jQuery - problem z "dobraniem" się do elemtów

0

Witam

Mam mały problem, mam taką strukturę:

<div class="menu"><a class="menu_a"href="#"><div class="text" ></div></a></div>
<div class="menu"><a class="menu_a" href="#"><div class="text"></div></a></div>
<div class="menu"><a class="menu_a" href="#"><div class="text" ></div></a></div>

Chciałbym aby po kliknięciu w zawartość danego div klasy "text" jego klasa zmieniła się na inną, nie mogę sobie z tym poradzić, mój kod:

$(document).ready(function() {
	$('div.menu').each(function() {
		var menu = $(this);
		var text = $(this).children().children();
		text.click(function() {
			text.addClass('active');
		});
			
	});
});

Jak zmienić mój kod aby działał prawidłowo?

0

each jest tam zbedny tak samo jak pewnie link(a href) i ten ostatni div klasy text.

po kliknieciu w div'a dodawana jest do niego klasa active

oto kod:
niepotrzebne sa zadne linki i kolejne divy (chyba ze do czegos innego, ale nie do tego)

$("div.menu").click(function () {
$(this).addClass('active');
    });

0
szalonyfacet napisał(a):

each jest tam zbedny tak samo jak pewnie link(a href) i ten ostatni div klasy text.

po kliknieciu w div'a dodawana jest do niego klasa active

oto kod:
niepotrzebne sa zadne linki i kolejne divy (chyba ze do czegos innego, ale nie do tego)

$("div.menu").click(function () {
$(this).addClass('active');
    });

Dziękuje za odpowiedź, ale chyba wprowadziłem małe zamieszanie, otóż każdy element w tej strukturze jest potrzebny, specjalnie usunąłem całą treść aby było to bardziej czytelne.

0

ale ja nie akze ci tych elementow usuwac...

kod ktory podalem powyzej po kliknieciu danego diva dodaje mu klase active,

jesli chcesz by po kliknieciu w div .text dodawalo do div .menu klase active to ustaw click na div.text i dodaj active do this.parent().parent().

pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1