Wybór technologi do aplikacji webowej/serwisu internetowego

0

Witajcie.

Chce stworzyć serwis webowy i chciałbym się poradzić Was, jaką technologię powinienem wybrać. Zrobiłem takim mały research technologiczny i ciekawie wyglądało połączenie JAVY z googlowskim GWT z bazą MySQL.

Ale do rzeczy - co miałby robić mój serwis? Generalnie byłby to system, który umożliwiałby użytkownikom tworzenie własnych stron w moim serwisie. Każdy mógłby założyć własną stronkę, zarządzać nią z poziomu panelu administracyjnego. Aplikacja byłaby jedna, byłby katalog np. users i wpisując URL users/nazwa byłoby pobierane zapytanko do bazy, które pobierałby ustawienia specyficzne dla danego użytkownika.

Jakie jest Wasze zdanie? Jaką technologię byście polecili? Nie jestem jakoś szczególnie nastawiony na coś.

0

Primo: po co? To ma być cała idea portalu, żeby użytkownicy pisali tam jakieś rzeczy?
Secundo: GWT oznacza kompilowanie frontendu do JS, co nie jest SEO friendly i stronki nie zostaną zaindeksowane.

0

Czyli chcesz zrobi klona 1and1?

0

Nie wiem co to 1and1, z tego widzę jakiś hosting. Ja potrzebuje coś dedykowanego, ze specjalnymi rozwiązaniami dla mojej firmy, które na pewno nie są tam dostępne, chce korzystać z własnych modułów, które są bardzo specyficzne.

Idea ma być taka, że każdy użytkownik, w tym przypadku pracownik mojej firmy, bez zbytniej wiedzy informatycznej, może sobie coś takiego łatwo wyklikać.
Ideą proszę się nie martwić, jest słuszna : )

Proszę o rady co do wyboru technologii, gdyż sam, nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w pisaniu "aplikacji webowych". Przy czym chodzi, żeby to było coś w miarę nowoczesnego, rozwijanego itd etc

1

Czyli to ma być coś intranetowe? W takim razie GWT może być.

Słyszałem, że PostgreSQL jest szybsze niż MySQL, ale sam nigdy nie sprawdzałem. Jeśli baza danych byłaby na tyle mała, że zmieściłaby się w całości w pamięci to poszedł bym na pewno w kierunku H2 Database (w sumie nawet jeśli byłaby większa to i tak bym się zastanowił).

2

Python + Django + jQuery + MySQL = szybko, sprawnie i przyjemnie.

0

Nigdy nie żarłem tego gówna. Ty też możesz bez tego żyć, udaj się po poradę do somekinda. - AdamPL 32 sekundy temu

Jak masz problemy z sobą to udaj się do psychoterapeuty, a nie na forum.

0

Tak, intranet, zdecydowanie, nie napisałem tego, a to w sumie ważne.

Czekam na dalsze porady, bo w sumie na razie pojawiła się jedna nowa opcja, ten Python, w którym szczerze powiedziawszy mam zerowe doświadczenie, ale to nie znaczy, że nie mogę tego wykorzystać.

Baza raczej na MySQL na 99%, nie będzie to wielka baza.

edit: a co myślicie o Ruby on rails? dość to modne ostatnio.

0

Wszystko zależy od tego w czym to chcesz pisać. Pod .net się nieźle pisze w MVC3, sam w tym pracuję. U mnie paru znajomych w pythonie pracuje i też sobie chwalą.

0

Vaadin jest oparty o GWT i wykorzystuje GWT do kompilacji kodu Javowego do JavaScriptu, dzięki czemu możesz używać tego samego języka po obu stronach (serwer i klient). Demo jest tutaj: https://vaadin.com/demo

0

wybierz technologie ktora znasz najlepiej, a jezeli nie znasz to ktora bedzie relatywnie najtansza w utrzymaniu (pewnie php), co do architektury to polecam SOA.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1