htaccess i przekierowywanie do index.php

0

Szanowni forumowicze,
Na wstępie zaznaczę, że wyszukiwanie na 4programmers nie działa:-(
Chciałbym przekierowywać wszystkie wywołania na index.php. Mam w htaccess takie coś:

RewriteEngine on

RewriteBase /2/

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule ^(.+)?$ index.php [QSA,L]

I jeżeli podam np. adres:
127.16.0.1/2/
to idzie do index.php

natomiast jeżeli mam np.
127.16.0.1/2/main/
To nie przechodzi przez żaden skrypt php tylko wywala 404. W Kohana2 też miałem ten problem, ale ustawienia z Kohana2 nie działają też.

Ktoś wie dlaczego?

Dziękuję serdecznie,
A.

0

Zrób po prostu:

RewriteEngine on
RewriteRule ^(.*)$ index.php [QSA,L]

Nic więcej. Zobacz czy podziała, potem jeżeli nie działa to zastanów się czy np. nie masz wyłączonego AllowOverride, a jeżeli działa to rozbudowywuj krok po kroku swój .htaccess i zobacz na którym kroku przestaje działać tak jakbyś się spodziewał.

0

Dziękuję, ale niestety AllowOverride mam na All, przepraszam, zapomniałem to dodać.
Ogólnie to w ogóle jakby nie działało mi te .htaccess. Żeby ten kontroler main zaczął działać, to muszę mieć w adresie index.php:
127.16.0.1/2/index.php/main/
Nie wiem co to może być. Już tyle rzeczy wypróbowałem. Ten serwer to w ogóle jakoś mi tka chodzi, że czasami nie moge go uruchomić, a jako usługa w ogóle nie działa. Tylko w Kohana2 to mi .htaccess odczytywał Apache, ale już w Symfony2 i w obecnym moim "frameworku" nie działa.
Szkoda, bo robię to dla kumpla, żeby wdrożyć go do frameworków. To by się nadało na kurs na bloga świetnie (na kumplu chciałem przetestować czy zrozumie, a on nie wie nawet jak zmienną zadeklarować w php, tylko wykazuje zainteresowanie, także obiekt do badań idealny), robię to najprościej jak się da. Zawsze marzyłem o pomyśle na bloga.

Ale zawsze musi coś się pochrzanić. Dlatego zrezygnowałem z rozwijania umiejętności programistycznych, szlag człowieka może trafić i to żeby inni mieli takie problemy, a mnie się musi coś pierdyknąć zawsze.
No cóż, to ok. 10h poszło się *****. Nawet zrobić czegoś dla społeczności nie można.

To chyba założę bloga o kwiatkach, kurcze, już mnie nerwica bierze na to.

0

Faktycznie nie nadajesz się na programistę.

Zasugerowałeś, że rewrite jednak Ci działa, czy tak? Któryś z frameworków musi mieć adresy w postaci: /index.php/kontroler/inne_zmienne, od cholery stron tak właśnie ma adresy:
https://www.google.pl/search?hl=pl&safe=off&site=&q=inurl:index.php/main/

A źle zainstalowany serwer, który się sypie to przeinstaluj. Jak samochód czasem odpala, czasem nie, to się oddaje do mechanika/naprawia, a nie denerwuje codziennie rano, tak?

0

Przeinstalowywałem serwer już nie wiem ile razy. Takie rzeczy to najlepiej na linuxie jakimś robić, ale widzisz. Np. Ubuntu mi tak trzyma do 3 uruchomień, a potem grub się sypie i i nawet Windy nie moge odpalić, a naprawić tego nie potrafię i na jakiś forach (może nawet tym) też nie, ale mniejsza z tym.

Ale w Kohana2 i Kohana3 to w bólach ale ustawiłem (i to była w podfolderze!) żeby nie było żadnych index.php w adresie.
A te strony co mi pokazałeś to jakie to są strony. Nic dużego. Chociażby na 4programmers sobie poradzili, a to autorski system.

0

Bo wszystkie onety/wp/nasze klasy i inne "wielkie" mają własne systemy. A jak system masz własny, to możesz z nim zrobić co chcesz. Dlatego w Coyote (system 4programmers) nie było sobie nic do "radzenia", bo zostało tak zaplanowane od początku zapewne.
Z tym frameworkiem, z którym walczysz też by to pewnie szło zmienić, ale trzeba by było w źródłach grzebać.

Po przeczytaniu jak Ci się wszystko sypie, to ty może w ogóle porzuć urządzenia elektroniczne, szczególnie z takim podejściem.
Fakt, linuks jest lepszy na serwery, ale u mnie stoi sobie na Windowsie środowisko PHP i chodzi idealnie. Zawsze możesz kupić VPSa.

Warto też zrobić sobie poddomeny na localhoście, co by nie walczyć właśnie z kiepsko przystosowanymi do trzymania w folderach frameworkami.

0

Aha, to 4programmers jest na coyote. Ja teraz obecnie napisałem coś własnego, a nie gotowy framework. Nic wielkiego, ale chciałem, żeby już działało na bez index.php.
W sumie masz rację. Zrobię sob virtualhosta, ale tu chodzi o podejście do spray, skoro powinno działać to ma działać.
Temat i tak zostaje nierozwiązany.
A jak wychwycić to w PHP jak Apache wywala od razu 404 bez przejścia nawet chociażby przez router to nie mam pojęcia i nic znaleźć nie mogę, bo w sumie nie wiem co wpisać w google i może dlatego. Jeszcze szukam. Nie wiedziałem, że to jest możliwe.

