no ale np.:

&ltscript&gt
function sprawdz() {
//tutaj sprawdzasz i jeśli wszystko ok to dajesz
document.form.submit();
}
&lt/script&gt
&ltform action="" name="form" onSubmit="sprawdz(); return false"&gt
&ltinput type="submit"&gt
&lt/form&gt--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

Nie powiem- niezle. Powinno dzialac. Wielkie dzieki!!!

{browar}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1