Pierwsze kroki z ajaxem

0

Witam napisałem prosty skrypcik, ale niestety dochodzi mi tylko do momentu XHR.open a alert("updateKoszyk"); Już mi się nie pokazuje. Czy ktoś wie gdzie jest błąd? Plik ajax.js w którym napisana jest ta funkcja jest w folderze jquery. I teraz czy ścieżka ../php_func/updateKoszyk.php ma być względem tego pliku ajax.js czy względem głównej strony index.php?

window.onload = ajaxInit;
function ajaxInit()
{
	  var XHR = false;
	  
	  try {
	    XHR = new XMLHttpRequest();
	  } catch(err1) {
	    try {
	      XHR = new ActiveXObject('Msxml2.XMLHTTP');
	    } catch(err2) {
	      try {
	        XHR = new ActiveXObject('Microsoft.XMLHTTP');                
	      } catch(err3) {
	        XHR = false;
	        alert (err3.description+" Stronie nie będzie działać poprawnie. Proszę zmienić przeglądarkę internetową.");
	      }
	    }
	  }
	  return XHR;
}

function updateKoszyk(zmienna)
{
	 XHR = ajaxInit();

	 if(XHR)
	 {
	 	try
	 	{
	 		XHR.open("GET", "../php_func/updateKoszyk.php", true);
	 	}
	 	catch(e)
	 	{
	 		alert(e.description);
	 	}
	 	
	 	XHR.onreadystatechange = function()
	 	{
	 		alert ("UpdateKoszyk");
	 		if(XHR.readystate==4)
	 		{
	 			alert (XHR.responseText);
	 		}
	 	}
	 }
}
0

Mówisz, że masz dostęp do jQuery, ale pomimo tego wolisz ręcznie się z tym męczyć?
Powiedz przynajmniej czy konsola JS coś wyświetla...

0

Dopiero zaczynam z Ajax więc na razie wolę wszystko ręcznie robić :). A błąd już znalazłem chyba jakaś literówka albo coś, w zasadzie sam nie wiem :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1