0

Zapodaj treść phpinfo();
Dodatkowo powiedz czy rozwiązanie z tego posta coś zmieniło?
Działanie .htaccess sprawdzisz sobie wpisując deny from all do pliku ;)

0

Ok. Dzięki.

dzek69 napisał(a):

Zapodaj treść phpinfo();
Dodatkowo powiedz czy rozwiązanie z tego posta coś zmieniło?

Sprawdziłem od razu. Nic się nie zmienia.

dzek69 napisał(a):

Działanie .htaccess sprawdzisz sobie wpisując deny from all do pliku ;)

Hmm... głupi jestem. Nie sprawdziłem tego przedtem.
Dopisałem to i niestety, ale nie reaguje Apache na to w ogóle.

Wynik phpinfo() w załączniku. W pdf dla wygody, żeby nie robić megapostu/syfu.

0

Sugestia: Nie używaj xamppa, ani podobnych, gotowych do użycia środowisk. Próbowałem dwóch, zawsze były z tym większe problemy niż z ręczną instalacją czegokolwiek.
Zainstalować normalnie MySQL, potem Apache, zainstalować [z zipa!] php, poustawiać wszystko jak człowiek i będzie działać. Mogę Ci podrzucić installki, które ja mam i pomóc to wszystko złożyć do kupy.

A w temacie:
Skoro serwer nie reaguje na htaccess, no to musisz grzebać po konfiguracji, bo gdzieś na pewno masz wyłączone przeszukiwanie za htaccess. Możesz podrzucić pliki konfiguracyjne, ale znając te xamppy, to konfiguracja jest porozrzucana i mniej logiczna niż domyślne "wszystko w jednym pliku".

0

Byłbym wdzięczny za instalki. Bo kiedyś robiłem tak jak napisałeś, to mi mysql nie działał, ale Apache i php tak. Najwyżej wtedy tylko mysql by chodził na XAMPP.
Konfiguracja jest badziewna, to prawda. A stabilność nieraz tragiczna jeżeli chodzi o tryb usługi.
Konfigurację już sprawdzałem na sugestie na różnych forach, ale nie zaszkodzi przejrzeć ponownie. Ustawione mam na pewno na plik .httpaccess. Próbowałem robić nawet AllowOverride na ten podfolder /2/ i też nic. Teraz skopiowałem aplikację na główny folder i też nie działa.

0

Dopisałem to i niestety, ale nie reaguje Apache na to w ogóle.

A zrób tak (jako root):

a2enmod rewrite
service apache2 restart

Teraz tez nie reaguje?

0
othello napisał(a):

A zrób tak (jako root):

a2enmod rewrite
service apache2 restart

Teraz tez nie reaguje?

Dzięki, ale niestety, mam Windę tylko... :-(

Dzisiaj coś dokończę to zainstaluje wszystkie serwery jeszcze raz i nie jakieś pakiety typu XAMP, WAMP itp.

0

No tak nie doczytałem ze Windows. Ale skoro nie reaguje to chyba raczej mod_rewrite nie działa. W każdym razie, mi tez ignorował .htaccess dopóki nie zrobiłem tego co powyżej.

1

Skoro nie reaguje na "deny from all" to znaczy, że mod_rewrite nie działa? Brzmi logicznie -.-
W ogóle nie czyta .htaccess, jakby @arrowman w htaccess wpisał "dupa jasia, a othello się nie zna" to powinno to spowodować 500 Internal Server Error, a zapewne nie spowoduje, bo [patrz początego tego zdania].

0

Panowie, tylko bez zgryźliwości proszę:-)
Dostałem od dzek69 instalki, które działają u Niego. Obecnie mam full roboty i nie mogę się za to zabrać, ale wg. krótkoterminowych (a więc raczej sprawdzalnych) prognoz wynika, że już jutro będę mieć czas.

Używam XAMPA i to pewnie powoduje główny problem. Tzn. nie, że XAMP jest gorszy od innych "środowisk" czy tam menadżerów, jest moim zdaniem najlepszy (WAMP miał jakieś moduły php nawet uszkodzone), ale i tak jest do bani.
(apache nie działa mi jako usługa, wyłącza się, ma zwiechy itp. ma kilkanaście/paredziesiąt plików konfiguracyjnych, z czego np. przykładowa konifg. Virtualhosta jest w głównym pliku httpd.conf w przykładach zakomentowana, co zmyla człowieka, bo kilka dni nad tym się głowiłem, żeby znaleźć OSOBNY plik do konfiguracji VS i tam już działa (wklejone z httpd.conf)... A w PHP nie działa PHP Unit co jest NIEDOPUSZCZALNE, serwer PHP wyrzuca mi błędy przy dodatku do Symfony doctrine-fixtures oraz migrations. Na mysql nie narzekam w XAMP, ale na same środowisko tak, za ubogie procedury skłądowane, ale to może bez sensu bo mysql ma inne założenia od typowych SQL'ów).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1